Buc Fifty – Bad Man

Na een niet al te originele sample uit Scarface, lost Buc zijn eerste schot met het al eerder op Battle Axe Records verschenen nummer "Bad Man". De titel zegt het al: meneer Fifty komt even uitleggen hoe gevaarlijk hij wel niet is. Gelukkig doet hij dit wel over een strak geproduceerde beat (E = MC2) met de rauwe, ongepolijste flow die de kenners van hem gewend zijn. Toch ben ik erg benieuwd naar vers materiaal. Wat mij dan ook een beetje teleurstelt is dat het tweede nummer ook al een oudje is: "Puttin’Check Down" is een dope track maar absoluut niet nieuw. Gelukkig komt daar met "Life Ain’t Fare" verandering in. Buc spit over een vette oldschool-beat een aantal gangster-verhaaltjes over de dood van zijn neefje, het plannen van een misdaad en de uitvoering en gevolgen daarvan. Niet echt vernieuwend, maar wel een goed nummer. Helaas springen me bij het horen van "Gangster (Murderville)" de tranen in de ogen: weer geen verandering van onderwerp en werkelijk een afvalbak-productie van J-Swift: NEXT!

"Still Gettin’ Over" wordt wel weer gedomineerd door Fifty’s gebruikelijke braggin’ and boastin’, maar een duistere beat die doet denken aan zijn eerdere materiaal op 12 inches compenseert dit redelijk. Toch krijg ik nu wel erg de behoefte aan verscheidenheid. Deze verschijnt gelukkig met "See The Light". Op een door Rob The Viking geproduceerde beat overdenkt Buc zijn leven: "I ain’t livin’ right; i gotta see the light". Dan weer een oude bekende genaamd "Go For Mine". Vet nummer maar wederom oud nieuws…

"Manifest Destiny" boeit me totaal niet. Inmiddels bekruipt me het onaangename gevoel dat deze elpee me niet gaat geven wat ik verwacht had. "Glock And A Dream" heeft een erg dope beat maar damn: weer die eentonige teksten over misdaad, pistolen en andere negatieve shit. Enough is enough. Blijkbaar niet; "You Fear Me", "I’m Rollin’", "Like A G" en "Death Appeal" brengen nog meer van hetzelfde over middelmatige beats. Erg jammer. Pas bij "I’m Sorry" weet Buc Fifty me eindelijk weer te raken. Waarom? Omdat hij in dit nummer zijn zondes overdenkt en niet opschept over zijn leven maar het juist bekritiseert. Excuses worden aangeboden aan familie en ook Buc’s dochtertje wordt persoonlijk toegesproken. Dit alles over een droevige track die me doet nadenken over mijn eigen problemen en slechte kanten. "Drama" is de zoveelste teleurstelling. "On My Own" is wel p(. aardig maar ook niet meer. Als afsluiter wordt maar weer een gouwe ouwe uit de kast getrokken: "Planet Alignment" met Swollen Members en Freestyle (voormalig lid van de Arsonists). Een erg goed nummer maar wederom al veel eerder veschenen op "Battle Axe Warriors", een verzamelalbum van het Battle Axe-label.

Conclusie
Erg eentonig. Erg jammer. Buc Fifty is zeker een man met talent, hij benut het alleen lang niet volledig. vier oude nummers op je debuut-album zetten valt nog te vergeven, maar zorg dan in ieder geval wel dat de rest zo goed is dat het niet opvalt.

Tracklist:
01. Bad Man (Produced by: E=mc2)
02. Puttin’ Check Down (Produced by: Ralph M)
03. Life Ain’t Fair (Produced by: Ralph M)
04. Gangster (Murderville) (Produced by: J-Swift)
05. Still Getttin’ Over (Produced by: Rob The Viking)
06. See The Light (Produced by: Rob The Viking)
07. Go For Mine feat. Mad Child & Kutfather (Produced by: Rob The Viking, Cuts by: Kutfather)08. Manifest Destiny (Produced by: J-Swift)
09. Glock and a Dream (Produced by: Rob The Viking)
10. You Fear Me (Produced by: Kemo)
11. I’m Rollin’ (Produced by: Kemo)
12. Like a G (Produced by: Rob The Viking)
13. Death Appeal (Produced by: Paul Metto)
14. I’m Sorry (Produced by: Paul Metto)
15. Drama (Produced by: Buc Fifty & Rob The Viking)
16. On My Own (Produced by: Buc Fifty & Rob The Viking)
17. Planet Alignment feat. Swollen Members & Freestyle (Produced by: Rob The Viking)

Meer info: http://www.battleaxerecords.com

Geplaatst door bowie op 10 november 2002