Break Invasion

Van 1 augustus tot en met 5 augustus 2006 vond Break Invasion plaats, een vijfdaagse voor Bboys en Bgirls in Rotterdam. Op vijf verschillende locaties konden breakers zich inschrijven voor 2 on 2 battles, waarbij werd gestreden om 500 euro. Op de finaledag vond ook een crewbattle plaats, waarbij wederom 500 euro verdiend kon worden.

Break Invasion kwam tot stand door een samenwerking tussen Sport & Recreatie Rotterdam en het HipHopHuis. Tijdens deze vijfdaagse mocht ik getuige zijn van een ware strijd tussen breakers vanuit het hele land voor die gewilde euro’s…

Dag 1
Al vanaf 12.00 uur is de stem van de host van deze vijfdaagse, Bennie, te horen vanuit de Gaffel in Rotterdam West. Met DJ Apache aan de draaitafels, is het voor veel Bboys niet te houden en zijn al enkelen op de vloer te vinden. De 1e dag van Break Invasion mag dan wel binnen zijn, de sfeer wordt er niet minder op. Zeker niet als deze begint met onze breakers uit het HipHopHuis die voor een 10 minuten durende show zorgen. Hierna wordt het echt tijd om met de pet te schudden voor de 2 on 2 crew battles.
De eerste battle tussen Throwdown Kings en de (jonge) Kruiskade Crew begint al pittig. Alhoewel de Kruiskade Crew de vuurdoop krijgt op de Gaffelse vloer, laten zij zich niet kennen en geven zowel elektric boogie als powermoves weg. Met de Kruiskade op de hielen, winnen uiteindelijk de Throwdown Kings.
Onder het camera-oog van RNN7 en Metro-fotograaf, geven ook Starforce in de vorm van Noah & Matthieu en Pom & Kimi hun power. Starforce gaat door en bezetten vervolgens bij de volgende battle al weer de vloer, maar nu met de leden Priscilla en Bob. Pride & Diffrenz, de crew uit Arnhem, winnen deze battle met zowel footwork als verschillende powermoves. De eerste ronde eindigt met Karim & Iron Mike tegen Giofunny & Ajie uit Den Haag, waarbij Den Haag uiteindelijk de vloer gedag kan zeggen.
De eerste ronde was pittig van start gegaan, maar tijdens de volgende rondes heeft het publiek ook niet te klagen. In de laatste ronde zijn het Karim & Iron Mike die het opnemen tegen Noah & Matthieu van Starforce. De jury besluit uiteindelijk, na een vurige battle, om met een run van vijf minuten, deze Bboys een kans te geven in de race naar de finale. De jury, bestaande uit Lloyd, Maikel en Mario, moet een moeilijke keuze maken. De winnaars zijn Noah & Mattieu. Terecht? De meningen waren verdeeld, maar zoals altijd heeft de jury het laatste woord. De race naar het prijzengeld van in totaal 1000 euro is in ieder geval begonnen….

Dag 2
Afrikaanderplein is deze dag waar je moet zijn voor een 2 on 2 battle. Met een opening van een show van Jeranimo uit Zoetermeer zat de sfeer er meteen al goed in. Oldskoolbreaker Jerry laat met zijn matties een knap staaltje oldschool als newschoolbreak zien. Ook de aanwezigheid van Machine en DJ Mr. Tee zorgt voor een goede sfeer. De 24 jarige Machine uit Amerika wil deze battle niet missen en komt voor zijn vertrek naar Dutch Bboy in Italië nog even langs. Alhoewel hij niet op de dansvloer is te vinden, begeeft DJ Mr. Tee zich achter de wheels of steel en bezorgt de breakers een goede opwarming. Ondertussen komen de bewoners uit de omgeving binnen een kijkje nemen. Ze moeten wel, want het regent af en toe flink hard. Zelfs de skowtu komt kijken en is onder de indruk van de skillz van deze jongens. Alhoewel de inschrijvingen voor de battles gestaag binnenlopen, zijn de battles het tegenovergestelde. Etienne heeft in de laatste ronde de smaak te pakken en geeft samen met Daniel een show weg waarbij niemand een lach kan onderdrukken. Uiteindelijk kunnen deze showmasters het niet winnen van Rabbani & Stefan. Ook deze keer beslist de jury weer. Ook al regende het pijpestelen, was het te warm en de vloer te glad, de vibe was goed. Jammer dat dit nooit in het nieuws komt, alhoewel… De volgende dag staat Break Invasion schoon aan de haak in de Telegraaf. Door het tijdgebonden schema, zijn we genoodzaakt de tent te verlaten voor de diehard bingoliefhebbers uit de buurt. Die vibe was dus maar voor korte duur, maar dat lijkt de breakers niet te deren. Alsof het nog niet genoeg is gaan alle Bboyz en Bgirls verder trainen in het HipHopHuis tot in de late uurtjes.

Dag 3
De Tamboer in Crooswijk staat op de kaart. Deze recreatiezaal is dit keer omgetoverd tot een battleground, waar Lloyd, Bryan van Solid Ground en Taufiq van de Showroom Dummies uit Den Haag, de beslissingen nemen over de battles. En gemakkelijk was het deze keer niet, net als voorgaande dagen. Gelukkig worden we deze middag, zoals altijd weer verwend met een show. De Funky Styles uit Tilburg weten de sfeer er goed in te krijgen bij het weinige publiek, die in eerste instantie een beetje schichtig achter de schermen blijft. De Funky Styles vertonen om en om individueel hun kunsten. En daar blijft het niet bij, ook in de battles die erna volgen zijn een aantal leden te vinden. Net als in de voorgaande dagen zijn de Bboys en girls niet bij te houden en zijn 1001 moves op de vloer te zien. Karim & Pom zijn de gelukkige winnaars en gaan door naar de finale, waar het grote geld ligt te wachten. Als klap op de vuurpijl daagt een breaker iedereen uit voor de langste powermove. Uiteindelijk zijn alle deelnemende breakers tegelijkertijd op de vloer te vinden. Wie het langste doorgaat, wint. Te erg! Als je op dat moment niet in de Tamboer was, zat je zeker weten op de verkeerde plek. No weri, check de foto’s op de site van het HipHopHuis.

Dag 4
De Koepels. Waar? Nee, niet achter de tralies, maar Rotterdam zuid deze keer. Aan het einde van de Oranjeboomstraat, staan rond 13.00 uur al een aantal breakers op ontploffen. De aanmeldingen voor de 2 on 2 battles vliegen binnen en na enig geschuifel met de draaitafels, kan de strijd om het grote geld beginnen. Zoals Benny op zijn hoofd spint, zo draaien de platen van DJ Apache weer en begint de eerste battle tussen Woody & Collin en Krishna & Jethro. Alhoewel deze breakers nog veel kunnen leren, ontbreekt het hen niet aan lef. Uiteindelijk gaan Woody & Collin door naar de volgende ronde. Pride & Blaze, onze breakers uit het oosten van het land zijn ook weer van de partij, en nemen het op tegen Boyd & Priscilla. De eersten winnen deze partij. We kunnen verder genieten van Pom & Kimi tegen Bboy Made & Lil’ Weardo. Ook Damiano & Guilliano, Ramazan & Stropha, Wilde Willy & Etienne laten zien dat het zeker de moeite waard is om te komen kijken, ook al laat de Koepels hier weinig ruimte voor over. Tussendoor laten de Innocent Machines een indrukwekkende show achter, waar terminator Arnold Schwarzenegger nog wat van kan leren.
Deze spannende battles eindigen in ronde drie niet met een 2 on 2, maar 2 on 3! De strijd is gestreden en wie oh wie beslist uiteindelijk? Yes, you know it: it’s de jury. Lloyd, Sharif en Jason staan hun mannetje in de moeilijke beslissingen, maar brengen ook de verlossing, in de vorm van Ramazan & Stropha en neem maar van mij aan: het wordt steeds spannender… die cheques van beide 500 f***n euro branden bijna weg boven het hoofd van DJ Apache.

Dag 5: The Final
De finale bij het NAI, (en let op: in de openlucht!) zorgt voor een optimale spanning en veel breakers zijn er al vroeg bij om op te warmen. Vandaag vinden niet alleen de 2 on 2 battles plaats, maar ook de crewbattles. Samen met deze locatie in het centrum, zorgt dit voor aanzienlijk meer publiek die zich rond de dansvloer verzamelt. Na al die battles van afgelopen dagen, zal ik voor de duidelijkheid onze deelnemers nog even op een rijtje zetten: Rabbani & Stefan, Pom & Karim, Stropha & Ramazan, Pride & Blaze, Jordy & James en Noah & Matthieu gaan vandaag de strijd aan. Voor deze strijd staat Turn it loose op de houten vloer en bezorgt het publiek een vette show op een funky beat. De energie van deze gasten slaat in ieder geval goed over op de breakers. Onze host Bennie heeft het er maar druk mee, want ook dit keer vliegen windmills, flares, swipes, headspins, airtracks en airchairs je om de oren. En ik maar denken dat de battles van voorgaande dagen pittig waren! Als je niet weet wat een battle is, zie hier de definitie. Zowel in ronde 1 als in 2 battelen Pom & Karim en Noah & Matthieu tegen elkaar wat leidt tot een verhitte strijd waarbij de spanningen hoog oplopen. Uiteindelijk zijn het Pom & Karim die door gaan en het in finale opnemen tegen Rabbani & Stefan. Deze boyz doen er alles aan om die 500 euro handje contantje te bemachtigen. Het publiek laat enthousiast haar mening horen. Maar… Wie beslist uiteindelijk? Ik hoef het volgens mij niet meer te zeggen. Lloyd, Alejandro van Turn it loose en Eline, hebben hier de zware taak van jury op zich genomen. Na het aftellen van onze host Bennie, wijzen de handen van de jury op Rabbani & Stefan. De gelukkige winnaars en 500 euro rijker.
Dan rest tot slot een tweede strijd om 500 euro. Samen met host Bennie houden de breakers de spanning er goed in. Tijdens deze battles met als deelnemers Got Killah Skillz, Starforce, Vloerkleed en de groep uit Polen, barst de hel los. En dat is nog mild uitgedrukt. Regelmatig klinken de woorden ’don’t touch’ uit de mic, want de breakers laten elke uitdaging niet op zich zitten. De ronde waarbij uiteindelijk alle breakers op de vloer belanden, laat zelfs de security even schrikken. Het moge duidelijk zijn dat de energie boven het NAI uitspatte. Uiteindelijk is het Vloerkleed die na de battle een feestje kan bouwen.
Wauw, hier heeft het de hele week om gedraaid, we kunnen gaan nagenieten met de vele foto’s en films en weer normaal adem halen.

Geplaatst door bowie op 26 augustus 2006