Bop Alloy – Substantial & Marcus D are Bop Alloy

Liefhebbers van jazzy hiphop kunnen Substantial kennen van het in 2001 uitgebrachte To This Union A Sun Was Born, geproduceerd door de onlangs overleden Nujabes. Op de Substantial/Burns EP bewees de rapper uit Baltimore ook een boombap sound neer te kunnen zetten. Producer Marcus D bracht in 2008 het album Revival of the Fittest uit, met daarop samenwerkingen met rappers als Royce da 5’9", Braille, Geologic van Blue Scholars en ook Substantial. Na deze release werd het echter vrij stil rond de uit Seattle afkomstige producer. Hij won een aantal beatbattles, maar is deze maand weer echt terug met dit album en een eigen album, Shoshin. Als laatstgenoemde album ook maar een schim van Bop Alloy is, zal deze alsnog de moeite waard zijn om te checken. Bop Alloy is namelijk een heerlijke plaat met een frisse jazzy sound.

Dat de formule hiphop gemixt met jazz regelmatig goede, relaxte muziek oplevert, is bekend. Jaarlijks komen er tracks en platen uit volgens dit principe, soms tof maar soms ook voorspelbaar. In eerste instantie leek Bop Alloy een soortgelijke plaat te worden: de zoveelste hiphop-met-een-snufje-jazz plaat die na een paar keer luisteren in de kast belandt. Niets is minder waar. De openingstrack Jazzmatic schept een duidelijk verwachtingspatroon voor de rest van de plaat. Zelf omschrijft het duo de sound als “Music that’ll take your breath away,” een wat overdreven statement dat niet helemaal de lading van de plaat dekt, maar goed. Steph the Songstress zorgt voor een extra vleugje soul met zijn zang en levert in totaal op 6 tracks een welkome bijdrage.

Heads die de My Favorite Things plaat van Substantial kennen, zullen de beat van Another Day in the Life herkennen. Het is een vervolg op A Day in the Life, waar Mr. SOS en de altijd goed flowende Cise Starr hun steentje op bijdragen. Still Think Different is ook een follow up van een eerdere Substantial joint. En zoals hij op Think Different met Nujabes al eens vertelde waarom hij geen dertien in een dozijn MC is, herinnert Substantial de luisteraar er op deze track nogmaals aan: “u represent nonsense / I’m all about progress / funny how they act like it’s bad to be conscious / stop it / how can you sleep in these times/ I open minds and eyes to the beat with these rhymes.” Dankzij meerdere samenwerkingen met Nujabes geniet Substantial veel bekendheid in Japan. Op de track In Memoriam… krijgt Nujabes een speciaal eerbetoon en wordt Japanse producer genoemd als de persoon die ervoor gezorgd heeft dat het album klinkt zoals het klinkt.

De eindstand is dat Substantial wederom een solide flow neerzet en zich als een all round dope mc presenteert over de beats van Marcus D. Laatstgenoemde laat met deze plaat zien dat het een producer is om in de gaten te houden. Met een mooie mix van jazz- en soulinvloeden drukt hij zijn stempel op Bop Alloy waardoor het album heerlijk weg luistert.

Bop Alloy is nu uit op Juno Records en aan te schaffen via Bandcamp of CD Baby

Tracklist:

01. Jazzmatic (met Steph the Sapphic Songstress)
02. Another Day in the Life (met Mr. SOS & Cise Star CYNE)
03. Chillaxation
04. Cloud 9 (Interlude)
05. The Art of Work (met Steph the Sapphic Songstress)
06. Save the Day
07. Universe Works (met Steph the Sapphic Songstress)
08. Star Child
09. Music (Interlude) (met Steph the Sapphic Songstress)
10. Lead the Followers (met Steph the Sapphic Songstress, Tunji, Edgar Allen Floe, & Niles)
11. Still Think Different
12. Why the World Weeps (met Mello-D & Steph the Sapphic Songstress)
13. In Memoriam… (Interlude)
14. The Boy with No Name
15. Tokyo Twilight

Geplaatst door bowie op 13 september 2010