Brandwerk bracht MEER vuur tijdens releaseparty en tekent bij Neerlands Dope

Frontman Ella, van de Dordtse hiphopgroep Brandwerk, beloofde de afgelopen weken op Facebook en Instagram al vuur voor de releaseparty van hun MEER EP, die afgelopen vrijdag plaatsvond. En dat bleken geen valse beloftes te zijn want de groep deed dit weekend hun naam weer eer aan.

Een uitverkochte Raedtskelder in hun thuisstad Dordrecht was het decor voor de releaseparty van Brandwerk’s MEER EP. Geen grote ruimte, maar iedereen die er weleens geweest is, weet dat het er eentje is met sfeer. Die sfeer werd doorgetrokken in de show en juist door het formaat van de zaal werd het extra persoonlijk.

Het tempo van de avond wordt langzaam opgebouwd als Kay Slice begint met een rustige verse. Zijn nasale stem klinkt melodieus, wat niet alleen uitdraait op een geheel eigen en fijn geluid, hij zorgt ook nog eens voor een prima groepsdynamiek. Tussen sommige tracks door wordt er wat verteld, over onder andere het ontstaan van sommige nummers en wat we binnenkort kunnen verwachten. Het is een rustige start, een ‘opwarmertje’ zoals ze zelf zeggen. Al wordt het publiek al flink opgehyped door de beats, gedraaid door de DJ van de groep: Stam des Bouvrie. En als hypeman/rapper Diggy Rast naar voren treedt met een golf aan energie, is Dordrecht helemaal aan. Dan wordt ook meteen duidelijk dat de zaal geen opwarming nodig heeft, want binnen no time is de eerste moshpit al gestart.

Het is bizar maar de energie van Diggy blijkt de rest van de avond eindeloos te zijn. Al doet de rest van de groep eigenlijk niet voor hem onder. Want ondanks dat de zaal wat leger wordt naarmate de avond vordert, blijven de moshpits aan en wordt er gestagedived. De volledige MEER EP komt voorbij. Tracks die bestaan uit goede en verstaanbare lines, afgewisseld met humor en strakke verses, gerapt op eigenzinnige beats die bijvoorbeeld op nummers als Geen Compas goed doorklinken. De verantwoordelijke voor die beats, Pro Miel, wordt dan ook terecht nog even on stage geroepen. Daarnaast komen er ook nog oude (Tik Ehm Aan, Fluitje van een Cent) én nieuwe nummers voorbij, zelfs een track die het weekend ervoor tijdens hun writerscamp geschreven is. En dat die tekst er nog niet helemaal in zit, maakt hem niet minder tof. Het belooft veel goeds voor de toekomst, wat nog eens bevestigd wordt wanneer Brandwerk met een extra mededeling komt. Want naast de aankondiging van het komende album Water Voor De Oogst wordt er bekend gemaakt dat Brandwerk officieel getekend is bij Neerlands Dope.

De leden van Brandwerk zijn, ondanks dat hun debuutalbum dit jaar pas uitkomt, geen beginnelingen meer. En dat is te zien. Niet iedere hiphopgroep brengt zoveel energie terwijl de kwaliteit van de muziek bewaard blijft. Naar aanloop van de release dropte de Dordtse groep eerder al negen videoclips, waarin de individuen die Brandwerk maken verder werden uitgelicht. Het is grappig om te zien dat die verschillende karakters zich ook op het podium kenmerken. “Georganiseerde chaos”, zoals Ella de avond omschrijft vanaf zijn plek op het podium. Het is jammer dat nog niet heel Nederland kennis gemaakt heeft met de groep. Maar daar gaat na deze EP en bijbehorende show(s) zeker verandering in komen.

Geplaatst door bowie op 31 januari 2017