Cali Agents – Close to Cash Pt. 1

Wat zoeken online maakt niet veel wijzer. Op de MySpace van Cali Agents staat geen enkele vermelding van de Close to Cash Pt. 1-release. Geen enkele track in de muziekplayer, geen blogpost, geen doorgelinkte tweet … De persoonlijke pagina’s van de beide heren verbazen nog meer; ook daar geen vermelding van de hier besproken EP. Planet Asia maakt alleen maar reclame van een release van een andere crew waarvan hij deel uitmaakt: Gold Chain Militia. De MySpace van Rasco vermeldt eigenlijk alleen zijn Untouchables-release. Discogs weet niet van het bestaan van deze EP af, net als Wikipedia. Een zoekrondje via Google geeft eigenlijk alleen de internet-release van Close to Cash Pt. 1 via diverse blogs weer. En dan blijkt dat deze EP officieel een release is van Iller Clothing Entertainment, terwijl de twee voorgaande platen uitkwamen via Pockets Linted. Van dat Iller Clothing is een website waarop ze aangeven een online label cq kledingzaak te zijn. Inmiddels is de EP trouwens wel via iTunes verkrijgbaar.

Net zo plotseling als de EP kwam, komt ook de eerste track die ook Close to Cash getiteld is. Geen intro, geen opbouw van de track; de Cali Agents klappen er gelijk in. Een fijne track met samples van Teddy Pendergrass’ Easy, Easy, Got To Take It Easy. Een dope track, al is die sample al eerder gebruikt door 9th Wonder op Little Brother’s album The Minstrel Show. In dezelfde versnelling door beukt Act Right door de speakers, alweer een fijne beat die de nek automatisch ritmisch op en neer doet gaan dankzij de simpele maar vette drums. Al klinkt het zanglijntje in het refrein net niet helemaal lekker. Alsof iemand een klein beetje toondoof is.

What You Know is in tegenstelling tot de vorige tracks wat grimmiger en gaat vooral over dat niemand aan het geld van de Agents moet komen. Het zou hier en daar uitgelegd kunnen worden als een diss aan wat label-mensen met wie ze zaken gedaan hebben … Course of Life klinkt weer wat vrolijker, maar ook hier is in de tekst een steek onder water waar te nemen naar biters en andere mensen uit de industrie. Wie dit precies zijn wordt nergens expliciet uitgesproken, maar de beat is wederom bangin’.

What’s Really Good klinkt ook optimistisch alhoewel beide MC’s wel wat verbitterd lijken; de hele tekst bestaat uit dreigementen aan mensen die niet met naam genoemd worden, wat bij het gebruik van vrij vrolijk klinkende samples toch wel apart is. Laatste track On & On is een banger van een track waarin het (eindelijk) wat meer van de MC’s zelf uit gaat. Rasco en Planet Asia leveren hiermee een klassieke brag and boast-track af. De EP wordt vervolgens afgemaakt met de toevoeging van de instrumentals van 5 van de 6 tracks, als extraatje.

Er is veel onduidelijk hier; waar komt deze release opeens vandaan en onder welke omstandigheden is hij gemaakt? Waarom niet gewoon via het label waar ze de afgelopen twee platen hebben uitgebracht of een van vergelijkbare omvang? En waarom dan wel via een duister labeltje dat het uitgeven van muziek als tweede bezigheid heeft? Ook in de tracks blijft het antwoord op die vragen hangen. Misschien dat ze beantwoord worden met Close to Cash Pt. 2.

Wat dan weer wel duidelijk is, is dat het Californische duo wederom niet teleurstelt. Het is altijd fijn om zes nieuwe Cali Agents-tracks aan je bestand toe te voegen.

Close to Cash Pt. 2 is nu uit. Klik hier voor meer info

Tracklist:

01. Close to Cash
02. Act Right
03. What You Know
04. Course of Life (ft. Nironic)
05. What’s Really Good
06. On & On (Rasco)
07. Close to Cash (Instrumental)
08. Act Right (Instrumental)
09. What You Know (Instrumental)
10. Course of Life (Instrumental)
11. What’s Really Good (Instrumental)

Geplaatst door bowie op 15 februari 2011