Buiten was het zeiknat, binnen was het kiezen tussen ‘Drip Or Drown’ bij Gunna

Terwijl er een supercell over Nederland trekt, er in de rest van de provincie bomen omwaaien, straten onbegaanbaar worden en de brandweer zelfs uit moet rukken voor brand door blikseminslag, is het eenmaal binnen in 013 best prima te doen. Het is 9 juli 2024, we hebben met z’n allen geconstateerd en geaccepteerd dat dit soort scenario’s nou eenmaal voorkomt tijdens een zomer in Nederland. Het komt Gunna allemaal niet verkeerd uit. Die lijkt immers de eerste helft van Spanje-Frankrijk af te kijken in de kleedkamer en laat DJ Nathan Monée het muzikale gedeelte in de uitverkochte Main Stage van 013 afhandelen.

Ah, toch niet. Want zodra de Tilburgse dj achter de gordijnen verdwijnt is daar Gunna. Ruim een uur te laat, maar dat lijkt de jonge garde rapfanaten in de zaal zo vergeten. De performance oogt, in tegenstelling tot de vele Tiktok en IG-video’s die ze in aanloop naar deze show hebben gezien, wat kaal. “Waar zijn die bergen sneeuw?” “Ik dacht dat er een extra podium was!” Een klein onderzoekje naar het Amerikaanse deel van The Bittersweet Tour leert inderdaad dat Gunna tot vorige maand een arena-like set-up had. In Europa is er een uitgeklede variant, waar een zaalbreed scherm, een microfoonstandaard vol doodshoofden en een met diamanten ingelegde mircofoon het visuele aspect vormen.

One-off

Het betreft ook een redelijke one-off show te zijn. De rest van de shows in Europa werkt Gunna af op de grote festivals als Openair Frauenfeld, Splash! Festival en Rolling Loud Europe. In Tilburg is de setlist dan weer iets langer – zo’n tien tracks méér prijken erop. En dat levert een duik in een van de meest roerige carrières binnen de moderne hiphop. In de lente van 2022 werden Gunna, Young Thug en 26 andere vermeende leden van hun collectief YSL opgepakt op verdenking van criminele activiteiten in relatie tot deelname aan een straatbende. Het ging om beschuldigingen van het schenden van de RICO Act, een Amerikaanse federale wet gericht op afpersing.

Nadat hij akkoord ging met een zogeheten Alford-pleidooi – een manier om formeel schild te bekennen maar toch de status ‘onschuldig’ te beouden – werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan vier voorwaardelijk. De tijd die hij al vast had gezeten werd daarvan afgehaald, wat overbleef opgeschord. Restant: een taakstraf van 500 uur, waarvan hij 350 uur moet besteden aan het praten met jongeren over de gevaren van bendegeweld.

Classics en virals

En dat is precies wat Gunna doet. 3000 participanten zijn er gekomen naar de sessie in Tilburg, om te luisteren naar wat de risico’s zijn. Ze horen het aan over wavy beats, waar zijn stem als het ware meleodisch overheen tokkelt. Want vanaf het moment dat hij een jaar geleden bread & butter uitbracht, klinkt zijn muziek nog een tikkie melancholischer. Dat trekt ‘ie live door. Het knalt nog steeds, maar gedoseerder en met meer emotie. Hij gaat in op de welig tierende geruchten dat hij de rest van zijn medegedaagden zou hebben gesnitched, en bevestigt regelmatig opnieuw dat hij niet meewerkt met de staat.

Het zal de youngins in Tilburg aan hun reet roesten. Die zien met eigen ogen dat Gunna inmiddels bij de rapgroten der aarde hoort, horen hem zelfs zijn collabo’s met Lil Baby en Young Thug spelen – tot grote vreugde! – en bevestigden collectief dat Gunna inmiddels classics en virals heeft in verschillende era’s. Van Drip Too Hard tot ASTROWORLD-knaller YOSEMITE en van pushin’ p tot fukumean. Gunna hoort in het rijtje. Het tumult rondom YSL en zijn persoon heeft van hem een nog betere artiest gemaakt.

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 10 juli 2024