C-Mon – Cereal

C-Mon bekend van het duo C-Mon & Kypski komt nu met zijn eigen debuut album genaamd Cereal. Lees hier meer over dit album wat artiesten als Raymzter, Pete Philly en Opgezwolle bevat…

In 2002 overrompelde het ijzersterke debuutalbum “Vinyl Voodoo” van C-Mon & Kypski heel Nederland. Dit innovatieve hiphop/turntablism duo uit Utrecht, waarbij vooral Kypski opvalt met zijn scratch capaciteiten, drukte meteen zijn stempel op de Nederlandse hiphop scene. Simon (C-Mon) zijn productiekwaliteiten worden nog wel eens onderschat en dit was mede een stimulatie om met behulp van verschillende artiesten een eigen plaat te maken.

C-Mon brengt voor het album “Cereal” een dozijn aan artiesten mee voor de vocalen die zijn producties ondersteunen waar ik hoge verwachtingen van heb. Helaas ook maar twaalf tracks op het album, dus dat moet veel gaan beloven. Opvallend is ook dat bijna alle artiesten van Nederlandse bodem zijn.

De “Intro” waarbij de Wax Wankerz (de DJ crew van o.a. Kypski) hun scratch capaciteiten laten horen begint met een lekker up-tempo beat die meteen de toon van het album zet. Eigenzinnige cuts over “Cereal” maken duidelijk dat dit album niet alleen voor bij je ontbijt is. Soulzangeres Senna geeft zich voluit op de track “Muzik” wat tevens de eerste single van het album is. Een lekkere funky beat afgewisseld met een contrabas, drumstel en trompetjes ondersteunen de zuivere klanken die Senna levert. Het is een vrolijk nummer dat aangeeft dat muziek voor iedereen is. Van dit nummer is hiernaast ook nog eens een unieke videoclip geschoten door o.a. clipmaker KAS. De enige Raymzter flowt als vanouds op de up-tempo track “M’n Schoen Is Te Groot Voor Je Voet”. De titel typeert de humor die in het nummer is terug te horen. Door het snelle tempo lijkt het alsof Raymzter af en toe off-beat flowt, maar naar meerdere analyses rapt Raym gewoon keurig met scherpe lines.

Hierna verlaat het album even het hiphop aspect met de track “Syntetica”. De vibe slaat om naar zomerse sferen met een Braziliaans/latijns tintje door zangeres Lilian Viera van Zuco 103. Deze ritmische mix van samba/jazz/hiphop gecombineerd met de excentrieke zang van Lilian zorgt voor een uiterst fijne track waar het enthousiasme van af springt. Wat een sfeer kan er toch vanuit een nummer ontstaan. Hetzelfde geldt voor “Kill The Producer” wat na een komische korte skit een apart nummer levert met de James Brown-achtige Terryman. Zang wordt goed afgewisseld en het refreintje blijft nog wel even in je hoofd hangen na het horen hiervan. Opvallend is hoe vaak trompetjes terug te horen zijn in de producties van C-Mon. De Wax Wankerz leveren nogmaals een scratch sessie van 31 seconden wat naar mijn idee ietwat langer had mogen duren. Nog steeds bevindt het album zich in abstracte sferen ditmaal met Benny Sings. “Beggars For Sun” is een down-tempo track wat je heel goed kan vergelijken met groepen als AIR. Deze mix van rock/hiphop wordt naar mijn idee hét nummer van de zomer 2004! Ondanks dat het voornamelijk uit een refrein, dat op een vredige manier gezongen wordt, bestaat heeft het nummer een heerlijke vibe. De elektrische gitaar die met mate in de beat wordt toegevoegd is hierbij het neusje van de zalm.

Pete Philly krikt de hiphop vibes weer omhoog met “How Would It Feel” waar Pete in accentloos Engels zijn kenmerkende rap/zang verhouding los laat op de treurige klanken van de beat. Het tempo neemt weer een snellere houding aan bij “Inhuman Being” wat recht uit de jungle lijkt te komen. Ietwat onwennig begint Unorthadox met zijn lyrics wat het duistere effect van de beat stimuleert. Heel apart is hoe deze Engelstalige MC uit Rotterdam zeer veel verschillende manieren van rappen toepast in het nummer. U-Gene geeft de jiggy track “Why Deny It” extra potentie om een regelrechte hit te worden. Deze beat die iets weg heeft van de Neptunes, maar zich toch onderscheidt met heerlijke gitaar samples is het resultaat van hoe divers C-Mon met zijn producties is. Deze up-tempo R&B achtige track klinkt gewoon goed in het oor wether u like it or not…

Scherpe dialogen zijn te horen op “Schaapjes Tellen” waar Opgezwolle strak overheen flowt. Hier ook weer lekker up-tempo met een refrein á; la Kubus met rockachtige invloeden. Rico en Sticky Steez doen hun ding eigenzinnig //Op de boulevard, zie je rappers roddelen. Net als Beau van Erven Dorens, Ze moeten overwerken morgen?// Na een rustgevende trompet gaat het album “Off-Track” met The Proov. Deze soulvolle beat sluit perfect aan op de relaxte flow van The Proov. Een kunstige piano sample wordt geloopt en een sample met de tekst “The World Is Like A Dream” wordt goed in het refrein gescratcht.

De diversiteit van dit flexibele album straalt ervan af. C-Mon haalt alles uit zijn muzikaliteit met het positieve resultaat genaamd “Cereal”. Ik kon deze review ook korter schrijven als een funky verfrissend hiphop album voor mensen die verder kijken dan hun neus lang is. Maar what’s the fun in that?!

Tracklist:
01. Intro ft. Wax Wankerz
02. Muzik ft. Senna
03. M’n Schoen is te groot voor je voet ft. Raymzter
04. Syntetica ft. Lilian Viera
05. Kill The Producer ft. Terryman
06. Skit From Scratch ft. Wax Wankerz
07. Beggars For Sun ft. Benny Sings
08. How Would It Feel ft. Pete Philly
09. Inhuman Being ft. Unorthadox
10. Why Deny It ft. U-Gene
11. Schaapjes Tellen ft. Opgezwolle
12. Off-Track ft. The Proov

Meer Info: http://www.supertracks.nl

Geplaatst door bowie op 6 april 2004