Brainpower – Even Stil

Wat voor beeld je dan ook hebt van Brainpower, één ding moet je hem meegeven: alle kritiek die de MC sinds het begin van zijn carrière voor zijn kiezen heeft gekregen, heeft hij met een olifantenhuid doorstaan. Terwijl men nog druk in de weer was met de vraag of Verschil Moet Er Zijn een te commerciële plaat was, gaf de Brainiac zijn visitekaartje af op grote festivals, bundelde hij krachten met Nas, nam hij awards in ontvangst, opende hij voor US rappers en nam hij ruim 40 potentiële albumtracks op voor zijn nieuwe plaat.

Drie jaar na de release van zijn veelbesproken album, slaat hij terug en legt iedereen het zwijgen op met Even Stil. Voor de opnames vertoefde Doctorandus B in een Nederlandse studio en reisde hij af naar Curaçao, waar single “Alles” insloeg als een bom, en het Mekka van hip-hop, The Big Apple, waar hij samenwerkte met grote Amerikaanse namen. Waarom hij terug is legt hij met een leuke woordspeling uit op “Terug”. “Omdat ik spit met de spirit van mensen die wel zouden willen maar niet kunnen/Omdat Brain nog steeds te hecht is m’n repertoire oprecht is/Emotie echt te veel rap gewoon te slecht is.” De aanstekelijke beats staan op naam van productie guru Joey Chavez, bekend van Dilated Peoples.

Diversiteit is één van de keywords op dit album. Toegankelijke single “Alles” is een catchy liefdesverhaal dat standaard eindigt in hitgevoelige heartbreaker “Lieg Niet” met een zoet R&B refrein, verzorgt door Sam van Replay. Enigzins opmerkelijk en tegenstrijdig, aangezien Brainpower juist terugwilde naar de basis en een beetje genoeg leek te hebben van het hele urban gebeuren.
De commerciële kant wordt afgewisseld met een aantal sterke food-for-thought nummers en funktracks, die dubbelzinnig zijn. Aan de ene kant staan ze namelijk garant voor originaliteit, zoals het catchy “Niedoenou”, dat een zelfingenomen Brainpower kent. Aan de andere kant mis ik de funk in zijn stem, iets wat de tracks soms wat langdradig en vermoeiend maakt. Een verschijnsel wat vaak terugkomt zijn aanstekelijke refreins. Over het algemeen zijn deze van toegevoegde waarde en geven de luisteraar even tijd om tot bezinning te komen. Vooral op de diepere en donkere tracks komen ze goed van pas. Toch weten de zwakke hooks van “Niemand Kent Me” en “Geen Zin” de slome verses en sound van deze twee tracks niet op te fleuren.

Hij steekt zijn lifestory in een verfrissend jasje op het laid-back “Van Nul Tot Nu”, vertellend over de dag dat hij als Gert-Jan Mulder het licht zag tot aan zijn shows in Paradiso onder zijn nickname Brainpower. Op het rauwe “Pro” zien we een hele andere Brainpower dan op voorgaande single “Alles”. Onder “Alles is urban, ik mis die basis hip-hop shit” gaat een rustige Brainpower samen met producer Oh Jay gewaagd back to basics, een sfeer die ook ondersteund wordt door de bijbehorende zwart-wit video.

Het schijnt dat Brain onlangs de studio in is gedoken met D12, Jean Grae en Thirstin Howl III. Hoewel deze artiesten ontbreken op deze 15 nummers tellende plaat, heeft Brainpower voor ieder wat wils. De samenwerkingen zijn namelijk zeer gevarieerd, van Kool Keith en een productieteam uit Brooklyn tot artiesten van eigen bodem. De Engelstalige woorden van Kool Keith met de Nederlandse rhymes van Brainpower resulteren in de melodieuze tweetalige track “Magnetische Velden”, met scratches van TLM en een aanstekelijke productie van Oh Jay, die over de gehele plaat goed uit de verf komt. Dit in tegenstelling tot de Ram1, die zichzelf lijkt te overschreeuwen en duidelijk niet kan tippen aan Brainpowers skills op “Volgende Dimensie”.

De sample die gebruikt is voor hook op de titelsong, en mijn persoonlijk favoriet, “Even Stil” staat verrassend genoeg op naam van Blöf. De emotie waarmee leadzanger Pascal Jakobsen het refrein verzorgt wordt aangevuld met diepe rijmschema’s van een sombere Brainpower; “Het is steeds leger op de Dam de dag dat Kerwin wordt herdacht/ En ergens veraf vecht er echt heftig wellicht een gast uit je eigen familie die straks nergens wordt herdacht/ Dus hou je waffel gast voordat je ’em weer voorbij praat.” Op het donkere “Waar Dan Ook” spit Brainpower over overleden dierbaren en de gevoelens die dit losmaakt, terwijl Sam het emotionele plaatje compleet maakt. Een soortgelijke track is “Verlies”, waarop allerlei definities van “verlies” besproken worden; verloren battles, Kane-frontman Dinand Woesthoff die zijn vrouw verloor en Brainpowers beste vriend Michiel, wiens verhaal een aantal jaren terug te horen was op “Je Moest Waarschijnlijk Gaan”.

In zijn totaliteit is dit een leuk album voor de hiphopper die van gevarieerde albums houdt; van luchtige brag & boast springt een gewaagde Brainpower naar tearjackende diepgangers en van hitgevoelige tracks naar funky vibes. Originaliteit staat dus hoog in het vaandel op deze plaat, maar dat wil echter niet zeggen dat elke creatieve uitspatting strak in elkaar zit. Kortom, voor wie een heel Brainpower album de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid dopeness overschrijdt, biedt dit album door zijn grote diversiteit een aantal interessante tracks.

Meer info: http://www.mcbrainpower.nl

Tracklist:
01. Terug
02. Even Stil, featuring Blof
03. Magnetische Velden, featuring Kool Keith
04. Waar Dan Ook, featuring Sam De Wit
05. NieDoenNou
06. Van Nul Tot Nu
07. Alles
08. Volgende Dimensie featuring Ram1
09. Verlies
10. Pro
11. Niemand Kent Me
12. Lieg Niet, featuring Sam De Wit
13. Geen Zin
14. Ja Man, featuring Dicecream
15. Pomp ’t Harder

Geplaatst door bowie op 10 juli 2005