Brainpower – Hart & Hard

Dat Brainpower uitzonderlijk goed kan rappen, staat als een paal boven water. Keer op keer wordt duidelijk weer dat hij een zeer begaafde MC is, vooral tekstueel. Ook op deze dubbelaar trekt de rapper op genoeg tracks weer ouderwets van leer. Een manco waar Brainiac echter wel mee zit, is zijn geloofwaardigheid. Bij een deel van de hiphopliefhebbers heeft hij dit de afgelopen jaren verspeeld door vreemde moves te maken. Claimen dat je hiphop je bent aan de ene kant en bepaalde samenwerkingen en ‘radiovriendelijke’ en ‘commerciële ’ tracks aan de andere kant: dit viel niet te rijmen voor deze liefhebbers. Om Sticks, die overigens ’nee’ zei tegen een collabo met Brain, maar te citeren: “de hamvraag van vandaag is”: kan Brainpower deze groep met Hart & Hard weer aan zijn kant krijgen? Ik ben bang van niet, alhoewel we op genoeg tracks weer de oude Brainpower zien van MC Vol Overgave, Ghostbusters en Pro of Je Moest Waarschijnlijk Gaan en Even Stil.

Op deze dubbelaar horen we de Alphenaar van twee kanten, de titels Hart en Hard dekken perfect de lading. Ondanks dat Hart juist gruwelijk hard begint met een blazende productie van Oh Jay en een agressieve Brainpower, bevat het vooral persoonlijke, autobiografische tracks met soul/funk/jazz-achtige producties. Op Hard vind je vanzelfsprekend hardere producties aangevuld met braggin’ & boastin’ teksten. Het verschil tussen Hard en Hart is klein, welgeteld één letter. Qua niveau is het andere koek. Waar Hart redelijk constant is, laat Hard nogal eens te wensen over. Tekstueel kan de MC minder boeien en de beats moeten je ook maar net liggen, om me maar diplomatiek uit te drukken. Er zitten gewoon een paar rotte appels tussen. Toegankelijker is het allemaal wél met ‘club bangers’ en bijdragen van The Partysquad, Dicecream, Sjaak, Reverse en Big2. Brainpower noemt het open minded, anderen zullen het eerder bestempelen als ‘radiovriendelijk’ en ‘commercieel’.

Los van het contrast qua niveau/smaak/sound of hoe je het ook wilt noemen: je hoort op beide platen één en dezelfde gedreven Brainpower. Het is duidelijk dat de MC echt twee platen nodig heeft om zijn ei kwijt te kunnen en het lijkt erop dat zijn geldingsdrang als nooit te voren tot uiting komt. Zo haalt hij op Weg (Hard) verschrikkelijk hard uit naar kritiek vanuit het scene: “Na al die tijd zijn mensen nóg meer bekrompen/ En het was al zo erg/ zijn ze soms gekrompen? […] Iedereen weet of je wel of geen concessies doet/ underground blijven blijkt de meest commerciële move.” Hier blijft het niet bij. Te pas en te onpas wordt de luisteraar erop attent gemaakt dat de scene niet deugt en dat de hokjesgeest nog altijd heerst. Het woord frustratie wil ik niet direct in de mond nemen, maar het moge duidelijk zijn dat het Brainpower niet helemaal lekker zit dat een deel van de scene hem gewoon niet (meer) voelt, ondanks dat hij naar eigen zeggen zijn roeping trouw blijft.

Dus, wachten totdat beide albums apart uitkomen en alleen Hart kopen? Is een mogelijkheid. Los van deze afweging laat Brainpower (weer) zien dat hij een van de beste MC’s van Nederland is. Het trieste is wel dat je door deze kwalificatie meer verwacht van Hard aka “de hardere kant van hiphop”.

Tracklist:

Hart
01. Hart
02. De Elementen
03. Wees Niet Bang featuring Freek De Jonge
04. Eigen Werk
05. Ode Aan Me Mama
06. Je Kent ’t Wel (De Game)
07. Als Jij Er Niet Bent featuring Hind
08. Old Skool Eer
09. Mellow & Memorabel
10. Zonnestraal
11. Ik Praat Tegen Jou featuring Lloyd De Meza
12. Dingen
13. Zo Vader Zo Zoon featuring Gert Mulder en Candy Dulfer
14. Ziel Van De Cultuur

Hard
01. Roeping
02. Boem
03. Weg
04. Rivi Op De Mic
05. Prestige
06. Spit ’88
07. Drama in De Tent featuring The PartySquad en Dicecream
08. Drive
09. Boks Ouwe
10. Kan De Kick Iets Harder featuring Dicecream
11. Vooruitzichtloos
12. Hey Hey featuring Sjaak en T-Slash
13. Zo Ben Ik
14. Hard

Meer info

Geplaatst door bowie op 8 april 2008