Charizma & PBW – Big Shots

Het eerste wat opvalt tijdens het luisteren van het album is het oldschool geluid, dit is ook niet verwonderlijk aangezien de nummers allemaal al ouder zijn dan 10 jaar. Echte boom-bap beats en opzwepende raps brengen je terug naar de tijd dat Snoop nog een protegé; van Dre was en Nas de hiphopwereld gekluisterd hield aan Illmatic.

Het tweede wat opvalt is dat dit oldschool geluid vandaag de dag nog erg lekker klinkt. Charizma’s felle stem klinkt een beetje als een westcoast Big L en Peanut Butter Wolf heeft inmiddels wel bewezen een bovengemiddelde producer te zijn. Het album is een samenhangend geheel, de nummers hebben allemaal dezelfde sfeer zonder eentonig of hetzelfde te klinken. Deze sfeer zal de luisteraars van Stones Throw muziek wel bekend voorkomen en dus ook wel aanstaan.

Op een paar wat minder opvallende tracks na, staan er een hoop nummers op het album die nu als classics gezien zouden worden als alles wat beter was gelopen voor dit duo. Here’s a smirk is het openingsnummer van het album en tevens de single die is uitgebracht ter begeleiding van het album. Hiermee wordt meteen de trend gezet die door toppers als Jack the mack, Red light, green light en Tell you something wordt voortgezet. Toch is dit album niet perfect, dit album had waarschijnlijk meer teweeggebracht als het tien jaar geleden was uitgebracht. De teksten van Charizma zijn niet slecht, maar er is in tien jaar zoveel veranderd dat ze op sommige plekken toch verouderd klinken.

Wat je toch voornamelijk blijft denken tijdens het luisteren van Big Shots is wat Charizma & Peanut Butter Wolf hadden kunnen worden, en wat ze hadden kunnen betekenen voor hiphop. Wie weet hadden ze tussen namen als Gangstarr en Pete Rock & Cl Smooth kunnen komen, maar het lot heeft daar helaas een stokje voor gestoken. Wat overblijft is gewoon een erg lekker plaatje dat aan te raden is voor iedereen die weer eens wat oldschool hiphop wil horen.

Tracklist:
01. Here’s a smirk
02. Methods
03. Jack the mack
04. Talk about a girl
05. Red light green light
06. Tell you something
07. Gatha round
08. Devotion
09. Apple juice break
10. My world premiere
11. Ice cream truck
12. Charizma what
13. Fair weathered friend
14. Soon to be large
15. Pacin’ the floor

Meer info: http://www.stonesthrow.com/

Geplaatst door bowie op 14 november 2003