Buddy Klein – Music Inspired By A Man Apart

Buddy Klein is een rapper die door de platenmaatschappijen zal worden omarmd, maar door het publiek niet echt zal worden opgemerkt. Dit is een typisch geval van: lijkt op, klinkt als, lyrics als. Met andere woorden, Buddy Klein is de vleesgeworden verzameling van rappers als B.I.G., Royce Da 5’9 en The Lox. Dat hij in ieder geval een fan heeft, is zeker: Vin Diesel heeft de man namelijk persoonlijk gevraagd om de soundtrack van de film A man apart te verzorgen. Het resultaat was de maxi-single van Buddy Klein, 7 tracks om precies te zijn. En zo is de wereld van de mainstream/copycat-hiphop weer een cd’tje rijker.

De eerste track van het album, Nothing to Lose, is de lead single van de soundtrack. Het strijkwerk en de drumpartij zorgen voor een lekkere melodie. Maar net toen ik wilde vaststellen tevreden te zijn over de beat, klonken er een paar kogelschoten. Dacht dat we deze fase al hadden gehad eigenlijk. Luisterend naar de rest van de track kom ik tot de conclusie dat de film wel cliché als hell moet zijn om door middel van zo een track gepromoot te willen worden.

Let’s Go is een track uit het rijtje samenraapselen voor cliché partytracks Champagne, dure auto’s en grootheidswaan vliegen je om de oren. En natuurlijk de bling blingl want laten we eerlijk zijn: als je even niet meer weet waar je het over moet hebben is de bling lyrical topic bij uitstek… Wederom net iets teveel van hetzelfde.

DJ van The Beat, Adimu, komt ook even om het hoekje kijken. Hij neemt een interview af met Buddy en het grappige hieraan is dat het lijkt alsof ook hij hier het nut niet helemaal van inziet. Het interview gaat helemaal nergens over. Buddy brabbelt iets over zijn inspiratie, iets waar het hem duidelijk aan ontbreekt dus elke theorie hierover is a waste of airplay. Het interview wordt opgevolgd door een freestyle over de beat van Nothing to Lose. Eens te meer het bewijs dat hij maar blijft cirkelen in dezelfde rotzooi die met recht gebrek aan creativiteit genoemd kan worden.

Om een lang verhaal kort te maken: Buddy zuigt! Niets meer, zoveel minder. Het is niet zo dat hij niet kan rappen, het is wel zo dat niets maar dan ook niets aan zijn rhymes origineel is. Voor zover dit althans niet op hetzelfde neerkomt. Op geen enkel moment valt er een sound te ontdekken die men zou kunnen betitelen als de typische Buddy-sound. Ik ben waarschijnlijk de laatste der Mohikanen die A man apart niet heeft gezien, maar met deze soundtrack in m?n achterhoofd, zit dat er denk ik ook niet in. Deze cd is zelfs een waste of downloading…

Tracklist:
01. Nothing to Lose
02. Let’s Go
03. Starboy
04. Buddy Klein Interview
05. Buddy Klein Freestyle
06. Nothing To Lose (instrumental)
07. Let’s Go (instrumental)

Geplaatst door bowie op 5 oktober 2003