Break It Down Like This! – A Tribe Called Quest

Toen hun eerste album uitkwam in 1990 viel de warme sound meteen op. Niet veel acts gebruikten op dat moment obscure jazzsamples, de voorkeur ging nog grotendeels uit naar fragmenten van James Brown.

ATCQ ontketende met People’s Instinctive Travels & The Paths Of Rhythm een ware revolutie op het gebied van samplegebruik in hiphopland. Was hun debuutalbum al sterk, album nummer twee Low End Theory en nummer drie Midnight Marauders zijn absolute meesterwerken en hoogtepunten in de geschiedenis van hiphop. De funky, jazzy, mysterieuze samples en de enorme drumsound (die nog niet echt aanwezig was op het eerste album) katapulteerden Tribe in één keer naar de allerhoogste regionen van de kunstvorm.

Album vier, Beats, Rhymes & Life, en vijf, The Love Movement (met een jonge Jay Dee in de gelederen) kennen zeker sterke momenten, maar van de pure magie van albums twee en drie is geen sprake meer.

Terug naar de samples. Teveel juweeltjes om op te noemen, hier zes van de allermooiste:

Lonnie Liston Smith – Spinning Wheel

In Can I Kick It maakte de hiphopwereld kennis met een break die talloze malen gebruikt zou worden in de jaren daarna. Vooral Wu-Tang Clan maakte gretig gebruik van deze keiharde beat op hun eerste album. De funky cover van Blood Sweat & Tears kent een paar momenten waarin ineens de moddervette beat loskomt. Luister het hele nummer, is bepaald geen straf.

Billy Brooks – Forty Days
.

Dit soulvolle juweeltje werd door Tribe in hiphopvorm vereeuwigd in het mooie Luck Of Lucien. Anders dan in hun latere werk (waarin creatiever te werk werd gegaan) is Luck… eigenlijk een integrale loop van Forty Days. Desalniettemin een souljazz-klassieker en een tof hiphopnummer.

Gary Bartz – Gentle Smiles
.

Phife’s soloklassieker Butter is opgebouwd uit meerdere mooie tracks, dit stijlvolle souljazz-nummer hoor je terug in het refrein. Check zeker ook Chuck Jackson voor de breakbeat en Weather Report voor de andere prachtige sample.

Minnie Riperton – Baby This Love I Have


Check The Rhime y’all!
Deze subtiele groove is later nog mooi gebruikt door Black Star en vormde de basis voor de coupletten van Tribe’s klassieke ode aan hun begindagen. De Average White Band draagt ook een belangrijk steentje bij.
 

Jack Wilkins – Red Clay

Deze extreem funky interpretatie van Freddie Hubbard’s klassieker dient als de basis voor Tribe’s extreem funky Sucka Nigga. Alsof Wilkins destijds al wist dat hij de basis voor een hiphoptrack neerlegde. Kippenvel.

Bill Cosby – Martin’s Funeral

Jawel, de welbekende komiek (en muziekfreak) Bill Cosby heeft ook muziek gemaakt. De mysterieuze, elegante groove aan het begin van dit nummer is schitterend gebruikt door ATCQ in het pompende We Can Get Down

Dit is slechts een selectie uit het indrukwekkende sample-oeuvre van A Tribe Called Quest. Drop jouw favoriete Tribe-break in de comments!

Geplaatst door bowie op 26 juli 2011