Castro – Shockgolf

Castro opent met: 2003, ons land wordt ondergedompeld in een shockgolf. In dit eerste nummer, tevens het titelnummer, wordt rauw geflowed over een boze beat van DJ Tradd. Met Absoluut Heersschap laat Castro er geen gras over groeien. Concurrentie wordt verwezen zich met andere dingen bezig te houden:
Want alles samen heerst er maar enen in ‘t Belgisch slijkdom:
Castro! Schreeuw ’t tegen de muur en hang er een lijst rond,
Sinds Echelon weet ’k, da zelfs als ik fluister,
D’r altijd wel iemand is die naar me luistert,
Duister of vrolijk mijne shit is dodelijk.

Na deze brute overname van de boxen, valt de harde toon weg en mag je wegdromen in de relaxerende beat van De Shit. Het gaat over optredens, feesten, hiphop en chicks. Stiekem gooit Castro er wel nog een kritische noot in over zijn politieke standpunt, maar dat schaadt de track allerminst. Optreden is ook een rustig nummer maar ik wil even stil staan bij de track erna: Rudy. De track start met Castro die als journalist verslag doet van een incident. De melodie golft als een rustige zee en Castro flowt als een gemoedelijk briesje die strelend over het water glijdt. In de huid van de alleswetende verteller rapt hij over het leven van Rudy. Rudy heeft een goed leven, maar er zijn twijfels, gewetenswroegingen in het leven van Rudy. Aan de oppervlakte lijkt alles goed met Rudy, maar in zijn hart en ziel wordt het noodlot steeds onafwendbaarder. Castro drijft de spanning op en Rudy maakt een eind aan het leven van zijn vrouw en kinderen en ook zichzelf verlost hij van het aardse gevangenschap.
Hij deed ‘t allemaal uit liefde, uit liefde voor zijn eigen,
Maar als mensen aan hem terugdenken is da’t feit dat ze verzwijgen.
De ‘Willem Elschot-achtige’ sfeer die het oproept en de opbouw van de spanning maakt dit voor mij een van mijn favoriete tracks op het album.
Naast Belgische bijdrages zijn er ook Nederlandse bijdrages op Shockgolf bestaande uit Terilekst, Jiggy Dje en Tenshun. Wat wel jammer is, is dat dit alleen braggin’ tracks zijn, wel vet, maar ze geven niet echt meerwaarde aan Schockgolf voor mij. In Stroopwafels dist Terilekst nog even Casto, Osdorp en Uitverkorenen hadden al eerder het genoegen als ik me niet vergis. In Rappers Hier wordt door Terilekst, Castro, Tenshun en Jiggy Dje flink van leer getrokken tegen iedere pussy rapper (de beat trouwens geleverd door Terilekst, de samples klinken wel bekend in de oren).

Shockgolf is een volwassen hiphop album, geen pretenties, geen geforceerde hitjes, jazzy melodiën, variatie in thema en flow, veel aandacht voor sociale, maatschappelijk en politieke kwesties en ook nog lang houdbaar. Castro besteedt veel aandacht aan zijn flow en waagt het niet uit de maat te rappen. Een voordeel voor de Nederlandse liefhebbers is dat Castro rapt in het Nederlandse accent en in tegenstelling tot bijv. een ’t Hof v. Commerce voor ons goed te verstaan is. Eigenlijk had ik je deze hele review kunnen besparen en gewoon zeggen dat het een van de nieuwe top hiphop albums voor zowel België als Nederland is. Maar zou je me dan geloven, nee want.. Check Uw Media en maak ze zelf! Pik het album op en laat je wakker schudden.

Tracklist:
01. Shockgolf
02. Absoluut Heersschap
03. De shit
04. Optreden (april 2002)
05. Rudy
06. Check Uw Media (ft. Pollux)
07. Staten Generaal
08. ’k Ben Slecht
09. Muziek (ft. Souli Jazzy)
10. Haar
11. Lente 2020
12. Stroopwafels (ft. Terilekst)
13. Palestina
14. Rappers Hier (ft. Jiggy Dje, Tenshun & Terilekst)
15. A Tot Z ( ft. Pollux, Outspoken Members)
Meer info: http://www.castro.be

Geplaatst door bowie op 10 mei 2003