Boot Camp Clik – The Last Stand

Groepsalbums van BCC konden me tot nu toe niet echt boeien. For The People was een degelijk album, maar mocht stof verzamelen omdat de albums van Smiff n Wessun en Heltah Skeltah veel interessanter waren. Een paar jaar geleden probeerden ze het opnieuw met Chosen Few, wederom een degelijke poging, maar teveel van de leden waren niet in hun element die tijd (herinnert u zich het verschrikkelijke BDI Thug album nog?). De groepsalbums misten gewoon de sfeer en samenhang van de albums die de individuele leden uitbrachten.
De sfeer uit de jaren 90 is op de huidige BCC projecten sporadisch terug te vinden, de rappers hebben echter wel weer hun vorm teruggevonden en klinken een stuk beter dan een paar jaar geleden. Vooral Sean P en Buckshot zijn zelden te betrappen op misstappen. Last Stand gaat gelukkig verder waar BCC gebleven was: goede teksten en goede beats.
Als ik zeg goede teksten dan bedoel ik geen introspectieve teksten over het de geestelijke gezondheid van de opkomende jeugd in een samenleving die niet naar ze omkijkt. Nee, dan bedoel ik gewoon keiharde teksten die vloeien als geen ander, check alleen de openingstrack Here We Come waar iedere MC goed klinkt over een typische 9th Wonder beat. Of de eerste single, het loeiharde Trading Places waar Heltah Skeltah en Tek n Steele om de 4 bars elkaar afwisselen. Vooral Sean P komt weet de juiste noot te raken met teksten als:

“Nigga, my eyes peep this life in the form you can’t picture
Panoramic view, the hammer damage your crew
Back flippin’, gat spittin’, sell crack rapper dude
Back smack a few rappers who rap with a attitude"

Het zijn zaken die je al talloze malen eerder gehoord hebt, maar deze gasten brengen het zo goed dat ik er uren naar kan luisteren.

Last Stand is heel constant qua kwaliteit, het niveau blijft het hele album op een hoog niveau waardoor dit het sterkste groepsalbum is geworden dat BCC tot nu toe heeft uitgebracht. De kwaliteit druipt er gewoon vanaf. Goede producties van Marco Polo, 9th Wonder, Pete Rock en (vreemd genoeg) maar één productie van Beatminerz. En alle MC’s van BCC krijgen de ruimte om naar voren te treden.

Last Stand is een album waar weinig op aan te merken valt. Als je niet van straatrap houdt, dan hoef je Last Stand niet te luisteren, maar dan luisterde je toch al niet naar BCC, want dat is nooit anders geweest. Voor de mensen die in het verleden wel al verschillende albums van deze mannen beluisterd hebben: mis deze plaat niet!

Tracklist:
01. Here We Come – Produced by 9th Wonder
02. Let’s Go – Produced by Ill Mind
03. Yeah – Produced by Marco Polo
04. Hate All You Want – Produced by Marco Polo
05. Don’t You Cross The Line – Produced by Sic Beats
06. 1-2-3 – Produced by Pete Rock
07. Take A Look (In The Mirror) – Produced by 9th Wonder
08. He Gave His Life feat. Jahdan – Produced by Marco Polo
09. Trading Places – Produced by Ken BB
10. “But Tha Game Iz Still Tha Same” – Produced by Da Beatminerz
11. So Focused – Produced by 9th Wonder
12. Everybody Knows Now – Produced by Coptic
13. World Wide – Produced by Large Professor
14. Soul Jah – Produced by Attic

Meer info: http://www.duckdown.com

Geplaatst door bowie op 25 augustus 2006