Boezemvriend Spreej gunt Storme’s carrière postuum een Open Einde

De tranen op mijn wangen zijn al lang opgedroogd / Vervangen door een gevoel dat ik verstop van binnen / Mijn hart is kapot, ‘t is precies een messteek / Ik heb wondes te veel / Ik heb wondes te veel.” Op de postuum uitgegeven plaat Open Einde horen we precies met welke demonen de Gentse Vincent Storme, als rapper simpelweg Storme, worstelde voordat hij eind 2020 een eind aan zijn leven maakte.

Akoestisch gitaarspel, boombapdrums en felicitaties van zijn vrienden omlijsten de coupletten van de openhartige Storme als een fluwelen mantel. De rapper, die in de donkere blokken van de Gentse wijk Nieuw-Gent geen makkelijk leven leidde, staat bekend omdat hij precies kon weerleggen wat hij meemaakte en wat hem daaraan stoorde. Zoon, Weg, Een Beter Leven; het zijn hyperpersoonlijke nummers uit zijn oeuvre, waarin hij pijn, verdriet en emoties ongecensureerd beschrijft.

Verwerkingsproces

Christophe Caboche, een van zijn beste vrienden en als rapper bekend als Spreej, werkte twee jaar lang nummers af die hij nog aan het schrijven was. “Ik wilde het echt goed krijgen”, vertelt hij aan Nieuwsblad. Ook hij roemt de eerlijke pen van zijn overleden vriend. “De studiosessies waren keihard, zijn teksten en stem telkens terughoren was heel intens. Hij schreef altijd de waarheid zonder te verbloemen, wat extra hard binnenkomt als je weet hoe het is geëindigd. Maar het resultaat zou hij de max gevonden hebben.”

Dat eindresultaat kwam er met behulp van muzikanten met wie Storme al samenwerke of dat heel graag nog wilde doen. Jef Neve, Tijs Vanneste en Zwangere Guy werkten mee aan Open Einde, dat een trilogie (met de eerdere EP’s Open Boek en Open Hart) completeert. “Er is nu een soort gewicht van mijn schouders, maar dat is enkel positief”, zei Spreej tegen radiozender MNM. Hij noemt de studiosessies die hij had voor Open Einde dan ook onderdeel van zijn verwerkingsproces.

Storme was iemand die durfde te benoemen waar hij mee kampte. In sommige van de strofes op Open Einde is dan ook een bittere bijklank te horen. Zo noemt hij zelfs in een track die Zorgeloos heet het glas halfleeg, En op de zonnige gitaren in de finale schudt hij letterlijk een heleboel van zich af onderweg naar het licht: “Wat we hadden is nu weg / ik besef het nu zelf: ben gekwetst maar ik zet door!”

Respect en liefde

Zanger Tijs Vanneste spiegelt de zoektocht van Vincent naar het licht aan het eind van de tunnel in Soms: “Soms wordt het mij teveel, soms weegt het te zwaar, wil ik gewoon peace of mind (…) ik heb het leren te plaatsen maar vergeten, dat doe ik nooit.” Woorden die Storme precies zelf geschreven zou kunnen hebben.

En woorden waaruit blijkt dat de muziek van Storme met respect en eer behandeld werd door de gastmuzikanten. Dat kost durf, inlevingsvermogen en tranen, maar het eindresultaat doet de legacy van Storme meer dan eer aan. Niets voelt aan als een keuze die de rapper zelf niet gemaakt zou hebben. Een postume plaat die dankzij dat gegeven klinkt als een album van de artiest wiens naam op de voorkant prijkt, in plaats van dat het de belangen behartigt van familie, labels of geldschieters . Open Einde is zodoende een project dat bestaat dankzij de liefde voor Vincent.

Rust in vrede, Storme.

Op zoek naar hulp? Bel in Nederland met Zelfmoordpreventie: 0800-113. In België: 1813.

Stream:

Geplaatst door bowie op 22 december 2022