C-Mon

Intro

Hoe is het allemaal begonnen met de producer C-Mon zoals we hem nu kennen?
Vanaf ongeveer m’n 11de vormden Kypski, een rapper en ik een ‘rapgroepje’. Geinspireerd door o.a. Third Bass, De La Soul, Jungle Brothers en Public Enemy maakten we op heel primitieve wijze tracks. Er schijnen nog tapes te circuleren van DDP (the Dangerous Dwarves Posse 1989/1990!). Ik was toen altijd al meer van de knopjes en techniek, Kypski stortte zich meer op de draaitafel.

Heb je ooit overwogen de kant van de MC op te gaan?
Nee, nooit.

Wat zijn je grootste muzikale invloeden aangezien je een brede muzieksmaak hebt?
Door hiphop werd ik nieuwsgierig naar de muziek die gesampled werd, en ben op redelijk jonge leeftijd naar jazz gaan luisteren. Ik ging dan gewoon een dag naar een cd zaak om mad shit te luisteren, en dan aan het eind van de dag 1 cd’tje te kopen bij gebrek aan geld. Jazz is voor mij denk ik wel het meest rijke genre. En dan vooral jaren zestig dingen als Horace Silver, Wayne Shorter, Freddie Hubbard en Lee Morgan. Mijn ouders luisterden alleen klassiek, dus ik moest het zelf een beetje uitzoeken. Verder ben ik eigenlijk altijd wel een beetje Prince fan geweest. Mijn muzieksmaak ontwikkelt zich nog steeds, de laatste tijd kan ik ook los gaan op rockshit, dat was een paar jaar geleden wel anders.

Zijn er in Nederland nog andere producers waarmee je zou willen werken? Of kijk je stiekem al over de grens?
Niet zozeer producers, want wat moet je met 2 producers? Er zijn nog wel heel veel muzikanten en MC’s / zangers. Helemaal sick lijkt me natuurlijk om een zelfde soort album te maken met internationale gasten, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig…

Het album

Brian Elstak (Made In Da Shade) spoorde je aan om een album te maken, had je hiervoor ook al plannen of was deze aansporing echt een nieuw initiatief?
Nee, het was echt een nieuw idee van Brian.

Hoe is het idee ontstaan voor het album? Vond je dat je teveel in de schaduw van Kypski stond?
Brian leerde ik kennen met het Homegrown project. Naar aanleiding daarvan vroeg Brian me om een paar dingen voor Made in da Shade te maken. Chicken Out met Senna, Anger Management met Wonder, en YBM met een hele zwik MC’s waren het resultaat. Brian kwam toen met het idee om een rap plaat te maken, dat leek me wel wat. Voor mij ook een manier om een beetje te laten zien wat mijn inbreng is. Het is toch altijd “Kypski ? 4 voudig Turntablized winnaar, DMC world finalist, ga zo maar door, en C-Mon.” Ik vond niet dat ik teveel in de schaduw stond, maar het was wel tijd om een beetje tegenwicht te brengen.

Hoe heb je opgehookt met de div. artiesten die op het album staan?
Veel van hen kende ik al, van Homegrown of uit het clubcircuit waar we nu een jaartje in gespeeld hebben met C&K. Verder kwam Brian met een aantal gasten die ik nog niet kende, na beluistering van tracks besloten om wel of niet een track met betreffende gast te maken. Terryman is de grote onbekende denk ik; hij kwam een keer langs bij onze jam in Bitterzoet. Na die jam heb ik z’n nummer gevraagd en hebben we die track gemaakt. Het was met iedereen weer heel anders, maar daarom superleuk om te doen.

Is het bewust een keuze geweest om zo’n diversiteit aan artiesten te vragen?
Nou nee, het begon als een puur hiphop ding. Maar toen ik eenmaal bezig was, en het lijstje voor me zag, vond ik het te saai. Ik wilde niet weer een verzamel ding uit brengen waar weer allemaal dezelfde gasten op staan. Daarbij komt ook nog dat ik soms meer kwijt kan in gezongen tracks. Koortjes maken, melodien verzinnen, je kan kan er gewoon wat meer mee. Het is uiteindelijk dus ook meer een afspiegeling geworden van waar ik zelf graag naar luister, en artiesten waarvan ik me vereerd voel dat ze op mijn plaatje staan.

Hoeveel instrumenten bespeel je zelf? Zijn er behalve MC’s nog veel gastmuzikanten langsgekomen om aan het album bij te dragen?
Ik speel zelf bijna geen zak. Klein beetje drums, beetje zigge zigge en dat was het wel weer. Wel heb ik zelf bijna alle toetsen ingespeeld, maar ik zou tegen niemand durven zeggen dat ik toetsen speel. Ik heb nooit de drang en/of het geduld gehad om een instrument heel goed te kunnen spelen. Ik weet wel altijd heel goed wat ik wil horen, en probeer dat uit een muzikant te halen. Big up naar Daniel Rose, hij heeft de meeste gitaardingen ingespeeld. Ook zingt hij samen met z’n vriendinnetje het koortje in “Kill the Producer”, en speelt hij contrabas in “Muzik”. Verder natuurtalent Colin Benders op trompet in “Inhuman Being” en “Schaapies Tellen”, en Paul Willemsen speelt de gitaarsolo in “Beggars for Sun”.

Op de releaseparty werd positief gereageerd op de single “Muzik” waar Senna haar vocale bijdrage aan levert, hoe zie jij de hit potentie in van het nummer?
Haha! Ja, als ik dat eens kon voorspellen… Ik heb deze track als single uitgekozen, omdat ik het een leuke vrolijke track vindt, en omdat ik het leuk vindt om Senna shine te geven.

Hoe is de promotie en distributie van dit album geregeld?
Supertracks brengt em uit en promoot vooral; zij hebben voor de CD een distributiedeal met V2, en voor het vinyl met Rush Hour.

C-mon & Kypski

Hoe ben je met Kypski in contact gekomen? Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
Ik zat al op de basisschool bij hem in de klas. Ik ging naar een andere school in de 4e klas, en kwam Thomas (Kypski red.) toen later tegen op een skateboard. We gingen samen skaten, en toen bleek al heel snel dat we allebei met casettedeckjes bezig waren mixtapejes te maken. Hilarisch als je dat terug hoort… Vanaf toen hebben we altijd onze apparatuur bij elkaar gezet en samen muziek gemaakt.

Hoe zijn jullie bij Supertracks terechtgekomen? Zijn jullie lang op zoek geweest naar een geschikt label om jullie ding uit te brengen?
In 1999 kwam uit het niets een deal met V2 uit de lucht vallen. We hadden afgesproken dat we eerst onze EP zouden maken, en dan zouden tekenen. Toen we na bijna een jaar eindelijk met materiaal kwamen was V2 helemaal gereorganiseerd en was er geen plek meer voor ons. Toen kwam Edgar van Aalst (eigenaar van skateshop E-zone waar ik 5 jaar als bijbaantje heb gewerkt) met het idee om het zelf te doen. Op zijn label Dexdexter brachten we onze eerste 12" uit. Edgar had het snel gezien in de muziekwereld, en ging wat anders doen. Supertracks had al interesse getoond, en een deal was snel gemaakt.

Hoe is het touren/live optredens bevallen sinds/met vinyl voodoo?
Super. We zijn veel meer een band geworden, in plaats van 2 DJ’s met 2 muzikanten. Niet alle optredens waren even leuk; er zijn volgens mij nog steeds heel veel mensen die niet snappen wat we doen, en het ook niet diggen. Maar dat komt nog wel… We zijn allemaal hele goede vrienden, waar we ook spelen, altijd leuk.

Is er een mogelijkheid dat het duo C-Mon & Kypski gaat samenwerken met Nobody Beats The Drum aangezien jullie veel overeenkomsten hebben?
C-Mon & Kypski is dus geen duo meer. Het is een bandnaam geworden, en die band bestaat uit Daniel Rose, Jori Collignon, en C&K. Jori zit ook in NBTD, en Sjam (frontman NBTD) is een hele goede vriend van ons. Rogier v/d Zwaag doet de visuals bij NBTD, maar maakt samen met Emiel van Boemklatsch onze videoclip. Er zullen ongetwijfeld meer dingen samen gaan gebeuren, maar geen plannen voor nu.

Kan je ons al wat vertellen over het nieuwe album van C-Mon & Kypski? Ik had begrepen dat er een clip van dat album gemaakt gaat worden. En gaat deze ook gereleased worden op Supertracks?
Static Traveller gaat een stuk verder dan Vinyl Voodoo. Er zitten bijvoorbeeld een aantal up-tempo tracks tussen, shit escaleert veel meer. Sinds we dus als band optreden, zijn we ook meer als een band gaan klinken. Minder samples, meer instrumenten. Ik ben benieuwd of de gemiddelde hiphopper Static Traveller kan waarderen. Voor mij is deze plaat heel belangrijk, ik ken niks wat erop lijkt.
De single wordt “Shitty Bum”, het enige echt vrolijke nummer op de plaat. Rogier en Emiel zijn echt TE goed bezig met de video, shit wordt maaad funny. Komt eind mei al uit…

Algemeen

Producen kan best verslavend zijn, hoeveel uur in de week ben je bezig met muziek?
Het gaat bij mij altijd met vlagen. Ik kan een maand niks doen, en dan weer een week vet produktief zijn. Ik ben niet zo’n gast die gewoon 100 beats maakt, en dan er een paar uitkiest; ik weet altijd wel of een ideetje goed genoeg is om uit te werken. De laatste maanden heb ik wel heel veel tijd doorgebracht in de studio; 2 albums gemaakt in ongeveer 3/4 maanden, dan moet je lange dagen maken.

Naar welke releases kijk je nog uit in Nederland?
Senna’s solo EP, Nobody Beats The Drum 12", Mindstate Album van Pete Philly en Perquisite, nieuwe shit van Raymzter, Opgezwolle, Jawat, U-Gene, Benny Sings. Meer beef tussen Ex en Brain, ik ben overal wel benieuwd naar. Dope dat er nu zo veel gasten shit uitbrengen.

Je bent ook nog veel bezig met producties voor Made In Da Shade, kunnen we hiermee nog meer verwachten en hiernaast nog andere projecten?
Voorlopig niet voor Made In Da Shade. Wel gaan we een track maken met de Amsterdam Klezmer Band, daar heb ik zin in. Verder zijn we nu een nieuwe live-show in elkaar aan t zetten, en daar gaan we mee touren vanaf mei/juni.

Meer info: http://www.supertracks.nl

Geplaatst door bowie op 2 mei 2004