Brunzyn: “Rap is voor mij wel een beetje uit de hand gelopen.”

Vers uit zijn stage op de mavo in Schiedam komt Brunzyn binnen. Strompelend op krukken, door een voetbalblessure. Naast zijn ‘gewone’ leven, waarin hij trouw iedere zaterdagochtend voetbalt en een docentenopleiding Geschiedenis volgt, maakt hij het helemaal in de Nederlandse hiphopscene. Zijn nieuwe mixtape B2 kwam afgelopen weekend uit, en een dag na de release speelde hij een grote show in de Brusselse AB. Het is tijd om de rapper uit Vlaardingen wat beter te leren kennen. In gesprek over zijn naamgever, zijn homie Joost en signeersessies van een uur.

“Ik wilde net zo bekend worden als Lefensmannen.”

Op Twitter stond dat je super trots bent op je nieuwe mixtape en dat het resultaat beter is dan je had verwacht. Had je niet verwacht zo’n hard album neer te zetten?
“Dat wel, maar ik heb nu meer aandacht gegeven aan het gehele eindproduct dan ik eerst deed. Normaalgesproken vond ik het al snel ‘gewoon goed zo’. Nu heb ik er veel meer tijd in gestoken, waardoor het ook beter is gaan klinken. Misschien was muziek eerst ook meer bijzaak. Nu het serieuzer is geworden ga je automatisch ook hogere eisen van jezelf stellen.”

Is je rapcarrière ook een beetje uit de hand gelopen?
“Rap is wel een beetje uit de hand gelopen, ja. Toen ik begon met muziek, gewoon met vrienden op een kamer een beetje liedjes maken, was mijn doel om net zo bekend te worden als Lefensmannen op dat moment waren. Nu begin ik wel op dat niveau te raken. Maar ik ben nu ook op het punt gekomen dat ik nieuwsgierig ben wat er dan nog meer in zit, en eigenlijk ook nog verder te gaan dan dát.”

Dat is te merken, want je hebt nu samen met Joost Klein ook je eigen label: ‘Albino Sports’. Hoe is dat ontstaan?
“Ik ken Joost eigenlijk nog niet zo heel lang, zo’n twee, drie jaar. Toen ik mijn eerste videoclip online had staan, had Joost contact met me opgenomen. Toen hebben we afgesproken en wel eens wat muziek bij mij thuis gemaakt. Pas later, toen Joost zijn eerste kledinglijn Albino lanceerde in Leiden, was ik daar ook omdat ik de DJ goed kende, Samson.  We zijn daarna met wat mensen naar BAR gegaan, in Rotterdam. Toen we daar in de loungehoek zaten, zei Joost tegen me dat hij best een grote fan van me was en m’n muziek iedere dag checkte. Ik dacht echt bij mezelf ‘wacht even’, ik moest dat gewoon even verwerken. Joost was natuurlijk altijd al die populaire
guy van YouTube én z’n muziek, en nu was hij fan van míȷ́.”

Er ontstond een band?
“Ja. Eigenlijk zijn we beste vrienden geworden. En toen ging het heel hard. We hebben beiden wel gesprekken gehad met verschillende labels, maar dat werd niks. Joost had al langer het idee om zelf wat op te starten, en toen hij het had opgestart kwam ik er gelijk bij. Tegelijkertijd kwamen we met het album Albino Sports, Vol. 1. Daardoor kwamen zijn en mijn
fanbase samen.

Zo hadden we vlak voordat de eerste coronamaatregelen in 2020 ingingen twee uitverkochte shows in Gent. Daar stond ik in het voorprogramma van Joost. Mensen kenden me wel, er was veel hype, maar het was ook nog gewoon mezelf neerzetten.
Nu hadden we afgelopen weekend weer een show in België, in Brussel. Toen zongen er echt mensen met mijn teksten mee. Na afloop heb ik een uur lang bij de merch gestaan om foto’s te maken en handtekeningen uit te delen, waaronder in iemands paspoort! Dat was echt bizar.”

“De eerste die mij Brunzyn noemde was Hidde Ter Avest.”

Heb je zelf nog plekken waar je graag wil staan?
“M’n eigen show op WOO HAH!, sowieso. En dan het liefst al gelijk een grotere stage, zoals de Waterfront ofzo. Daarnaast wil ik ook gewoon op tour. Nu ben ik vaak headliner van kleinere evenementen, of sta ik in een voorprogramma. Maar ik wil ook een keer iets helemaal van mezelf. Een echte Brunzyn show.”

Ja want, over je naam… Hoe kom je daar eigenlijk aan?
“Ik was echt jaren, jaren en jaren geleden met mijn ouders op vakantie op in Italië, waar we altijd naar dezelfde camping in Toscane gingen. En daar was iemand die mij áltijd Brunzyn noemde, gewoon om dat hij het leuk vond klinken, die gene was Hidde Ter Avest, nu voetballer van FC Utrecht. Toen ik terugkwam van vakantie ging ineens een willekeurig persoon uit mijn klas me óók Brunzyn noemen, zónder dat hij dat wist van Ter Avest. Het klinkt ook gewoon grappig, dus dat heb ik er sinds de derde klas gewoon in gehouden. Sindsdien is het Brunzyn.”

“Ik heb geen zin om élke dag in de studio te zitten. Op een gegeven moment heb ik dan geen inspiratie meer.”

Oké, er komen nog een hoop dingen aan dus. Valt dat nog wel te combineren met je dagelijks leven? Want je doet óók nog een opleiding geschiedenisdocent.
“Het verschilt. Door corona ben ik er achter gekomen dat ik persoonlijk niet zoveel zin heb om élke dag in de studio te zitten. Ik zou het wel kunnen, maar op een gegeven moment heb ik dan gewoon geen inspiratie meer. Dus ik haal nu het meeste uit de momenten die ik heb. Het combineren was eerst lastiger, maar ik begin nu wel mijn draai er in te vinden.  Zo had ik dan afgelopen weekend die show in België op zaterdag, dan ga ik op zondag even herstellen en dan zet ik die avond een les klaar voor mijn stage op maandag.”

Ja, want je geeft ook les. Heb je eigenlijk fans in de klas?
“Ze zijn er toevallig vorige week pas achtergekomen dat ik muziek maak. Ze vinden het wel heel leuk, maar ze moeten me nog steeds aanspreken met meneer van Dingen.”

Ben je een beetje een streng voor de leerlingen?
“Totaal niet. Ik moet ook eigenlijk wat strenger worden, ik laat best wel veel toe. Dat komt omdat ik zelf als leerling ook niet altijd even goed m’n best deed.”

Want je docent zei dat je dom was…
“Dus ik zei ‘dank u wel’.”

Is dat echt gebeurd?
“Het kwam er op neer dat ik bij wiskunde een beetje de vraag kreeg van ‘waar ben je nou mee bezig?’ En toen heb ik er dat van gemaakt.”

Waarom koos je voor de docentenopleiding als je de allerdomste tatta bent?
“Na de havo heb ik een half jaartje journalistiek gestudeerd in Utrecht, maar al snel gestopt. Toen ik begon aan die opleiding had ik er echt veel zin in, ik zag voor me om allemaal dingen met hiphop of sport te doen, maar in het eerste half jaar mochten we alleen maar nieuws leveren uit Nieuwegein. Daarom heb ik nog een interview met Josbros gedaan, toen hij echt net 100, 100, 100 had uitgebracht. Hij haalde me op bij de tram en toen hebben we het interview in de auto gedaan. Hij heeft me best veel verteld over Nieuwegein.”

Jullie hadden het niet over hem?
“Nee, want dat mocht dus niet. Het moest alleen maar gaan over Nieuwegein. Ik kon niet eens in Rotterdam zijn, terwijl er zoveel is in Rotterdam. Anders was ik sowieso doorgegaan. Ik koos voor een half tussenjaar, en daarna heb ik even communicatie gestudeerd in Rotterdam. Maar dat kwam eigenlijk meer omdat ik ook niet zo goed wist wat ik wilde doen. Uiteindelijk beviel dat me dat toch niet en ben ik docent geschiedenis gaan studeren. Dat vond ik gelijk leuk, het is een heel interessant vak.”

Brunzyn · I’LL BE MISSING YOU REMIX

Even iets heel anders… We horen het in je teksten en op Soundcloud vinden we de remix I’ll Be Missing You. Jouw oma speelde een grote rol in je leven, hoe was jullie band?
“Mijn oma is zo’n zeven jaar geleden overleden. Ik ga er goed mee om, maar ik mis haar nog steeds. Toen ik nog op de basisschool zat, haalde ze me iedere woensdagmiddag op en dan ging ik gewoon bij haar
chillen. Maar waarom het zo lastig was, is omdat ze met de tijd dement was geworden. Dat werd natuurlijk steeds erger, tot we op momenten kwamen dat ik langs was geweest en ze me niet eens meer herkende.

Naast dat we in die periode ook hele leuke momenten hebben gehad, was het ook gewoon een heel naar proces. Wat ik vervelend vind is dat ik mezelf het soms aanreken; dan vraag ik me af of ik wel genoeg bij haar ben geweest. En wat al helemaal vervelend is, is dat ze niet kan zien hoe het nu gaat. Ze is er zeker wel bij en ze ziet het ook vanaf boven, maar het is gewoon op momenten dat het zo goed met me gaat, dat het me toch eventjes raakt. Maar ik heb veel van haar geleerd. Het was een hele lieve vrouw, heel zorgzaam.”

Brunzyn zijn nieuwe mixtape B2 is net uit. De acht nummers staan vol met zijn domme bars, die echter heel slim in elkaar zijn gezet. Hoe hij de meest bijzondere teksten aan elkaar tovert, lijken er geen grenzen voor hem aan te zitten.
Beluister ‘m hieronder, de tape van de man die het al kickt sinds de BSO!

Geplaatst door bowie op 3 december 2021