Ciph Barker – Zoominati

Ciph Barker staat garant voor duistere hiphop met z’n rauwe stem en zware teksten. Op dit album zal dat absoluut niet anders zijn. Na de dope intro begint het album met Snake Eggs, een track die al eerder rondzwierf op het internet. Deze wat rustige track is een goed begin van de cd, alhoewel ik stiekem een dikke banger als opening had verwacht, zoals op The Campaign het geval was.

Dat Ciph zich afzet tegen iedereen en alles, zullen veel peeps al wel weten, getuige z’n optredens en tracks. Ook in Business maakt Ciph andermaal haarfijn duidelijk hoe hard je genaaid kan worden. Niet alleen in Business laat Ciph zich kritisch uit over de huidige maatschappij. Ook in verschillende andere tracks laat hij duidelijk merken wat er mis is.

Wat is Ciph Barker zonder bangers? Juist, niks. Daarom zal je op deze cd ook weer een aantal bangers vinden. Om te beginnen ontploffen je speakers bij het opzetten van de titeltrack: Zoominati. Ciph Barker komt agressief als altijd met z’n recht door zee teksten: “You got a fucking mouth/ so use it!” Wanneer het einde van de cd in zicht is, krijg je vervolgens nog een verschrikkelijke banger om je oren, Jan Palach. Ciph vergeet echter niet met inhoudelijke teksten te komen. Deze track heeft namelijk als onderwerp mensen die een statement hebben gemaakt en zijn gestorven voor hun doel. De activist Jan Palach (die zichzelf in de fik zette om een statement te maken) staat symbool voor de titel.

Verder vind je op de cd nog dope tracks als Dark Skies, Bloody Moon en Hunger. Stuk voor stuk tracks die je vaak zult draaien. Hunger is een track die stamt uit de periode Lingwistikz. Desalniettemin is dit een van de beste tracks van de cd. Nog een positief punt is dat Ciph ook met persoonlijke onderwerpen komt. Uiteraard zijn er natuurlijk ook een aantal tracks die je minder zult draaien, maar er staan geen regelrechte “skiptracks” op het album.

Je zult bij de eerste luisterbeurt niet zo enthousiast zijn als hoe ik deze review heb geschreven. Zoominati is echt een cd die je vaker moet checken voordat je hem dope gaat vinden, want er zit sowieso variatie in. Er staan bangende, duistere, maar zelfs ook wat rustige tracks op. Ciph laat zien dat hij met verschillende onderwerpen uit te voeten kan, wat natuurlijk ook prettig is voor de variatie. Om Ciph globaal te citeren: Zoominati is niet een echt album, maar meer een guerilla album/mixtape. Ik ben dan ook zwaar benieuwd hoe hard z’n echte album dan moet gaan knallen, want deze cd zal nog wel even in m’n cd-speler te vinden zijn.

Tracklist:
01. Intro
02. Snake Eggs
03. Business
04. Focus
05. Hollow Earth
06. Hunger
07. Skit
08. Zoominati
09. Table Stakes
10. Bloody Moon
11. Death Skit
12. Wormwoord
13. Paper Blood
14. Jewelz
15. Dark Skies
16. Skit
17. Temple Sheep
18. Jan Palach
19. Soul Matrix

Meer info: http://www.superchargerrecords.com

Geplaatst door bowie op 7 december 2006