Casper Knipscheer a.k.a. Mr. Ghostman: “Het is zonde als een dope act Nederland over moet slaan.”

 

De Demigoons tour was een perfect voorbeeld van last minute planning. Waar Kanye West de Heineken Music Hall een week ervoor niet uitverkocht kreeg, hadden de Demigoons wel een uitverkocht huis in het vijftig keer kleinere café van het Patronaat. “Apathy en DJ Illegal ken ik al enige jaren. In 2007 heb ik hen voor het eerst naar Nederland gehaald voor twee shows. Het contact is altijd gebleven.”
Casper werd benaderd door de Demigoons zelf. “Ze hadden nog wat gaten in hun tourschema en ze vroegen of ik hun nog kon helpen met een show.”
In de inmiddels gesloten Amsterdamse winkel 5-Elementz boekte Casper vaker dit soort shows. Onder andere GZA en Onyx hebben daar voor slechts negentig personen opgetreden. “Na het sluiten van die store was er geen locatie en was ik er ook even klaar mee. Na een tijdje viel het me op dat dit soort acts eigenlijk geen shows meer kregen in Nederland, terwijl ik vind dat ze wel die shine verdienen. Dope hiphop, die ook in het verlengde ligt van wat we met House Of Hiphop doen.”
Het moment dat de Demigoons hem benaderden leek hem een goed moment om het weer op te pakken. “Vorig jaar december verkochten we het Patronaat uit met Method Man en Redman en afgelopen januari zat het café vol met de Sluwe Voszz releaseparty. Ik dacht: ik ga gewoon met Patronaat zitten en een deal opzetten. Die moest uiteraard wel voor alle partijen gunstig zijn.”
De exclusiviteit die het optreden uitstraalde, deed hem denken aan de party’s die hij in 5-Elementz organiseerde. “Er kan maar honderd man in het café. De sfeer was wel wat anders; het is geen kelder maar een goede zaal. We gaan er in de toekomst wel meer aan doen om die sfeer echt terug te krijgen.”
Voor Celph Titled en Apathy was het nieuw om in zo’n intieme setting een show te geven. “Als je bijna op dezelfde hoogte als het publiek staat, krijg je een rauwe sfeer. Meer face-to-face. Dat is anders voor zulke gasten, aangezien ze normaliter op een hoger podium zouden staan, bijvoorbeeld in de Melkweg.”

 

Celph Titled & Ghostman, onlangs in Haarlem.

 

Rond 2005 is Casper begonnen als tourmanager van de Wu-Tang Killa Beez. “Ik ben met hen in contact gekomen door mijn radioprogramma bij AB Radio, de lokale omroep bij mij in de buurt. Toen ODB overleed in 2004, belde ik tijdens een uitzending met Cilvaringz, met hem heb ik altijd contact gehouden.”
Via ‘Ringz zette hij een Wu-Tang feest op in een club in Haarlem waarvoor hij programmeerde. “Hij zag dat ik een jonge gast was met ambitie en talent en vroeg me op een dag of ik interesse had om het tourmanagement voor de Killabeez Tour te doen in negentien landen. Sindsdien is het balletje pas echt rollende en ben ik de facetten die ik doe, radio, feesten en het boeken van acts, gaan combineren.”
Zeggen wat hij het tofste vindt om te doen, is moeilijk voor Casper. “Het is een combinatie. Het is tof om als eerste over een act als The Doppelgangaz te berichten op je website of radioprogramma, om ze vervolgens ook voor het eerst naar Nederland te halen voor een show. En de wereld rondreizen met gasten waarvan je vroeger posters had hangen en cd’s kocht met je guldens. Ook vind ik het tof dat je verder kunt bouwen na een boeking. Vanuit acts in Nederland wegzetten, kun je weer nieuwe dingen creëren, zoals bijvoorbeeld artiesten linken die samen recorden.”

 

Ik ben opgegroeid met de golden era of hip hop”, stelt Knipscheer. “Het is gewoon mijn ding, ik word nog steeds blij van die muziek. Het is tof om met zulke artiesten een vriendschap op te bouwen en samen te werken.”
Tegenwoordig staan er steeds vaker acts als Big Sean, Meek Mill en Tyga in Nederland. Met het boeken van wederom een 90’s act, Onyx (15 april in het Patronaat), lijkt hij daar tegenin te willen gaan. “Ik weet niet of ik er tegenin ga, ik denk dat ik het aanbod mooi kan aanvullen op deze manier. Ik vind het ook dope dat nieuwe artiesten hun dingen kunnen doen, op die manier zie je ook hoe groot en breed hiphop eigenlijk is.”

 

Van Xzibit tot B-Real, van Wu-Tang Clan tot Kurtis Blow en Redman. Allemaal haalde Knipscheer ze al eens of meerdere keren naar Nederland voor shows. “Ik kan niet één act kiezen waarop ik het meest trots ben. Ik heb al zoveel dope dingen mogen doen.”
Hij gebruikt het woord mogen. “Ja. Music chose me, not the other way around.” Een toekomst voor Patronaat en House Of Hiphop-gerelateerde events ziet hij zeker: “Niet alleen in het café maar Patronaat in het algemeen. We hebben in het verleden vaker dingen daar gedaan en dat bevalt ons tot nu toe prima. We doen ook shows in de kleine en grote zaal.”
De kleinere events zet ik niet neer om rijk van te worden, dat gaat lastig met een capaciteit van honderd man. Het gaat er mij meer om dat de artiesten naar Nederland kunnen blijven komen en dat mensen die hen willen zien er ook echt heen kunnen. Zo lang dit soort shows goed blijft lopen, blijf ik het ook doen, ook omdat ik het zelf dope vind. Het zou zonde zijn als dit soort acts, met goede en dope muziek en liveshows, Nederland over moeten slaan.

 

 

Onyx staat in de kleine zaal van Patronaat. “Als die show ook weer uitverkocht is, gaan we weer door met de volgende. Natuurlijk kan er een keer een mindere tussen zitten, maar zo lang mensen down zijn de artiesten het ook gunnen, zal ik me voor dit soort shows blijven inzetten.”
Helaas komt die gunfactor bij de bezoekers van hiphopshows pas laat op in hun gedachten. “Er worden vaak pas last minute kaarten gekocht, heel laat in de voorverkoop of pas aan de deur. Het zou voor promotors en organisaties veel makkelijker werken zijn als shows snel vol zitten, dan is er meer mogelijk. Zalen vinden hiphop ook vaak een risico daardoor.”
Hij komt dan ook met een tip voor de hiphopliefhebber: “Als je down bent met een act en naar de show wilt gaan, koop dan gewoon alvast in de voorverkoop een kaartje. Hoe meer van te voren uitverkochte shows en volle zalen, hoe meer we kunnen doen.”
Het biedt hem ook zekerheid wanneer een show in de voorverkoop uitverkoopt. “We kunnen dan eerder aan de slag met de volgende show en het is een fijn gevoel als je zeker weet dat er genoeg kaarten zijn verkocht.”
Over de selectie van acts om naar Nederland te halen, zegt Knipscheer het volgende: “Ik kijk altijd eerst of ik het zelf dope vind. Vervolgens ga ik kijken naar eerdere shows van de act. Natuurlijk vraag ik ook in mijn omgeving rond of het wat is.”
Wie zou hij graag nog een keer naar Nederland halen? “Ik zou graag nog een keer met Jay-Z willen werken. Niet per se op showgebied, hij zit al bij een booking agency dus hij zit goed. Maar als het zou kunnen, zou een show in bijvoorbeeld Paradiso geweldig zijn. Jay-Z is een held voor mij, het lijkt me überhaupt al interessant om met hem van gedachten te wisselen.”

 

 

Met House Of Hiphop doen we verschillende dingen, allemaal vanuit onze eigen invalshoek. We maken radio bij Juize, we doen events, tours en hebben een site die steeds beter loopt en waar we een dope team op hebben zitten nu. We doen gewoon wat we missen, we brengen de hiphop waarvan wij vinden dat die gehoord moet worden. Sowieso goed om te zien dat HIJS en State ook weer lekker gaan, alleen maar positieve dingen.”
Over wat we dit jaar kunnen verwachten van House Of Hiphop aan evenementen wil Knipscheer nog niet veel kwijt. “Het hangt ook van het publiek af, zo lang de shows vol zitten, blijven we dingen doen. Verder zijn we voor wat grote shows bezig met wat oude bekenden van House Of Hiphop, meer zeg ik niet. Nu eerst de focus op Onyx. Laten we daar met z’n allen een keihard feestje van maken, dan ga ik weer verder met de volgende acts.”

 

Je kunt Casper Knipscheer volgen op Twitter via @MrGhostman.

Geplaatst door bowie op 18 maart 2013