Brooklyn Academy – Bored of Education

De compromisloze hardcore underground hiphop waar Brooklyn Ac voor stond door hun eerdere releases, is ook te horen op Bored of Education. Het is jammer dat zo’n attitude een muzikaal gezien weinig knallend eindproduct oplevert. Zowel de veelal futloze producties als de op den duur saai wordende battle raps zijn hier debet aan. Tekstuele afwisseling is er nauwelijks en de meeste beats zijn te slap, waardoor het album maar wat voortkabbelt. De start van de cd is nog dik in orde met de intro en het al langer op internet rondzwervende Raise ya hands. Illmind knutselt met lekker snelle violen en boombap drums één van de betere producties in elkaar en vooral Jean Grae schotelt ons een overtuigend felle portie opschepperij voor. Helaas treedt al gauw de verveling in. We don’t play is een ongeïnspireerde waarschuwing aan diegenen die BA niet serieus nemen en een voorbode voor de rest van de plaat: te veel brag en boast battleteksten van MC’s die in principe veel meer in huis moeten hebben.

Ondanks de fijne delivery, vooral het aparte diepe stemgeluid van Pumpkinhead valt op, is slechts een handvol tracks daadwerkelijk boeiend. That’s Brooklyn, het tweede nummer in een soort tweeluik over de wijk van herkomst van de rappers, met z’n stuiterende drums en computergeluiden op de achtergrond is zo’n positief voorbeeld. De opzwepende productie en agressieve rapstijl zorgen voor wat leven in de brouwerij. Dat het hierop volgende The growler nog een tikje doper is, komt vooral door de simpele, maar krachtige creatie van dé boombap producer van het moment, Marco Polo. Het abstracte Splash, een typische Killah Priest track, brengt eindelijk de nodige diepgang en afwisseling. Irv God’s Back in effect, dat niet had misstaan op Oh No’s oosters getinte Dr. No’s Oxperiment, klinkt ook lekker, al is een ‘we zijn terug’ song wel wat vreemd als vijftiende nummer van de plaat. Het beste is echter helemaal voor het laatst bewaard in de vorm van de onvervalste banger Nothing you can do, waarop wederom Jean Grae de show steelt.

Tegenover deze pluspunten staan echter zeker zo veel tracks met vervelende refreintjes (We don’t play, What’s the plan_) ongeïnspireerde producties (_This is Brooklyn, Weight liftin_) en ‘meer van hetzelfde teksten’ (_Tear it down, Suicide). Zeker, Mr. Metaphor, Block McCloud en vooral Pumpkinhead hebben de nodige skills en die tonen ze ook wel op Bored of Education. Om de meeste lang wachtende fans echt tevreden te stellen, is echter wel wat meer nodig dan dit album dat gewoonweg te veel saaie momenten kent.

Tracklist:
01. One (Intro) featuring Jean Grae
02. Raise Ya Hands featuring Jean Grae
03. We Don’t Play
04. Message To Brooklyn (Skit)
05. This Is Brooklyn featuring Ill Bill
06. That’s Brooklyn featuring Will Tell
07. The Growler
08. Weight Liftin’
09. Tear It Down
10. Blame It On The Alcohol (Skit) featuring War Bixby
11. Splash featuring Killah Priest
12. Black Out featuring Jean Grae
13. Suicide
14. Close Your Eyes featuring Skam 2
15. Back In Effect
16. What’s The Plan featuring Willtell
17. Nothin’ You Can Do featuring Jean Grae

Meer info

Geplaatst door bowie op 9 november 2008