Cafe De Duivel vraagt bezoekers om hulp

De onderstaande tekst komt van Daniel John Eeuwens:

De Duivel needs you! 

Waarom zal ik je zo uitleggen, eerst een kleine samenvatting van hoe het er nu voor staat.
 
We zijn 23 december gesloten door de gemeente en doordat Kerst en Oud en Nieuw ertussen zaten konden we pas begin januari met de gemeente aan tafel. Conclusie van dat gesprek was dat café de Duivel maar met een keihard plan moest komen om de Burgemeester ervan te overtuigen dat het café weer open zou kunnen. 
 
Zo geschiedde en een week later lag dat plan er. Een goed uitgewerkt en niet te weigeren plan naar mijn idee en dat van de advocaat. Na drie weken in spanning te hebben gezeten kwam er pas 30 januari een reactie (na aandringen onzerzijds) terwijl ze beloofd hadden het met spoed te behandelen. De reactie die we vervolgens kregen was zeer teleurstellend, niet zozeer van de gemeente maar wel van de politie. Daarop hebben we een gesprek aangevraagd om samen met de gemeente en politie alle punten te bespreken en met de goede hoop dat de gemeente zou begrijpen dat wat de politie eist niet redelijk is. 
 
Dat gesprek heeft gisteren plaatsgevonden en is helaas een zware domper gebleken. Even leek het erop dat ze begrepen wat voor plek de Duivel is maar naarmate het gesprek vorderde en de politie het woord kreeg voelde ik alle redelijkheid en ruimte tot “onderhandelen” verdwijnen. Zonder er op dit moment verder inhoudelijk op in te gaan eist de politie een aantal maatregelen die schier onmogelijk te rijmen zijn met de Duivel. Zowel fysiek als gevoelsmatig. Ik ben bereid er alles aan te doen om de burgemeester te “waarborgen” dat het café vrij van wapentuig blijft maar er een soort beveiligde rechtbank van maken gaat echt te ver.
 
Één besproken punt kan ik echter niet voor mij houden ook omdat het jullie, de bezoekers, aangaat. De politie zegt letterlijk dat er meerdere malen is geconstateerd dat er “gangsta rap” wordt gedraaid in de Duivel en dat er een specifiek publiek komt. Gangsta rap? Specifiek publiek? Wat bedoelen ze daarmee? A.) We draaien geen gangsta rap, we draaien gewoon goeie muziek en daar zal vast wel eens een heftig nummer tussen zitten maar als die goed is, is die goed. B.) Er komt een specifiek publiek? Bedoelen ze soms al die honderden ofwel duizenden enorm verschillende en diverse mensen uit alle lagen van de bevolking die van soul, funk en hiphop houden die naar het café komen? Dus die worden nu allemaal weggezet als potentiële onruststokers en een gevaar voor de openbare orde vanwege hun muziekvoorkeuren. Ik wil het er dan niet eens over hebben of ze er misschien de uiterlijke kenmerken van de bezoekers mee bedoelen.
 
Waar het mij nú vooral omgaat is dat de politie een behoorlijk negatief beeld schetst van café de Duivel richting de gemeente. Nu zijn we dat wel gewend aangezien de politie al twintig jaar een totaal verkeerd beeld heeft van de Duivel en niet ziet wat voor unieke en geweldige plek het is, maar de gemeente ambtenaren die nog veel verder van het nachtleven afstaan zien de politie als hun ogen en oren in de stad en zonder tegenberichten zullen ze de mening van de politie klakkeloos overnemen. Door die actie samen met Henk en Morrison Schiffmacher is er vast al iets meer begrip gekomen, door de mail van Isis (de nachtburgemeester) en door steunverklaringen van o.a. Melkweg, Sugarfactory en Tofik Dibi net zo maar denk ik dat het ook zou kunnen helpen als de reguliere bezoekers nu van zich laten horen.
 
Om de gemeente een nog duidelijker beeld te geven wat café de Duivel nu werkelijk is en wie de mensen zijn die er komen zou ik iedereen  willen vragen om een korte mail op te stellen waarin je beschrijft wie je bent, wat je doet, etc. en waarom je graag in de Duivel komt en waarom de Duivel weer open zou moeten. Zodat de gemeente inziet dat de Duivel een ontmoetingsplek is van zoveel mooie, minder mooie, creatieve, muzikale, aardige, irritante, slimme, domme, blanke, donkere, gele en paarse mensen die midden in het leven staan en voor wie dit een belangrijke plek is. Als ze het rapport van de politie lezen krijgen ze eerder het idee dat het schuim der aarde daar komt en een bombardement van mails van de “regulars” zou ze wellicht een heel andere invalshoek kunnen geven.
 
Je kunt je brief/mail sturen naar mij: daniel@cafededuivel.nl . 
 
Duizendmaal dank!!
 
Daniel John Eeuwens