BROCKHAMPTON twijfelt en hoopt op het nieuwe album ‘iridescence’

Je favoriete boyband is terug! Na de release van hun laatste album Saturation III was het op z’n zachtst gezegd een tumultueus jaar voor het eigenzinnige collectief BROCKHAMPTON. Meerdere malen kondigden ze een opvolger aan; in december vorig jaar zou het album Team Effort zou gaan heten en ‘snel verschijnen’. Dat album liep vertraging op en de release van een plaat getiteld PUPPY zou in het releaseschema ingepast worden in de zomer. Ook die verscheen niet. Nu maken ze het meer dan goed.

Wél tekenden ze een deal met RCA Records, wat betekent dat hun vierde langspeler hun major label-debuut zou worden. Ondertussen speelde de groep de grootste shows uit hun nog prille carrière (o.a. op Lowlands), scheidden de wegen met member Ameer Vann nadat hij beschuldigd werd van seksueel misbruik en bleven ze gewoon muziek opnemen. Afgelopen week kondigden ze hun nieuwe plaat iridescence aan, en raad eens? Die is vandaag verschenen en legt het gevoel dat heerst in de groep pijnlijk maar mooi bloot.

Dee plaat verschijnt preces in dezelfde week als hun documentaire The Longest Summer In America, die in de Melkweg is te zien. Dat niet alles perfect gaat blijkt uit het nummer WEIGHT, waarin een volzin vol weemoed klinkt, vlak voordat de track ontpopt in een emo drum ’n bass-nummer: “I really miss the days before the co-signs.”

Die emotie van het afgelopen jaar, en misschien ook wel van de laatste paar maanden, staat centraal op iridescence. Het is een vlijmscherp album waarop het colectief wisselt tussen melancholiek, emotionele r&b-nummers en verwoestende hiphopbangers. Het is een formulie die ze al aanhouden sinds het begin, maar dit album is nog beter in balans dan al hun vorige.

De problemen en het succes zijn precies wat BROCKHAMPTON maken; er wordt dankbaarheid getoond voor de vriendschap, maar tegelijkertijd gereflecteerd op hoe een paar leden op het nippertje ontsnapten aan dakloosheid. “I want more out of life than this”, gezongen door het London Community Gospel Children’s Choir, blijkt dan ook de sleutelzin van het album; de leden van BROCKHAMPTON zijn zó opgeblazen dat ze simpelweg niet goed weten wat ze met het succes en de wendingen in hun carrière aanmoeten. Het is even mooi als beangstigend om hen te volgen in die zoektocht vol twijfel.

Muzikaal wordt ook er ook weer genoeg geëxperimenteerd met overstuurde synths, smerig harde bassen, verschillende vocoders en is er een featuring van niemand minder dan Jaden Smith te horen op het nieuwe album, dat deels in de beroemde Abbey Road Studios werd opgenomen en deels in hun eigen splinternieuwe studio op Hawaii. Beluister het eerste deel in de nieuwe trilogie (dus er is nog meer moois onderweg!) The Best Years Of Our Lives nu hieronder.

Geplaatst door bowie op 21 september 2018