Braaf

BRAAF! (Beestachtige Rijmers Aan het Amersfoorts Front) bestaat sinds 1995 uit Harold Esseboom (de 50% Neger) en Pascal Brouwer (PIT, oftewel Pascal In Topvorm). In 1997 verscheen deze Nederlandstalige hiphopact op de verzamelaar De Posse Deel 3 van Djax Records, een jaar later dropte BRAAF! het rauwe debuut Hartattak!! Een extra beatcreator (Dr. Oktavius) kwam de band versterken en na een lange pauze verscheen dit jaar het overtuigende, duistere De Last Van Mijn Schouders. Een gesprek met de drie Braverikken in Amersfoort._

We spreken af op CS Amersfoort waarna we naar het huis van PIT rijden. Eenmaal geploft en gesetteld op de bank wordt er kaneelthee en koffie gedronken. Twee energieke mc’s vertellen vol passie over een van hun hobby’s: hiphop. Ook Dr. Oktavius die later binnenkomt, mengt zich in het gesprek.
De 50% Neger rapt al sinds zijn twaalfde. Begon in het Engels met DJ Czar die later wat scratchwerk verrichte bij Vaardigheid. De verschijning van Extince in het nummer Turbotaal van Osdorp Posse betekent voor de 50% Neger een omslag naar Nederlandstalige rap (Die track is de hoofdreden dat ik in het Nederlands rap). Op een zondagmiddag in ‘95 laat hij een beat aan zijn maatje Pascal (PIT) horen die het weekend erop met zijn eerste Nederlandstalige tekst terugkomt en… het nummer De Andere Language is geboren.

De 50% Neger: Toen we net begonnen maakten we in ’96 een bandje met zes tracks erop. Een vet bandje met een professioneel hoesje waarvan we er tweehonderd lieten drukken. Het lag her en der op wat plaatsen. Dat was echt de underground BRAAF!-shit. We gingen naar Villa 65 (Dutch Masters) waar je kon chillen en luisteren naar wat er gedraaid werd. Gaven een bandje aan DJ Knowhow en die flipte helemaal. Hij vond het echt vet, maar kon er niks mee doen. Ik denk omdat het te maken had met het feit dat Extince toen net de man was. Nou, op een gegeven moment kwamen we Vaardigheid tegen die ons vertelden dat ze met twee tracks op een verzamel-cd van Djax Records (De Posse Deel 3) kwamen. Twee weken later hoorden wij dat we er ook op stonden met twee tracks: Spieken Bij De Meester en BRAAF! In ’98 kwam ons debuut Hartattak!! uit, daarna hebben we een lange pauze gehad en volgde in 2002 De Last Van Mijn Schouders.Dr. Oktavius: Ik begon in ’98 met beats maken, rond het moment dat Hartattak!! uitkwam. Volgens mij had ik die wild west beat toen al af. Het nummer De Last Van Mijn Schouders. Die beat is denk ik al vier jaar oud, voegt de 50% Neger eraan toe.

Wat is de filosofie achter dat nummer, want het is een hele donkere tekst.
De 50% Neger: Oktavius had een beat gemaakt die al drie jaar in de kast lag. Elke keer dat ik die beat hoorde dacht ik ’hij is leuk, maar die hele film Once Upon A Time In The West… hou op! Ik zei tegen Olaf (Oktavius) ’sample nou niet het allerbekendste weer dat de hele wereld kent’, weet je wel. Maar nee, hij moest altijd dingen samplen van The Prodigy en Enigma, wat iedereen kent. Dus hij samplede Once Upon A Time In The West. Nou, ik zit een beetje beats te luisteren op een zondagochtend en die beat kwam ook weer voorbij. ‘Kut, hij is wel vet’, dacht ik. En dat was dus zo’n wonderschoon moment dat me zelden of nooit gebeurt. Ik kwam net uit mijn nest, zat nog in m’n onderbroek en zet die beat op. Beetje duf nog in mijn bureaustoel, pak een kladblok en ram in twintig minuten die hele tekst eruit. Gewoon in een keer! Pats! Had ik het in m’n kop en schreef ik een tekst over Pascal, gebaseerd op die beruchte scene in Once Upon A Time In The West. Dat is een scene ja, dat is niet normaal! Als je die film hebt gezien blijft je dat altijd bij. Nou om die scene heb ik die tekst over hem geschreven. Gewoon uit respect, uit eerbetoon omdat Pascal al vijftien jaar m’n beste vriend is. Dus ik had die tekst geschreven op die beat en ik werd helemaal gek thuis. Tering wat een tekst! Ik rapte hem voor mijn vriendin, die werd ook gek. Ik belde Pascal en die begon zowat te janken.

Wat vooral opvalt aan de BRAAF!-steelo is de rauwe, duistere sound waarbinnen de spitsvondige rhymes vol metaforen zitten die ook nog richting poezie neigen. De beats en productie op De Last Van Mijn Schouders wordt zowel gedaan door de 50% Neger als Dr. Oktavius. Gastbijdragen zijn er van MW-32, Spacekees, Terilekst en Stanopdemic (SODM). Naast een viertal serieuze tracks doet BRAAF! nog steeds veel aan bragging & boasting.
De 50% Neger: “Wij hebben teveel battle-raps vinden we zelf. Op de nieuwe cd moeten weer minimaal drie serieuze tracks komen. Op deze hebben we Gevoelsmens, Breindomein II, 9 Levens en De Last van Mijn Schouders. Wij zijn echt battle-mc’s. Onze flow demonstreren, dat doen we ook het liefst. Op het moment dat we een serieus nummer op willen nemen wordt de flow al moeizaam en kan ik me niet uiten. Niet mijn gekke dingetjes doen.”

Jullie laatste plaat klinkt best donker en duister qua sfeer en lyrics. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
Omdat we fan zijn van The Wu en niet van Jazzy Jeff & he Fresh Prince, zegt de 50% Nigga. Wij houden van rauwe, harde shit. Het is puur wat wij graag horen. Wij houden van Canibus, van die harde knauwstemmen. Jay-Z rapt bijvoorbeeld mooi, ik trek dat niet. Ik moet agressie in die stem horen. MOP, die stemmen…super! PIT: Als je kijkt naar wat wij luisteren en kopen, dat is alleen maar underground. Helter Skelter, OG, allemaal gasten die een belachelijke flow en metaforen hebben. Harold vroeger Big Daddy Kane, ik m’n hele leven al Kool G Rap. De 50% Neger: Toen wij Hartattak!! maakten was Wu ons grote voorbeeld. Nu is Wu commerciële tyfuszooi geworden, maar vroeger was het rauw, hard en paniekerig. Die tweede van hun… nou wij werden gek! Ik reed gewoon tweehonderd in de auto toen ik dat hoorde en had het niet eens door.

Ik vind dat jullie poetischer klinken dan andere acts.
Ja, dat horen we vaak, erkent de 50% Neger. Altijd trouwens. Ik vind het leuk dat je het zegt, het streelt me. Maar als ik Opgezwolle luister zie ik niet in dat wij poetischer zouden zijn. Maar wat jij zegt, de enige verklaring die ik ervoor zou kunnen geven is dat wij ouder zijn. Heel simpel, we hebben meer levenservaring en meer wijsheid. We hebben gewoon meer te vertellen dan dat jointje en dat wijfje wat we ergens mee hebben gesleurd in een steegje. Eraan toevoegend: Voor mijn gevoel vind ik mezelf gewoon een goeie mc, als ik mezelf een cijfer moest geven, een 7,5. Ik vind mezelf echt niet king mc hoor zoals de RZA of Kool G Rap. Of Canibus of Eminem. Als ik dat hoor denk ik van ‘tering, ik wou dat ik dat kon weet je wel.

Hoe zit het met de hiphopscene in Amersfoort, want je hebt Vaardigheid, DAC, BRAAF!
PIT: Ja, Stanopdemic en Beterweter, Fusie had je voorheen. The Millennium Bugs, maar die bestaan officieel ook niet meer. Ik denk met alle respect dat DAC en BRAAF! de grote namen zijn, zegt de andere rapper. PIT: Maar Vaardigheid kan je nooit uitsluiten. Zij waren gewoon de eerste en hun waren het verste en het vetste. Zij waren het Opgezwolle van vijf jaar geleden. Anders is het niet. Vaardigheid was de shit, klaar! Dat was hiphop en de rest was nederhop.

Wie is qua Nederlandse taal je favoriete MC?
De 50% Neger: Extince. Klaar! Hij heeft punchlines… nou ik ga gewoon kapot! Hij zegt dingen heel nonchalant en dan flopt-ie er wat uit waarvan ik denk ’Jezus, hoe kom je erop’. PIT: Ik vind Steez van Opgezwolle qua flow en teksten gewoon vet. Extince klinkt vaak supereenvoudig, maar komt wel met vette punchlines. ‘Ik zet je aan de kant als een figurant’ bijvoorbeeld. Heel simpel, maar wel echt goed. De 50% Neger: Maar wie vind ik vet? Terilekst, Spacekees, Opgezwolle, Extince en Raymzter. PIT: Ik vind Raymzter heel zwaar dope. Ik heb hem een paar keer live gezien en hij doet dingen, komt over en trekt een gezicht zoals wij dat ook doen. Ik zeg niet dat wij Raymzter zijn, maar hij heeft dezelfde bedoeling. Ik loop een tijd terug naar hem toe en had hem nog nooit gezien. Ik zeg ‘Raymzter, vet! Hij zegt: Eh, Braaf? Ik zeg ’ja’. Hij zegt: Hartattak? Mad respect! Ik heb verder niet met hem gesproken en geen biertje met hem gedronken of zo, maar dan zit je toch wel op dezelfde golflengte denk ik.

Wat is volgens jullie de definitie van BRAAF!?
Dr. Oktavius: Rauw. De 50% Neger: Gewoon underground-shit. Klaar! Hiphop. Dat is de definitie. Gewoon echte hiphop. Recht voor z’n raap. Geen hooks, geen gezang, geen gejank. PIT: Gewoon rechtuit, straight. Boombap.
Over het verschil tussen het debuut en het tweede album zegt de 50% Neger: Vergeleken bij De Last Op Mijn Schouders was Hartattak!! gewoon lomp. Dingen als Gevoelsmens en 9 Levens stonden echt niet op Hartattak!! Die plaat was echt gewoon bragging & boasting. Harde, rauwe shit.

De distributie van De Last Van Mijn Schouders deed BRAAF! zelf. PIT die voor zijn werk zo’n beetje in heel Nederland komt, is gewoon met een tas cd’s naar wat platenzaken gereden om daar het BRAAF!-product in de winkels te droppen. Voor 12,5 euro ligt De Last Van Mijn Schouders in cd-winkels in Groningen, Zwolle, Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem, Leeuwarden, Hilversum, Bussum, Amersfoort, Apeldoorn, Veendendaal, Leusden en Eindhoven. Voor de exacte cd-zaken check je de site go.to/braaf waar uiteraard meer info over het hiphoptrio is te vinden.

Wat is het doel nu verder van BRAAF?
Oktavius: We wachten nog steeds op dat ene moment.De echte erkenning. Het doel is al tien jaar lang respect en erkenning, zegt de 50% Neger. PIT: Dat het BRAAF!-album gewoon overal in de winkels ligt, zodat iedereen weet ‘Raymzter is vet, Extince is vet, Opgezwolle is vet en BRAAF! is ook de bom.

Dus jullie staan welwillend tegenover een platencontract?
De 50% Neger: Ja, omdat meer mensen dan je shit horen. Nu hebben we er 300 verkocht, dan verkopen we er 3000. Dat is wat je wilt bereiken en wat je kunt bereiken. Verder kom je niet. Je moet gewoon jezelf een doel stellen. Ik wil 3000 cd’s verkopen en dat kan in Nederland, maar dan houdt het ook op. Maar wel allemaal met deze muziek, met dit product. Niet aangepast, geen concessies, niet zingen, geen faggot-refreintjes. Echte hiphop.

Meer info: http://www.go.to/braaf (nieuwe site binnenkort online)

Retificatie
"Blok van Vaardigheid heeft mij (50%) aangesproken over dit artikel en mij gewezen op onjuistheden die ik over hen beweerde. De foutieve informatie is verwijderd en bij deze wil ik mijn excuses aanbieden aan de mannen van Vaardigheid voor het geven van verkeerde info."

Geplaatst door bowie op 8 december 2002