Brand Nubian

De show in Amsterdam was niet geweldig en Grand Puba bleek weer niet aanwezig. Kon dit nog een dikke avond worden of was deze gedoemd om te mislukken?

Brand Nubian is een niet minder dan legendarische crew in de hiphop-wereld. Nadat ze in 1991 debuteerden met het klassieke album “All For One” verliet echter de leider van de crew, Grand Puba, de groep. Dit resulteerde in 2 sterke albums van overgebleven leden Lord Jamar en Sadat X, en een aantal goede en minder goede solo-albums van Grand Puba. In 1998 voegde Grand Puba zich weer bij de crew, hetgeen resulteerde in het onderschatte album “Foundation”. Een paar maanden geleden dropte het drietal hun nieuwe plaat, genaamd “Fire In The Hole”, een niet bijster sterk album.

Shabazz the Disciple leverde een degelijk voorprogramma af, rauw zoals we van hem gewend zijn (geen Jneiro Jarrel zoals stond aangekondigd dus) en nadat ik even mijn jas had opgehangen toen Shabazz zijn show beëindigde, stonden toen ik terugkwam tot mijn grote verbazing Lord Jamar en Sadat X gelijk al op het podium! Het leek wel of de organisatie haast had ofzo, want het was pas 21:45! In hiphopkringen is bekend dat Puba lang niet altijd meekomt met de crew en helaas was dat deze keer ook weer het geval. De show zelf was redelijk, maar blijkbaar hadden de MC’s er een lange tour opzitten en/of waren ze stoned als een garanaal, want vooral Sadat X leek (zoals Aktiv tegen me zei) “op zijn tandvlees te lopen.” Mooi was het om als fan van begin/midden jaren ‘90 hiphop de klassieker “Slow Down” en de “All For One” remix van Pete Rock te horen (wel zonder Puba natuurlijk, die juist zo’n dope verse op beide nummers heeft). Ook “Allah U Akbar”, “Pass The Gat”, en “Love Me Or Leave Me Alone” van “In God We Trust” ontbraken gelukkig niet. Van “Foundation” werd niet veel gedaan, ik heb volgens mij alleen “Don’t Let It Get To Your Head” voorbij horen komen. De rest van de nummers kwamen dus van “Fire In The Hole” en maakten niet echt veel indruk.

Lord Jamar en Sadat X zijn hele goede MC’s die zelfs als ze moe/stoned/weinig geïnspireerd zijn een degelijke show kunnen afleveren, maar dat er niet vantevoren is vermeld dat Grand Puba er niet bij zou zijn, vind ik eigenlijk niet kunnen. Net zoals een aantal jaren geleden Onyx optrad zonder Sticky Fingaz bijvoorbeeld. Al met al toch wel een aardige avond, maar deze crew moet tot veel meer in staat zijn.

Fixtures:
Hoogtepunt: Allah U Akbar live, wat een nummer is dat toch!
Dieptepunt: De overgang van het voorprogramma naar het hoofdprogramma, veel te snel.
Bier: 1,80
Wc: Wat je ervoor wilde geven.
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: yep, eerste paar nummers alleen.
Geluid: redelijk
Bezoekers: niet zo heel veel, ik denk 100
Damage: 15 euro
Cijfer: 5,5

Geplaatst door bowie op 5 januari 2005