Brada – Optima Forma EP

Om maar met de deur in huis te vallen: moeilijk wordt het nergens op Optima Forma. Het debuut van Brada bestaat uit zes brag ‘n boast-tracks, die geproduceerd zijn door drie producers. Broere levert drie beats, Ben Jur twee, en Davido één. De beats op de EP zijn stuk voor stuk goed voor een stevig potje ’ja-knikken’, met als hoogtepunt de door Broere geleverde productie voor de track Zwinters, een beat die is gecreëerd rondom een sample uit Summer In The City van The Lovin’ Spoonful. Ook Ben Jur is op dreef en geeft een banger aan Brada, de beat van Bra Als ’n Motherfucker is boombap van de bovenste plank. Productioneel zit Optima Forma prima in elkaar. Het is de rapper zelf die met een hele gemakkelijke stijl komt, waardoor de EP geen blijvertje zal zijn in de meeste playlists.

Brada rapt bijna de hele EP lang over dat hij de beste is. Tussen het braggen door komt hij met simpele, afgezaagde lines als: Voel me Cartes als ik jays rook met Kleine en Was vroeger DJ, ging uit m’n plaat. Niet alleen in de verses klinkt het gemakkelijk, ook de meeste refreinen op de EP getuigen niet van heel erg veel creativiteit. Kreten als Ey Ey / ’t is de nieuwe nummer één, Links, rechts, what up? What up? kennen we nu wel. Dit soort refreintjes zijn al vaak uitgevoerd en ook veelal beter dan hoe Brada het laat horen. Het stemgebruik van de rapper is daarentegen wel heel aangenaam; hij klinkt alsof hij de raps met het grootste gemak in de microfoon spuugt, waardoor hij niet geforceerd klinkt. Dit hoor je vooral terug in het eerder genoemde Zwinters, waarop Kleine Jay ook een duit in het zakje doet met een niet onverdienstelijke gastverse.

Brada is gezegend met de producties waarover hij beschikt op deze EP, helaas is het tekstuele niveau van de MC te laag om er een goede EP van te maken. Het zijn de beats die het geheel rechttrekken. Het enthousiasme van Brada is zeker aanwezig, maar dat alleen is niet genoeg om een goed product af te leveren. Hopelijk is Brada ten tijde van de release van zijn nieuwe project wél in ‘optima forma’ en weet hij zich te onderscheiden tussen de vele Nederlandse hiphopreleases die tegenwoordig uitkomen. Dat is met Optima Forma jammer genoeg niet gelukt.

Je kunt Optima Forma beluisteren op de “Soundcloud-pagina van Brada”.

Tracklist:

01. Breek ’t Af (Beat door Davido)
02. Bra Als ’n Motherfucker (Beat door Ben Jur)
03. De Bekendste Onbekende Rapper (Beat door Broere)
04. Kruklife (Beat door Ben Jur)
05. Zwinters (met Kleine Jay) (Beat door Broere)
06. B=MC1 (Beat door Broere)

Geplaatst door bowie op 29 januari 2013