Bullet Boy

Bullet Boy vertelt het verhaal van Ricky die een tijd heeft doorgebracht in de Engelse gevangenis. Bij zijn thuiskomst in Hackney, Oost Londen, moet Ricky constant kiezen tussen het goede en het kwade.

De debuterende regiseur Saul Dibb weet met rauwe beelden een film neer te zetten waarbij de dreigende situaties van het scherm spatten. Vanaf het moment dat Ricky voet zet in zijn oude buurt voel je als kijker de spanning en vraag je jezelf meerdere malen af wanneer het fout gaat. De invalshoek van Bullet Boy vertoont veel gelijkenissen met films als ‘Boyz ’n the Hood’ en ‘Menace II Society’. De hoofdpersoon Ricky wordt overtuigend gespeeld door Ashley Walters, lid van de groep So Solid Crew.

Ricky wordt in de film gevolgd vanaf het moment dat hij vrijgelaten is uit de gevangenis. Eenmaal opgevangen door zijn beste vriend Wisdom blijkt al vrij snel dat problemen nooit ver weg zijn in het grimmige Hackney. Ricky wil met frisse moed zijn leven beteren en vechten voor een goede toekomst met zijn vriendin. Verschillende situaties zorgen er echter voor dat de moed al snel in zijn schoenen zakt. Curtis, het 12-jarige broertje van Wisdom, wil eigenlijk alleen maar bij zijn grote broer in de buurt zijn en zich net zo gedragen als hij. Wisdom houdt zijn broertje zoveel mogelijk bij zichzelf uit de buurt omdat hij niet weet hoe hij het goede voorbeeld moet geven. Onbedoeld raakt Curtis zelf ook meer en meer in de problemen.

Bullet Boy laat een aantal zaken open en gaat er niet echt diep op in. Zo is het bijvoorbeeld niet bekend wat de reden nou eigenlijk is dat Ricky in de gevangenis terecht is gekomen. De relatie tussen de twee rivaliserende bendes zijn ook niet helder. Na het kijken van de film zal je niet de gedachte hebben dat je naar een innovatief verhaal hebt gekeken. Er zijn al teveel films uitgebracht in dit genre met een soortgelijk script. Het is wel interessant om te zien dat dit soort problemen ook in Londen afspelen en niet alleen onder jongeren in getto’s van de Verenigde Staten. Liefhebbers van harde maatschappijkritische films mogen Bullet Boy absoluut niet overslaan.

Speelduur: 91 minuten

Bullet Boy is te zien tijdens het Drop festival (vrijdag 25 november) en Black Soil (vrijdag 25 november)

Geplaatst door bowie op 23 november 2005