Calligraffiti door Niels ‘Shoe’ Meulman

Graffiti is evenzo ondergronds als dat het ondergewaardeerd is. Het aantal graffitischrijvers is moeilijk in te schatten, wat ook geldt voor het aantal mensen dat graffiti als een kunstvorm beschouwt. Kalligrafie is de kunst van het schoonschrift, een samensmelting van Arabisch-, Oosters- en Europese typografie. Niels Meulman, in het graff-wereldje ook wel bekend als Shoe, beheerst beide kunstvormen.

Het zijn de jaren ’80 wanneer Amsterdammer Shoe kennis maakt met Amerikaanse graffitischrijvers en zijn stijl beïnvloed raakt door de oldschool van graff. Door de jaren heen heeft hij, verslaafd aan het schrijven, de hele wereld gezien. Zijn eigen invloed op de graffiti loopt misschien wel in gelijke lijn met de mate waarin hij zichzelf heeft laten beïnvloeden. In 2007 laat Shoe de wereld zijn interpretatie van kalligrafie zien op een tentoonstelling in Amsterdam. Drie jaar later wijt de Duitse uitgeverij From Here To Fame een editie aan Niels Meulman, Shoe en calligraffiti.

De uitgeverij uit Berlijn slaagt er al jaren in mooi vormgegeven boeken van een kleiner formaat uit te brengen. Een paar keer per jaar komen er boeken uit de ‘On The Run’-serie uit met daarin de groten der aarde in alle disciplines van graffiti. Het boek van Niels Meulman krijgt echter een aangepast en groter formaat wat eigenlijk al genoeg zegt over zijn status.

Na boeiende introducties van Shoe door John Langdon, professor in de typografie; “Niels warmly embraces both extremes.” en Adam Eeuwens, partner in crime sinds 1992: “Classic beauty meets the modern beast, at a scale not imagined before.” is het tijd voor het keiharde bewijs. Ruim honderd pagina’s ‘tekst’, en later uitleg bij de vaardigheid van waarschijnlijk de beste van allemaal, een Hollander.

Een top 3 pieces maken is onmogelijk, er zijn in het boek namelijk amper missers aan te wijzen. De enige conclusie die je kan trekken is dat er weer een brug tussen graffiti en musea gelegd is. Meulmans werk was al te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het San Francisco Museum of Modern Art. Het zal misschien nog pakweg 15 jaar duren voor we whole cars gaan checken in Museum Boijmans Van Beuningen, throw ups in het Historisch Museum Amsterdam en de ‘vaste collectie’ ook daadwerkelijk ‘vast’ op de muren staat geschreven.

Calligraffiti is een meesterwerk dat bij de betere graffiti gerelateerde shops te koop zal zijn en via Amazon besteld kan worden. Hou de site van uitgeverij From Here To Fame in de gaten voor updates, nieuwe releases, boekpresentaties en gigs van schrijvers.

[Update]

Nalden was onlangs te gast bij Shoe en zag hoe de Amsterdammer zijn kunstvorm in de praktijk brengt. Check de reportage hieronder:

Geplaatst door bowie op 23 maart 2010