Busta Rhymes

Busta Rhymes + Support Act & DJ's…mmmm…interessante aankondiging. Sowieso het optreden van Bus-a-Bus trekt al genoeg aandacht om hiervoor een slordige 33 euro neer te leggen. Die support zou best wel eens een lid (of meerdere) van de Flipmode Squad kunnen zijn. Afgelopen donderdag 9 mei konden we het gaan ontdekken.

Bij aankomst stond er al een lange rij voor de deuren van Heineken Music Hall, kut, "dat wordt weer lang wachten". Gelukkig ging alles vrij snel, props aan HMH personeel. Een bezoeker was wel heel gespannen, die ging na de fouillering al meteen van z‘n sneakers (lees: stokje). Later zouden dat er nog meer gaan. Om 21 uur gingen de deuren open en we werden verwelkomd met goede hiphop beats verzorgd door DJ Real, spreek uit als Ré-Al. Hij spinde redelijk goed, beetje soft in het begin maar later kwam de betere hiphop uit de speakers. Na een toespraak van onze host Murth kwam het publiek goed los, de 1 na de andere party track werd gedraaid en ik maakte me een beetje zorgen of er nog wel genoeg energie zou overblijven voor Busta. Gelukkig konden we die genoeg sparen omdat er nogal behoorlijke vertraging was. De support act bleek Outlandish te zijn uit Denemarken. Persoonlijk kende ik die gasten (4 stuks) niet maar wat ik voor de eerste keer gehoord heb, klonk zeker dope. Goede productie, goede chemistry tussen die gasten en door die verscheidenheid aan origines kreeg je een dope mengeling van Engels/Spaans. Helaas voor hun dat (bijna) niemand hun shit kende maar respect werd zeker wel getoond. Het publiek was trouwens best dope, niet teveel hiphop-smurfen wèl redelijk wat Nelly-achtigen maar ook behoorlijk wat kenners.

Na Outlandish kwam Real weer terug met een set die iets te poopieyoopie werd, je weet wel van die uptempo beats, No Limit, Cash Money dingen. Gelukkig, met alle respect voor Real, kon een technische storing hem stoppen. DJ Scratchator kon hem snel afwisselen. Alhoewel, afwisselen, shit was ook niet echt wat ik verwachte wat plaatkeuze betreft dan. Het bespelen van het publiek was zeker van hoog niveau, z’n handigheid daarin en het spinnen is het resultaat van z‘n jarenlange ervaring (20 jaar). Scratchator kondigde aan dat ’the whole Flipmode Squad’ er aan zat te komen. ik blij Ging dus niet door.

Ik weet niet hoe laat het was maar eindelijk had Busta z‘n haar goed zitten. Zoals bijna elk album was ook de intro een wijze preek van de ’man himself‘, Busta Rhymes. Z’n verschijning op stage, samen met Splif Starr, in combi met wild-out tracks zorgde voor een golvend publiek. De vloed veroorzaakte wat paniek bij voornamelijk de ladies die het ff niet meer zagen zitten. Na die eerste minuten werd de show afgewisseld met Busta‘s bekendste joints en veel skits. Deze waren meestal best grappig, vooral de intro’s op verschillende tracks zoals hoe Spliff figuurlijk een bitch van een mannelijke toekijker zou nemen. Nee niet op romantische R&B tracks maar up-tempo op de beat van Break Ya Neck. Lekkeur hooor… 😉 Hoewel de lenigheid op het podium van Spliff goed gewaardeerd werd waren sommige tussendoortjes iets te langdradig en verlangde het publiek naar meer party ish. Die was er ook wel, zeker wel, Wooh Hah, Put Your Hands…, As I Come Back, Dangerous, Tear Da Roof Off, What It Is passeerden allemaal de zeer vette geluidsinstallatie van de HMH. Het concert duurde ook zo‘n anderhalf uur. Jammer dat veel beats werden weg-gecut (?) door Scratch waardoor je je dansje steeds moest onderbreken.

Aan het einde van de avond zat iedereen er toch wel doorheen wat een goed teken is geweest: het publiek, zo’n 90%, is goed uit z‘n dak gegaan wat het resultaat was van een goede stage-performance door Busta, Spliff en Scratch. Een non-stop set van z’n beste tracks met iets minder tussenstops had een beter geheel gegeven maar zo’n man moet je live zeker een keer meegemaakt hebben PUNT UIT.

Fixtures
Hoogtepunt:1ste 5 minuten Break Ya Neck-intro/passage uit Scenario
Dieptepunt: langdradige skits (clap ya hands/afgezaagde weed rokerij)
Bier: 2 munten (dat is like heel duur)
Wc: gratis
Garderobe: jas=gratis en tas=1 euro
Fotograferen: ja (met fotopas en zonder)
Geluid: 100%
Bezoekers:3500
Damage: 32 euro en 95 centjes
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 12 mei 2002