Cilvaringz – I

Hoewel we in de loop der jaren al zijn doodgegooid met het verhaal dat vertelt hoe Cilva bij de Wu-Tang Clan terecht is gekomen, herinnert hij ons er in de intro nogmaals aan. Op bezoek bij een meester van de Shaolin stelt de leerling in spe: “I’ve travelled a long way to come here. I’m not going back.” I is het product van standvastigheid en geduld.

Hier en daar is het typische geluid van de Wu-Tang Clan duidelijk te herkennen. De openingstrack, Wu-Tang martial expert is hier een goed voorbeeld van. Over een rauwe beat introduceert de Nederlander zich ondubbelzinnig: “I followed politics and then became obnoxious.” Ook The sage, de banger Blazing saddles en het trage Damascus bevestigen de invloed van de grootmeesters op Cilvaringz. Tegenover deze ongepolijste nummers staan eigenzinnige tracks als het melancholische Sheherezad, my beloved en Forever Michael, een ode aan de king of pop.

Over de hele cd zijn shout-outs naar voornamelijk RZA te ontwaren. Laatstgenoemde retourneert de gunst door uit te weiden over de jaloezie die sommige Killa Beez schijnen te koesteren jegens deze harde werker uit de lage landen. Mocht je het overmatig refereren aan The RZA echter vervelend gaan vinden, op Brothers ain’t brothers staat het antwoord je al te wachten: “Some think I’m riding his dick, but I’m just showin’ my love.”

Wat vocalen betreft doet Cilvaringz zijn werk prima. Hij gebruikt zijn raspende stem als instrument en is mede daardoor onmiskenbaar. Zijn lyrics variëren van redelijk tot zeer goed (vooral de a capella Death to America is tekstueel hoogstaand) en over het algemeen meet de Tilburger zich met verve aan zijn Amerikaanse collega’s (al lijkt RZA op In the name of Allah weer eens van een andere planeet te komen).

De cd is zorgvuldig geproduceerd en gemixt. Het heeft zes jaar geduurd, maar het resultaat mag er wezen. Cilvaringz is misschien niet het grootste supertalent dat de Clan had kunnen tekenen, maar zijn rauwe inslag kan de diehards weemoedig doen terugdenken aan de tijden van 36 chambers. Inhoudelijk is het een zeer sterk album, alhoewel niet iedereen het extremistische karakter van sommige lyrics zal kunnen waarderen. Een minpunt is dat deze release wel erg aan de lange kant is. Die lengte leidt onvermijdelijk tot skippen, met name door het grote aantal nietszeggende skits. Al met al is I echter een uitstekend debuut waar de Nederlanders trots op kunnen zijn.

Tracklist:
01. Poison ring chamber (Intro)
02. Wu-Tang martial expert
03. The weeping tiger feat. Raekwon & Senna
04. Sheherezad, my beloved (the greatest love story ever told – chapter I) feat. Intwine
05. Death to America
06. In the name of Allah feat. Masta Killa, Killah Priest, RZA & Shabazz The Disciple
07. Jewels feat. GZA / Christ & Judas
08. Brothers ain’t brothers
09. Blazing saddles feat. Killarmy
10. Caravanserai – chapter I (skit) feat. Raekwon
11. Damascus
12. Caravanserai – chapter II (skit) feat. Raekwon & Salah Edin
13. Two Missed Calls (Skit) feat. Pharell Williams & Ne-Yo
14. Dart Tournament feat. Killa Sin & Blue Raspberry
15. The Saga
16. Forever Michael (Wacko Tablo)
17. Elephant Juice feat. Michele Van Der Aa
18. Deaf, Dumb & Blind feat. Roger Peterson
19. Warriors & Poets (Skit)
20. Valentine’s Day Massacre feat. 9th Prince, 60 Second Assassin, Shabazz The Disciple & Blue Raspberry
21. Poison Ring Chamber feat. Method Man (Outro)

Meer info: http://www.myspace.com/cilvaringz

Geplaatst door bowie op 15 april 2007