Chops – Virtuosity

Producer Chops van het trio Mountain Brothers dropt zijn debuut album! Zorgen vette collaborations voor een geslaagd debuut album of is dit een mislukte poging om de aandacht van hiphop heads te trekken?

De gevarieerde en ambitieuze producer Chops heeft al enige faam gekregen als soundprovider van de Mountain Brothers, waarmee hij twee albums uitbracht. Nu heeft Chops zijn debuut album “Virtuosity” gedropt en heeft daarbij een collectief aan bekende en minder bekende MC’s meegenomen. Indrukwekkende namen als Raekwon, Kanye West, Ras Kass, Talib Kweli en Planet Asia vormen allen deel aan dit collectief waar Chops zijn muzikaliteit aan blootstelt.

Virtuosity is geen alledaags underground hiphop compilatie album. Het beschikt over MC’s van elk een verschillend kaliber. Chops geeft zelf al aan dat hij expres ervoor gekozen heeft met zoveel verschillende artiesten te werken, omdat hij zo het beste zijn variëteit kon laten zien. Een lekker voorbeeld hiervoor is de track met Raekwon genaamd “What’s Fuckin With Us” waar rauw gespit wordt op een snelle eenvoudige beat met een sample wat een opgevoerde banjo lijkt. Zet hier tegenover “No Pressure” met Mystic en je valt achterover van de positieve vibe die meteen te horen is. Lekkere violen en strings zorgen voor een heerlijke beat waar Mystic met haar variatie van Zang/Rap over heen flowt. Ook een van de beter tracks van het album is de collabo van Ras Kass, Phil Da Agony en Talib Kweli genaamd “Comin From The Lowest”. Op een ietwat agressieve up-tempo beat opgeleukt met lekkere scratches begint Phil op zijn eigenwijze manier het “rappetoire”. Ras Kass volgt hier ietwat onwennig en Talib flowt gewoon tight hierop zoals we van hem gewend zijn. De cuts tussen de verses door zijn dope vocale snippets van Inspectah Deck’s “Raw I’m give it to ya/ with no trivia” van de Wu classic “Mystery of Chessboxin”.

Het doet me ook goed weer is iets te horen van Bahamadia waarbij net als Chops ook haar residentie in Philadelphia is. Lichte trompetjes zijn de inleiding van “B-Girl Session” waar Bahamadia als vanouds met ritme overheen spit. De rustige track “Changing Lanes” waar een gevoelige piano sample in terug te horen is laat je opnieuw kennis maken met de rhyme skillz van Kanye West. Niet dat deze bijzonder orgineel zijn, maar hij flowt gewoon heerlijk over de beat voor zolang deze duurt dan. Zelf spit Chops ook nog een verse op “U Know Who It Is” waar de beat me toch meer pakt dan zijn tekst.

Chops zorgt dat minder bekendere MC’s ook goed aan bod komen zoals Baby Blak met het gevoelige “Tears” en Kev Turner, CMNR, 2MC, L Dorado en Dave Ghetto. Tevens levert L Dorado een van de minste bijdrages op dit album met “Trouble”. Kev Turner zou je kunnen vergelijken met een Talib met zwaardere stem, maar zelfde flow die een lekkere verse dropt met het donkere “War”.

Er zit een goede balans over het gehele album en ook dope zijn de interludes die normaal gesproken eerder irritant als toevoegend gezien worden. Elke interlude is een geweldig stukje muzikaliteit op zich en geeft vaak een perfecte sfeer als intro voor het nummer. Tevens is zo de overgang in de verschillende soorten tracks zeer prettig. Chops bewijst zijn potentie tot klasse producer en ook al staat hij meer in de schaduw van meer opvallendere producers als Kanye West, verdient Chops net zo zeer de credits van een goede producer.

Tracklist: 
01. Git Dat Mutha (intro)
02. Magnificent Butcher Meets the Chief (interlude)
03. What’s F*kin With Us (feat. Raekwon)
04. Lemme Just Warm Up Real Quick (interlude)
05. Trouble (feat. L. Dorado)
06. Comin’ From the Lower Level (feat. Phil Da Agony, Ras Kass, Talib Kweli)
07. Fallen Hero (interlude)
08. B-Girl Session (feat. Bahamadia)
09. Opening Night (interlude)
10. Blockbuster Smash (feat. Grand Agent, Chops)
11. Still Life (feat. CMNR)
12. Until the Next Time (interlude)
13. No Pressure (feat. Mystic)
14. Royal Entrance (interlude)
15. Niggarachi (feat. Planet Asia)
16. Westbound EL (interlude)
17. Tears (feat. Baby Blak)
18. Thoroughbred (feat. Mountain Brothers)
19. Juiciness (interlude)
20. War (feat. Kev Turner)
21. Changing Lanes (feat. Kanye West)
22. The Remedy (feat. Dave Ghetto, L. Dorado)
23. Shuffle the Deck (interlude)
24. U Know Who It Is (feat. Chops)
25. As Live as it Gets (feat. Phil Da Agony)
26. Git That Mutha (Long Version/Outro)
27. Rock Rite (bonus hidden track) (feat. Spontaneous)

Meer info: http://www.chopsmusic.com

Geplaatst door bowie op 13 maart 2004