Chino XL-I told you so

In 1996 kwam Chino XL uit met het album Here To Save Y’all. Het album bevatte metaforen die door velen met hard gelach ontvangen werden, door anderen weer zwaar bekritiseerd werden. Ziektes, rassen, rappers, overledenen, het maakt Chino geen fuck uit, als hij er een dope line over kan bedenken dan gebruikt hij hem ook. Hij hield niet veel vrienden over; 2Pac dist hem, Hieroglyphics dissen hem maar Chino maakt het niks uit. Op zijn nieuwe album;I Told You So, 5 jaar na zijn eerste, gaat de metaforenregen gewoon door. Een van de meest verwachte albums van 2001 is eindelijk uit maar: Dont call it a comeback, i been here for years zoals Chino rapt op zijn nieuwe album. Toch opent het album met een Rude Awakeningen dat was ook wel nodig want na 5 jaar afwezigheid moet het publiek weer wakker geschud worden.
Track 2, What You Got, begint heel toepasselijk met een metafoor i slash your grill don’t start me, you’ll be the only entertainer with less groupies than Biz Markie. De toon wordt met de eerste zin op het album al gezet. Wel jammer dat de eerste line die hij op het album dropped al bekend was. Mensen die Chino wel eens hebben horen freestylen bij o.a. The Wake Up Show zullen de vetste metaforen van het album wel bekend voor komen en dat is erg jammer. Op deze track gaat Chino aardig tekeer alleen de beat is niet echt fantastisch, en dan laat ik m’n commentaar voor het refrein maar achterwege. Nunca" (Spaans voor Never denk ik) heeft wel een erg vette productie, het is ook een van de vetste (zo niet de vetste) tracks van het album. Chino gaat ruim 4 min. tekstueel fantastisch tekeer. Nunca is zo vet dat het een groot deel van de andere tracks op het album een wack karakter geeft.
Last Laugh; met B-Real en Let Em Live; met Kool G Rap behoren ook tot de wat betere tracks op het album, toch zijn het niet de tracks die je van rappers met zo’n status verwacht. Dat komt ook mede door de beats die een beetje te wensen over laten. Tekstueel zitten er weer veel vette dingen tussen vooral van Chino zijn kant: my IQ is so high it aint a number it’s a sound, battling chino is like africa, yeah niggas talk about it but dont really wanna go there. Ook zeer controversiële; cause the best mc’s always float to the top unlike the son of John F. Kennedy. Als de wacke tracks worden afgewogen met dope tracks dan kom ik toch nog op 50/50. It’s My World, Sorry en Chianardo Di Caprio zijn erg dope. Chianardo Di Caprio; is een grappig nummer over hoe Chino het liefst met vrouwen om gaat. Na 5 jaar wachten had ik een doper album verwacht. Chino deed niet veel fout. Z’n producers wel, toch denk ik dat velen dit album toch wel met open armen hebben ontvangen/zullen ontvangen.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001