C-Mon & Kypski – Vinyl Voodoo

Het duo C-mon & Kypski komen met hun debuut vinyl voodoo, onderscheidt dit duo zich van de rest in de nederlandse scene, of is het same old?

De Utrechtse producer C-Mon en scratcher Kypski tekenden onlangs bij Supertracks Records waar onder meer quick & brite, Bastian en Black Market Audio onder contract staan. Kypski bewees zijn status als Nederlandse beste draaitafeltovenaar door tot zesmaal toe diverse nationale turntable battles te winnen. Ook scratchte hij bij optredens van Zuco 103.

De intro op het verassende debuut Vinyl Voodoo is direct een stukje vakmanschap van Kypski die met vingervlugge oefeningen het vinyl bevredigd. Zelf noemen C-Mon & Kypski hun muziek ‘een combinatie van sferen, beats en scratches met de opbouw van een liedje’. Hoe dan ook, de mix van instrumentale hiphop, soul, dub, funk, op jazz georienteerde filmische muziek, scratches en samples, maakt dat C-Mon & Kypski in 1 adem genoemd kunnen worden met DJ Shadow, DJ Krush, The Herbaliser en RJD2, doch met een geheel eigen smoel.

Door de verscheidenheid aan (Arabeske) samples, sferen en melodieën bevat elk nummer een eigen kleur. Junkie CS en Junkie HC zijn bijvoorbeeld prima opgebouwde duistere tracks die zijn gebaseerd op aanvaringen met junks toen C-Mon & Kypski al skateboardend hun ding deden op Utrecht CS en Hoog Catherijne. Het naar reggae en dub neigende Jahjoma begint met een heel dope ‘prrrrrrpo!’ waarna een vrolijke tropische beat, pakkende melodieën en pornografische samples elkaar afwisselen.

Daar waar in Giants Of Jazz en het sferische rustpunt Mood Mode de jazz-invloeden het duidelijkst zijn terug te horen, begint The One About The War met een salsa-gitaartje en zomerse klanken waarna even later een prachtige spanningsboog (‘motherfuckaaaa!’) voor een verassende wending zorgt.

Frisheid en originaliteit staan hoog in het vaandel bij Vinyl Voodoo dat gewoon 1 van de leukste hiphopplaten van het jaar is. Met C-Mon & Kypski heeft Nederland eindelijk zijn eigen exponenten van de instrumentale hiphop.
 

Tracklist:
01. Intro
02. Vinyl Voodoo
03. Both Worlds
04. Junkie CS
05. Junkie HC
06. Jahjoma
07. Pas Mal
08. Giants Of Jazz feat. Bart Suer
09. The One About The War
10. Mood Whole
11. Ode To Rhodes feat. Stefan Schmid

Meer info: http://www.c-monandkypski.nl

Geplaatst door bowie op 10 december 2002