Boemklatsch

Als inleiding voor het TAG festival was 12 september BOEMKLATSCH in de EKKO waar de hiphop dik aanwezig was…

Het was weer zo ver: een Boemklatsch party! Na het battle toernooi, Geen Daden Maar Woorden, zou Boemklatsch in de Ekko het publiek gaan verzorgen. Overigens was deze Boemklatsch ook de ‘inleiding’ voor het TAG festival wat de dag erna zou plaatsvinden. Met een optreden van MC Paradox op het programma en verder o.a. DJ Illvester en DJ Tommy, stond ik met grote nieuwsgierigheid mijn opwachting te maken bij de Ekko.

Eenmaal binnen zag ik dat de Ekko leuk verdeeld was in 2 zalen. Een zaal met veel tafels en stoelen om lekker ‘laid back’ te chillen, met bar en een DJ die deze zaal trakteerde op lekkere ‘old-school’ hiphop. Er waren natuurlijk nog een aantal mensen van de Battles ervoor waardoor het nog redelijk druk was. In de grote zaal had DJ Illvester de turntables onder handen genomen tot groot genoegen van het publiek. Er werd goed gedraaid met naast de classic tracks van o.a. A Tribe Called Quest, Brand Nubian, Gangstarr, Grandmaster Flash en Nas, werden er ook minder bekende, maar even dope tracks gedraaid van o.a. RJD2, Talib Kweli, Dilated Peoples, Jeru tha Damaja en meer dope shit! De vinylkeuze was dus perfect en de DJ bespeelde het publiek. Deze grotere zaal was goed gevuld, vooral op de dansvloer, en was leuk opgezet. Dope graffiti art aan de muren en naast de DJ, met zijn draaitafels, stonden tv’s opgestapeld. Naast het podium stonden aan beide kanten schermen waar een film op werd geprojecteerd. Deze film werd live geregisseerd door VJ Egoplastiek die beelden van deze avond dope mixte met andere beelden. Dit leverde een vette film op met een humoristisch aspect.

Na enige tijd de voetjes van de vloer en de handjes in de lucht was het tijd voor het optreden van Paradox. DJ Tommy verscheen achter de turntables en Paradox nam plaats op het podium en ripte de mic in het Engels. Para begon lekker te spitten op een ille jazzy beat. Hij was alleen niet echt goed te verstaan omdat de beats TE hard stonden en de mic te zacht. Dat is jammer, want aan de flow te horen en te zien, zag het er goed uit. Ook zijn Engels had geen Nederlands accent, wat ik ook wel prettig vind. Para deed zijn ding overigens met het nodige enthousiasme en het publiek genoot zo te zien van de show. Met een zeer dope freestyle, die noodzakelijk was door de ‘technical problems’ bij de DJ, wat goed in de smaak viel van de belangstellenden, werd hiermee de open mic ingeleid. Een nieuwe track waar Paradox rap combineerde met zang, was de afsluiting van zijn show.

Nu was het OPEN mic tijd en de mensen die wilden spitten, stonden gretig vooraan te wachten op die mic die ze wel even zouden rippen. De freestyles en rhymes die gedropt werden, waren overigens helemaal niet slecht. Met humor en imposante houdingen werden deze gepresenteerd door verschillende gasten. De een deed het ‘gangster’ en de ander deed het ‘reggae’! Erg leuk was deze Jamaicaanse manier van flowen. Ook kwam ene Bones nog met een super ille freestyle met een flow die lijkt op een kruising met Skiggy Rapz en Eminem. Hier was ik zeer onder de indruk van. Paradox dropte ook nog een freestyle. De crowd genoot met volle teugen en leefde sierlijk mee met wat er op het podium allemaal gebeurde.

Na deze voorstelling was het weer aan de DJ’s om de mensen aan het dansen te krijgen, wat natuurlijk ‘an easy job’ was. Na een paar uur was het voor mij de tijd om te gaan nadat ik een goede indruk had gekregen van wat Boemklatsch is.

Tevreden nam ik alles nog in mij op en keek nog even naar de beelden van de VJ die zijn werk goed had gedaan. Een feest als Boemklatsch is in mijn ogen altijd supergezellig. Het heeft sfeer, die in grote mate aanwezig was. Het fijne aan dit soort feesten is, afgezien van de dope muziek, dat door die gemoedelijke sfeer nooit echt problemen ontstaan als je bijvoorbeeld iemand aanstoot, of als iemand bier uit zijn handen laat mieteren. Iedereen komt om lekker te chillen en te dansen en heeft lol. Prachtig is het om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier uit z’n dak gaat. Boemklatsch heeft dat speciale sfeertje. Gevarieerd publiek, ondanks dat het tamelijk rustig was, zorgde voor een leuke avond. BOEMKLATSCH!

Fixtures:
Hoogtepunt: de OPEN Mic
Dieptepunt: de soms slecht verstaanbare MC’s
Bier: 1,50 Euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 Euro
Fotograferen: Sjawel!
Geluid: Redelijk
Bezoekers: rond de 200
Damage: 5 Euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 12 september 2003