Castro

Kun je wat vertellen over het label Dusk?
Momenteel zit het nog in de kinderschoenen en mijn shit is het enige dat tot nu toe echt gereleaset werd op het label Dusk Productionz. Voor distributie blijven we trouwens afhankelijk van buitenstaanders (momenteel Lowlands). In de nabije toekomst wil ik wel nog andere groepen releasen en/of ondersteunen.

Wat gaat er nog meer uitkomen van Dusk?
Linx (mijn andere broertje naast Pollux) en Gio zijn bezig met een demo-CD. Gasten om in de gaten te houden trouwens.

Gaat Pollux ook nog solo wat doen?
Yep, hij is bezig met een album. Maar wanneer het klaar zal zijn, blijft een groot mysterie …

Een hiphopfamilie dus. Wie is er thuis als eerste begonnen en heeft de rest aangestoken?
Aangezien ik de oudste ben, heb ik hiphop geïntroduceerd in de familie. Het alombekende hiphopvirus deed de rest (enkel mijn ouders zijn er redelijk immuun voor, al diggen ze mijn album wel).

Ondanks vele bijdrages liggen de producties op een lijn?
As je de producties van m’n album bedoelt: ze zijn vooral gemixt in dezelfde studio en natuurlijk heb ik beats die me meer liggen dan andere. Misschien dat ze daardoor nogal in dezelfde lijn liggen. Ik vind anderzijds dat er trouwens veel variatie zit in de producties en dat was ook de bedoeling.

Je naam spreekt boekdelen, hoe en wanneer ben je in contact gekomen hiermee?
Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor dwarsliggers, mensen die hun middenvinger uitsteken naar de volgzame massa. Fidel Castro is ook zo: ondanks zijn soms rare trekjes, is hij voor mij vooral het symbool van een tegengewicht tegen de nietsontziende agressieve geldcultuur waar Amerika symbool voor staat. Hoe klein ze ook zijn en hoe ze ook geboycot worden door de rest van de wereld, ze houden stand met een gemiddelde levensstandaard waar de meeste van hun collega-Derde-Wereld-bewoners alleen maar kunnen van dromen. Castro bekt ook lekker: kort en kernachtig.

Wat stoort je het meest in België en wat in de wereld?
De onverschilligheid. Ons economisch systeem en vooral de bezielers ervan zijn er in geslaagd de mensen te laten geloven dat vrije markt gelijk is aan vrijheid. Daardoor hebben mensen zo iets van dit zal wel het minst slechte systeem zijn en de gevolgen moeten we er dus maar bijnemen. Waarom zouden ze zich dus nog iets aantrekken…

Wat zou de eerste stap zijn naar een betere wereld?
Er kan alleen maar iets veranderen als het huidige, agressieve economisch systeem onderuit gaat. Het voordeel is dat het zichzelf aan het ondermijnen is, het nadeel is dat die laatste stuiptrekkingen veel slachtoffers maken (al merken wij daar soms weinig van). Maar uiteraard begint alles bij mensen zelf. Bewust leven is dus de boodschap, al vraagt dat uiteraard inspanningen, meedrijven met de stroom is veel gemakkelijker en dus ook aantrekkelijker.

Hoe ben je eigenlijk in contact met Terilekst gekomen?
Via internet (yes lang leve internet). Hij heeft me gemaild via de mensen van Wasteland omdat hij op zoek was naar Belgische mc’s en dan ben ik met Pollux een paar keer naar NL getrokken. Er was direct een dope sfeer en een goede vibe..

Begeef je je naast je eigen site vaak op internet?
Toch wel dagelijks, om wat nieuws te checken (guerilla network is een van mijn favorieten). Ik gebruik internet in eerste plaats als een medium, niet als entertainment op zich. Het is trouwens een van de weinige bijna
ongecensureerde media die er nog zijn en dat maakt het een democratisch
instrument (in tegenstelling tot veel andere media tegenwoordig). Internet
is ook prima om als onafhankelijk artiest aan bod te komen …

Kunnen we bijdrages van jouw verwachten op de komende plaat van Terilekst?
Dat moet je aan Turrie vragen.

En bijdrages bij andere artiesten?
Een paar zaken zitten nog in bespreking, nieuws daarover vind je geregeld op mijn site. In elk geval heeft ook de Brusselse Rival (rapper van CNN199) mij gevraagd om op een Belgische compilatie te featuren.

Belgische scene?
Te weinig professionalisme en dan bedoel ik niet te weinig beroeps. Ik bedoel gewoon dat mensen hier de zaken niet altijd goed aanpakken, terwijl hier wel wat talent rondloopt.

Hoe wordt je solo debuut als album en qua singles tot dusver in Belgie ontvangen?
Het sijpelt maar langzaam door, maar stilaan komt het wel meer en meer aan bod. En waar ze het ontdekken, is het meestal met veel enthousiasme en dat doet heel erg deugd, omdat het als independent artiest moeilijk is om credibility te krijgen in de media. De eerste single Muziek heeft het vooral goed gedaan op de televisiezenders. De nieuwe single Optreden zit volop op Studio Brussel en (raar maar waar) zelfs op Radio Donna.

Wat is de Hiphop stad van Belgie en waarom?
Gent, zonder twijfel. En dat zeg ik niet zozeer omdat ik er woon, maar
iedereen die iets met hiphop te maken heeft (en dat geldt ook voor andere
genres en kunsttakken), is op een of andere manier wel gelinkt met Gent. Ze gaan er uit, komen er een dj zoeken Gent zit vol dj’s, komen er wonen, .. Eigenlijk wel opmerkelijk want Gent is misschien maar de vijfde stad van België. Ik denk dat het de sfeer en de dynamiek zijn die er hangen.

En wat vind je van de Nederlandse scene?
Heel dik 😉 Nee serieus, iedereen hangt hier wel samen en mensen rijden gemakkelijk een paar honderd kilometer om elkaar te checken, samen te werken. Het niveau ligt ook een pak hoger dan in België (op alle vlakken) en hiphop wordt er door organisatoren ook meer au serieux genomen.

Wat luister jezelf?
Veel NL shit en Franse groepen. Promoe en Looptroop blijven ook mijn favorieten. Amerikaanse HH vind ik te uitgehold geworden op een paar uitzonderingen na (Non Phixion bijv.). Verder Jazz (Stan Getz, Miles Davis, …), Latin, wat funk en soul en nu en dan klassiek (toch wel!).

Kun je wat meer vertellen over de totstandkoming van Shockgolf?
Is eigenlijk vanzelf begonnen na mijn single (Herfst 2057). Ik had redelijk wat nummers (en vooral veel teksten) liggen. Ik had ook redelijk wat mensen ontmoet die voor me wilden producen en die ook een sound hadden die ik helemaal voel. Zo ben ik beginnen kiezen uit een 20-tal concepten/nummers en heb er uiteindelijk 16 opgenomen, waarvan er in de mix nog een gesneuveld is.

Heb je de nummers in de loop van tijd geschreven of ben je er in de studio voor gaan zitten?
In de loop van de tijd. Ik zou wel willen dat ik ze in de studio kon schrijven.

Hoelang heeft alles bij elkaar geduurd?
Anderhalf jaar.

En de opnames zelf?
Zowat alles is opgenomen op tien dagen in november 2002.

Wat is je favoriete track op Shockgolf?
Mhm moeilijk te zeggen. Ik denk Palestina (is ook live mijn favoriet). Slecht en Haar luister ik ook graag naar.

Wat is het verschil tussen Demonstratie en Shockgolf?
Anderhalf jaar 🙂 Vooral veel evolutie (flows, productie, opnamekwaliteit) en dat wou ik ook. Elke keer als ik iets release, leer ik vooral veel bij en dat vind ik persoonlijk het belangrijkste.

Wat voor artiesten beluister jezelf graag?
Zoals gezegd: Promoe, Non Phixion. Maar ook Opgezwolle, Masta Ace, IAM, Pit Bacardi, … De hele Buena Vista Social Club natuurlijk, te veel om op te noemen dus.

Er is of gaat een tour komen, al wat meer bekend over?
De tour start in hometown Gent (waarschijnlijk wordt dat 2 oktober) en daarna willen we een 12-tal steden aandoen met een show waarin ik samen met Outspoken Members en Terilekst en Spacekees mijn ding zal doen. Geen drie shows apart, maar een grote show. De Propaganda Tour loopt in oktober en november.

Wat gaat de nieuwe single worden?
Momenteel is de zomer-single Optreden gelanceerd. In september Palestina!

Je bent vader sinds een tijdje, heeft je dat ook in muzikaal opzicht veranderd?
Ja en nee. Op zich blijf ik gewoon mijn ding doen zoals ervoor. Mijn dochter geeft me wel veel inspiratie en anderzijds leert het vaderschap je ook wel een aantal dingen relativeren en dat kan alleen maar gezond zijn.

Shoutouts?
Al de peeps in NL die ik de laatste jaren ontmoet heb (Turrie en Kees, DAC, Tenshun, Kas, Opgezwolle, VSOP, Brain, TLM, Blocnotes, …) en ook mijn mensen hier natuurlijk. En HIJS voor het interview!

Meer info:
http://www.castro.be
http://www.dusk.be

Geplaatst door bowie op 23 juli 2003