Brother Ali – Shadows on the Sun

Op het Rhymesayers schema van 2003 stond tussen de namen als Atmosphere en Soul Position ook nog de naam Brother Ali. Brother Ali is de nieuwste aanwinst van het label en net als Eyedea komt hij rechtstreeks uit het battle-circuit. Een andere overeenkomst is dat je daar op plaat weinig meer van terughoort.

Shadow on the Sun is namelijk alles behalve een battleplaat, het is een kijk in de ziel van Brother Ali. Dat is soms mooi, soms apart en soms heel lelijk en onzeker, maar het is in ieder geval altijd interessant. In het openingsnummer “Room With a View” begint hij ook met het beschrijven van zijn omgeving en van zijn thuissituatie. Daaropvolgend komt “Champion”: een agressief nummer waarin hij laat horen dat hij een goede battlerapper is, toch zorgt hij er voor dat het niet buiten het totaalplaatje valt van het album. Overal komen persoonlijke zaken naar boven die er voor zorgen dat je echt mee gaat leven met deze behaarde, mollige albinorapper.

De productie is verzorgd door Ant (die Slug normaal assisteert in Atmosphere). De producer zet muziek neer die helemaal bij de teksten past, de sfeer die Ali met een nummer neer probeert te zetten wordt heel goed ondersteund door Ant’s productie. Van vrolijke orgelmuziekjes met uptempo ritmes tot melancholische pianodeuntjes en samples die de moedeloosheid prachtig weergeven.

Toppers staan er genoeg op het album, maar de absolute topper is toch wel “Picket Fence” waar zijn pijnlijke ervaringen met zijn familie op een geniale wijze ten gehore worden gebracht, van het moment dat hij uit huis getrapt werd tot het moment dat hij jaren later weer uit huis getrapt werd:

“A week before my son came, I caught a bad bounce
And had to step to mom with my hands out
And momma proved the two of us could not live in that house
She lied to the police so they would throw us in the streets
And separating from you, is something that I feel I must do
It’s not that I don’t love you, its more that I don’t trust you
Its been a year since I’ve seen a living relative
And it’s just now that I’m starting to live”

Een ander nummer dat er uitschiet is “Forest Whitiker” dit nummer is veel lichter dan het voorgenoemde “Picket Fence” en gaat over het leven als albino. Hij begint te rappen over zijn opeenstapeling van uiterlijke misvormingen, waarna hij laat weten dat hij er eigenlijk geen reet om geeft en trots is op de persoon die hij is. Dit klinkt vrij Oprah Winfrey achtig, maar het nummer heeft gewoon een ongelofelijk charme:

“I’m albino man, I know I’m pink and pale
And I’m hairy as hell, everywhere but fingernails
I shave a cranium that ain’t quite shaped right
Face tight, shiny, I stay up and write late nights
My wardrobe is jeans and faded shirts
A mixture of what I like, and what I wear to work
I’m not mean and got a neck full of razor bumps
I’m not the classic profile of what the ladies want
You might think I’m depressed as can be
But when I look in the mirror I see sexy ass me”

Dit album verveelt gewoon nergens, ieder nummer heeft iets speciaals. Van de liefdesverklaringen in “Prince Charming” tot de uit de hand gelopen burenruzie in “Dorian” blijft het niveau constant hoog. Ali klinkt fris en heeft een zeer goede stem en flow, en de beats van Ant vullen de lyrieke pracht perfect aan. Na het horen van Shadows on the Sun kan je niet meer zonder. Dus voor iedereen die emotionele, poëtische hiphop een warm hart toedraagt is dit gewoon een must have.

Meer info: http://www.rhymesayers.com

Tracklist:
01. Room With A View
02. Champion . . .
03. Star Quality
04. Prince Charming
05. Win Some Lose Some
06. Pay Them Back
07. Blah, Blah, Blah (feat. Slug)
08. Shadows On The Sun
09. Prelude
10. Forest Whitiker
11. Bitch Slap!
12. Back Stage Pacin’
13. When The Beat Comes In
14. Missing Teeth
15. Dorian
16. Soul Whisper
17. Picket Fence
18. Victory! (Come Forward)

Geplaatst door bowie op 4 februari 2004