C Rayz Walz – Year Of The Beast

Een van de meest getalenteerde rappers ter wereld die letterlijk hiphop materie uitademd en bekend staat om z’n vindingrijkheid en unieke flow is de New Yorkse über-MC C Rayz Walz. Gewapend met een arsenaal aan punchlines en brilliante woordspelingen trekt de suncycle MC opnieuw ten stijde met z’n derde release op het Def Jux Label.

Eind vorig jaar verscheen de ‘We Live/the Black Samurai’ EP als een zeer belovend voorgerecht van Rayz’ nieuwste werk ‘Year Of The Beast’. Diehard fans bleven hongerig achter en hebben met smart de dagen afgeteld tot de release van dit nieuwe album wat tevens een DVD met 2 videoclips en wat leuke live footage bevat.

Het gerucht gaat dat C Rayz voor hij aan dit album begon al zijn tekstenboeken en aantekeningen heeft verbrand. Een zeer radicale beslissing waarbij het nu achteraf gissen is wat daar allemaal aan rijkelijke bespelingen van de Engelse taal in stonden. Kennelijk heeft Rayz het gevoel dat hij z’n vaardigheden zo ver heeft ontwikkeld dat deze boeken irrelevant zijn geworden en hij nu alles uit het blote hoofd kan halen.

Net als bij zijn voorgangers ‘Ravipops’ en de ‘We Live/the Black Samurai’ EP zie je op ‘Year Of The Beast’ veel verschillende producers waardoor er weinig samenhang is tussen de nummers. Wat ook opvalt is dat deze plaat compleet skitvrij is en dat maakt het luisteren erg plezierig. Geen gelul, gewoon muziek.

Zonder intro knalt de eerste track van het album ’R’Thentic’, vernoemd naar de gelijknamige producer van deze track, erin. Een mooie binnenkomer met een paar hele funky gitaarsamples en leuke synthesizer deuntjes. Gelijk hierna een van de beste nummers van het album; ‘First Words Worse’ met El-p als gastrapper. Het weergalmen van een heerlijke oude jazz trompet in combinatie met en tweetonige bas en een lekkere beat zorgen ervoor dat zowel Rayz als El-p erg goed uit de verf komen op deze track. Het nummer ‘Knowledge’, geproduceerd door Aesop Rock, vertelt het verhaal over een jongen uit de ghetto die besluit iemand te beroven. Het slachtoffer blijkt alleen een undercover politieagent te zijn en het loopt allemaal erg slecht af. De moraal van het verhaal is dat de jongen beter thuis rijms had kunnen schrijven dan in misdaad verwikkeld te raken, aldus Walz.
‘Walk Through’ is een zweverig space nummer met Rob Sonic als gast rapper wat helaas snel gaat vervelen. ‘The Rhyme Intervention’ met 4th Pyramid is dan gelukkig weer een stap in juiste richting en klinkt erg fris. Daarna zakt het niveau weer even af met het zeurderige en monotone ‘Street Reppin’ met Vordul Mega.
‘Paradise’ is een El-p productie wat richting rock lijkt te gaan en is iets waar je van moet houden. Dan wordt het dieptepunt van ‘Year Of The Beast’ bereikt met de track ‘Music Take Ovah’. Een zeer vervelende hook en een minimaal verzorgde beat gecombineerd met een experimenterende C Rayz Walz zorgt voor een hoog skip gehalte.
Gelukkig zijn ‘Pink’ met Jean Grae, ‘Say Werd’ en ‘Black Soap’ met M-1 van Dead Prez wel weer het luisteren waard, maar ook deze nummers klinken erg middelmatig.

Het grootste probleem met ‘Year Of The Beast’ is dat vrijwel alle refreintjes met hun gezicht vol op een betonnen vloer vallen. Onverzorgd, saai en zelfs in sommige gevallen ronduit vervelend. Alsof Rayz zich alleen maar bezig heeft willen houden met het spitten van teksten. Daarnaast lijkt het of zijn inventiviteit qua taaltruckjes en pakkende punches een stuk minder is geworden of zou dat te danken zijn aan het verbranden van z’n rijmboeken? Niet dat ‘Year Of The Beast’ een slecht album is, maar het is ook geen uitblinker. Daar waar de lyrics op ‘Ravipops’ zeer doordacht waren en echt een geheel vormde is dat bij ‘Year Of The Beast’ helaas niet het geval. Ook de beats springen er niet uit en leveren geen bangers op. Desondanks blijft C Rayz een gretige MC met een levenslust voor hiphop en houdt hij zich staande aan de top van de hedendaagse MC’s.

Tracklist:
01. R’Thentic
02. Fist Words Worse (feat. El-p)
03. Knowledge
04. Walk Through (feat. Rob Sonic)
05. The Rhyme Intervention (feat. 4th Pyramid)
06. Street Reppin (feat. Vordul Mega)
07. Paradise
08. Music Take Ovah (feat. Pudge)
09. Pink (feat. Jean Grae)
10. Carefree (feat. Jeanine)
11. Say Werd
12. Black Out (feat. The Angel & The Preacher)
13. Black Soap (feat M-1 from Dead Prez)
14. Mark Of The Beast (feat. Budda Belly & Honest John)
15. Bonus track: Officially Lost

Geplaatst door bowie op 2 augustus 2005