Che Noir, Kingsize, EARTHGANG, Lijpe en Vinny met nieuwe heat

Ook dit jaar blessen we je oren wekelijks met een nieuwe selectie van twintig tunes. We gaan proberen iedere maandag onze picks online te zetten. Het concept is simpel: de playlist wordt ververst, we lichten drie tracks uit en de rest moet je zelf ontdekken. Dan komen we ook nog met een dringend advies; je zou de playlist kunnen volgen zodat je altijd up to date blijft. Maar zoals je de laatste jaren ongetwijfeld hebt gemerkt, hoef je ook een dringend advies niet per sé op te volgen.

Kingsize – Beste Meneer Rutte


Net als velen baalt ook Kingsize van het zwabberende coronabeleid in Nederland. Eind 2021 schreef hij een open brief aan Mark Rutte, die volgens hem flinke oogkleppen op heeft als het gaat om de gevolgen van de maatregelen. Moet zijn kind opgroeien in een dichte wereld, waarin de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter wordt? En is een ‘prik-abonnement’ de enige kans op een open samenleving? De Haagse mc is niet te beroerd om zijn vragen direct te stellen aan de minister-president. Want waarom ligt er een prioriteit bij het aanschaffen van een schilderij van honderdvijftig miljoen euro en niet bij het verbeteren van de (mentale) gezondheid van mensen die dat op dit moment kunnen gebruiken?

Che Noir – Ladies Brunch (ft. 7xvethegenius & Armani Caesar)


In 2020 bracht Che Noir drie albums uit, inclusief het puike door Apollo Brown geproduceerde As God Intended. 2021 was ze een stuk rustiger. Maar 2022 opent ze met een nieuwe plaat. Food For Thought is een mooi uitgedacht conceptalbum, waarbij ze twaalf gangen serveert. Vorige week stond single Table For 3 nog in onze playlist, en dit keer helpen Griselda- en Drumwork affiliates 7xvethegenius en Armani Caesar haar in de keuken. “Ik heb dit album gecomponeerd en opgenomen in een van de meest donkere en uitdagende tijden van mijn leven. Ik begon te denken aan een compleet menu”, vertelt de mc uit Buffalo. Goed vertelde verhalen met hints naar haar voorliefde voor 90’s rap. Soms heb je niet meer nodig dan dát, en een hoeveelheid charisma waar je U tegen zegt.

Vinny – Air Max Aan


“Waggie ingeruild, ik rijd nu zuiniger”, rapt de Haagse Vinny in het eerste couplet van Air Max Aan. Zijn nieuwe single kent een grote dosis dualiteit. Continu spiegelt hij herinneringen aan zijn huidige mindstate. Het gaat niet meer om het uiterlijk, maar om wie erin zit, rapt hij over diezelfde auto. En is een inloopkast vol merkkleding het wel waard als je alleen maar trinna’s of werkkleding draagt? Ook soundwise klinkt er een tweedeling; de coupletten brengt Vinny in een stoïcijnse rapvoordracht, maar in het refrein klinkt er zowaar melodie. Air Max Aan is zo’n track voor tijdens een ritje in het donker, nét als UGK.

Alle twintig picks van deze week check je in de playlist:

Geplaatst door bowie op 24 januari 2022