Brand Nubian – Fire In The Hole

Brand Nubian is een legendarische formatie die begin jaren ‘90 is opgericht, en bestaat uit Grand Puba, Lord Jamar en Sadat X. Na hun geweldige debuutalbum “All For One” uit 1991 besloot Grand Puba de groep te verlaten om een solo-carriëre na te streven. Na twee albums van Brand Nubian minus Puba (“In God We Trust” en “Everything is Everything”), besloot de MC zich weer bij de groep te voegen, hetgeen resulteerde in de onderschatte plaat “Foundation” uit 1998. Nu, 6 jaar later, vonden de MC’s het tijd voor weer een Brand Nubian-album; “Fire In The Hole”.

“Fire In The Hole” is bijna geheel geproduceerd door Lord Jamar, in tegenstelling tot voorgaande platen. Het niveau van Jamar’s productie is wisselend, maar over het algemeen niet denderend. Opener “Who Wanna Be A Star” is zeker een dope track, die doet denken aan de stijl die op “Foundation” werd gehanteerd; solide eastcoast boombap. De 3 MC’s voelen zich duidelijk lekker op deze track, iets dat minder het geval is op bijvoorbeeld “Ooh Child”, een niet bijster geslaagde semi-remake van Nina Simone’s jazz-standard.
“Fire…” is zoals eerder gezegd nogal wisselvallig, goede tracks als “Just Dont’t Learn” staan zij aan zij met mindere, poppy tracks (niet dat die per definitie slecht zijn, maar Brand Nubian is gewoon geen act die op dat soort tracks goed uit de verf komt) als “Where Are You Now”. De 3 MC’s, die allen veteranen zijn, stellen zoals verwacht niet teleur. Vooral Lord Jamar (misschien logisch omdat het vaak zijn eigen beats zijn) is sterk op “Fire In The Hole”.

Voor de doorgewinterde Brand Nubian-fan is het mooi om te horen dat de mannen weer terug zijn, maar het niveau is helaas niet vergelijkbaar met eerder werk. Net als Grand Puba’s laatste album “Understand This”, mist “Fire…” richting. “Fire In The Hole” is geenszins een slechte plaat, maar de middelmaat onstijgt het album niet, en dat is voor een groep met de status van Brand Nubian niet voldoende.

Tracklist:
01. Who Wanna Be A Star
02. Young Son
03. Where Are You Now (ft. Starr)
04. Just Don’t Learn
05. Still Livin’ In The Ghetto (ft. Starr)
06. Momma
07. Got A Knot
08. Coming Years
09. Whatever Happened?
10. Always Mine
11. Ooh Child (ft. Aisha Mike)
12. Soldier’s Story

Meer info: http://www.babygrande.com

Geplaatst door bowie op 3 oktober 2004