‘Book Of Ryan’ is Royce da 5’9″s belangrijkste album tot nu toe

Royce da 5’9″ heeft een imposante carrière. Toen hij kwam met Rock City kon je niet om hem heen, met Death Is Certain leverde hij een klassieker af, hij was (was, jammer genoeg) onderdeel van de vierkoppige rappende draak die Slaughterhouse heette, vormde een duo met Eminem genaamd Bad Meets Evil en een met DJ Premier genaamd PRhyme en bracht met zijn Bar Exam-serie een mixtape-reeks uit waarop de onnavolgbare lyrics en flows je om de oren vliegen. We kunnen nog wel even doorgaan, maar zijn diversiteit en persoonlijke groei zijn ongeëvenaard. Vandaag is het tijd om, naar zijn eigen zeggen, zijn “belangrijkste album tot nu toe” uit te brengen; Book Of Ryan.

Waar hij met Tabernacle al de persoonlijke kant opging, gaat hij met zijn nieuwste album nog een stapje verder. Hij graaft persoonlijke herinneringen op en schetst zo het verhaal over zijn come-up en zijn kinderjaren. Zo vertelt hij tot in detail hoe het er vroeger aan toeging tijdens het Kerstdiner bij de Montgomery’s (dat is niet al te vrolijk, kunnen we verklappen), blikt hij terug op zijn strijd tegen alcoholisme (hij is nu alweer zes jaar nuchter) en beschrijft hij zijn missie om een goede vader te zijn.

Waar op PRhyme 2, dat nog maar nét uit is, de vorm van de bars de boventoon voert, is hier een Royce da 5’9″ aan het werk die kundig focust op de inhoud. Daarbij verliest hij niet zijn sterkste punten uit het oog: zijn flow, timing, ritme en cadans zorgen ervoor dat je, ondanks de behoorlijke lengte van Book Of Ryan, constant met je oren gespitst zit. Zeker wanneer hij een spoken word-stuk voordaagt waarin hij vertelt hoe zijn broer hem redde van een steekpartij (Protecting Ryan), kun je niet anders dan waardering hebben voor de enorme berg tekstuele skills van Royce. Book Of Ryan is een prachtig geschrift waaruit hij zijn memoires hardop voorleest, maar tegelijkertijd een leerboek voor iedereen die ook maar een klein beetje denkt aan een rapcarrière.

Ons advies? Sla Ryan’s boek open en lees ’t in één keer uit.

Lees hier hoe enthousiast we zijn over hoe hij Eminem weer eens zijn A-Game heeft laten brengen op dit album.

Geplaatst door bowie op 4 mei 2018