Breakestra

Breakestra is een band uit Californië. Als repertoire hebben ze funk-klassiekers die als hiphop-sample zijn gebruikt en eigen werk. En oh oh oh wat spelen ze dit alles strak!

Een paar jaar geleden heb ik het voorrecht al een keer gehad om Breakestra te checken in Utrecht (De Vloer, check de review hier) en ik was, als grote liefhebber van hun “Live Mixtape Part 2” sprakeloos hoe goed de band live was. Erg benieuwd was ik of ze nog wat nieuwe breaks aan hun oeuvre hadden toegevoegd en of ze nieuw eigen materiaal zouden spelen. Het eigen werk van de band klinkt eigenlijk net als de klassieke breaks die ze spelen: zware jaren ‘70 rare-groove funk.

Speech Defect, een Zweedse crew bestaande uit 2 MC’s en 1 DJ, had de eer om de avond te openen. De beats waren zeker dope en de twee MC’s waren ook capabel genoeg maar toch miste er iets. De performance was een beetje slapjes en voorspelbaar en het leek alsof de Zweden nog niet zoveel live-ervaring hadden. Als niemand je kent en je performance nog niet zo sterk is moet je, zeker in Rotterdam, niet om crowd-participation gaan vragen. Dit deden de MC’s wel, met weinig respons als gevolg. Maar nogmaals, de crew is, zeker op cd en of 12" de moeite waard, alleen de performance moet nog stukken beter.

Al jaren kom ik in Rotown, het is dan ook een erg gezellig café om even te chillen of een bandje te bekijken. Buiten Rotterdam kennen niet zo heel veel mensen de tent heb ik het idee en dit is zonde, want als plek om zowel op te treden als live-muziek te checken is het geweldig. Belangrijkste reden: het geluid. Nog nooit heb ik in Rotown een optreden gezien waarbij het geluid niet pico bello in orde is en de gig van Breakestra vormde geen uitzondering op deze regel. De band was weer uitmuntend en breaks van hiphop-klassiekers als “Who Got The Props (Black Moon)”, “The Choice Is Yours (Black Sheep)”, “Wicked (Ice Cube)”, “Lean On Me (Big Daddy Kane)” en nog vele, vele anderen werden op duizelingwekkkend strakke wijze ten gehore gebracht door de Californische band. MC (als in master of ceremonies, niet een echte rapper zeg maar) Mixmaster Wolf was er niet bij, in zijn plaats had Breakestra een erg fijne zangeres meegenomen, die een perfecte aanvulling op het geheel bleek. Ook werden er dope tracks gespeeld van hun nieuwe, volkomen uit eigen werk bestaande nieuwe album “Hit The Floor”.

Het was interessant om het publiek te observeren. Zo had je gewoon mensen die wel zin hadden om een band te checken, maar niet echt over kennis van rare grooves en de hiphop acts die ze gesampled hebben bezitten, funkliefhebbers en doelgroep nummer één voor de Breakestra natuurlijk: Hiphop-cats die middels hiphop in contact zijn gekomen met funk, soul en jazz, en kippevel krijgen als er een nummer cq sample die ze herkennen opkomt. Mezelf mag ik scharen tot die laatste doelgroep, dus ik had een geweldige avond.

Maar het mooie is dat iedereen die had, omdat het gewoon zo’n geweldige band is en de klassieke grooves die ze spelen zo briljant zijn. Daarom is Breakestra voor iedere tent, waar dan ook, een aanrader om te boeken.

Binnenkort een interview met Breakestra online hier op HIJS

Fixtures:
Hoogtepunt: het opkomen van Nautilus (Bob James)
Dieptepunt: geen
Wc: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: yep.
Geluid: prima
Bezoekers: het was behoorlijk vol, ik denk zo’n 200.
Damage: 8 euro
Cijfer: 9

Geplaatst door bowie op 4 maart 2006