Boek: Check Je Zelf & Kom Clean

Op 13-12-1994 werd er een Hiphop-manifest uitgedeeld bij Paradiso, Amsterdam. Dertien A4-tjes met twee nietjes. Door de auteur verkondigd als het historisch ‘microfonisch’ keerpunt in de Nederlandse Hiphopgeschiedenis. Nu, dertien jaar later, volgt zijn boek. Een uit éénzetting van dat manifest. “Vertel een ieder die je kent over dit boek en zeg tegen die mensen dat ze hiphop niet kennen tenzij ze Ally L kennen. Zeg ook tegen die mensen dat als Ally L niet in hun archieven en bestanden voorkomt, hun shit naar de prullebak kan,” aldus de zelfbenoemde ‘Afrosuripeanse Minister van hiphop zaken’, Aldrin J. Lanbrug. (geboren op 8 december 1970 te Paramaribo). Hij vormde samen met twee vrienden de Amsterdamse groep Scorpio.

Check Je Zelf & Kom Clean

Het is een boek over de liefde en frustraties van de schrijver voor de Hiphop cultuur en hoe deze cultuur te behouden, te erkennen en te verdedigen als pure liefde. En als eigen identiteit: “hiphopschoonmaker tot hiphopelectriciën… tot hiphopmagazijn- en expeditiemedewerker enz…” En daarbij uitéén gezet wat puur is en wat niet, volgens zijn eigen zeggen vanuit een Afro-Surinaams-Europeaans standpunt. Ally L beschouwt zijn inzicht en boodschap als heilig en ziet het als zijn missie om deze te verkondigen. De boodschap is o.a. een oproep aan de lezer, de echte hiphopper, om zichzelf te zijn en daarmee de hiphop-identiteit te eren of juist met rust te laten.

Die dag dat Hiphop thuiskwam

“Het tweede en levende bewijs/hoofdgetuige ben ik zelf, Ally L en het derde bewijs is natuurlijk het heilige hiphopschrift 13.12.94. het vierde bewijs was het historische optreden in Paradiso, Amsterdam van hiphoplegende Doom (Van de orginele Beatmasters crew). En ik, Ally L. We hadden het woord en voegden kort daarna de daad eraan toe. Oftewel we hadden de kennis van zelf en brachten die theorie, het schrift, op straat in praktijk. En daar, wederom in Paradiso, vond de microfonische geboorte van hiphop plaats. Was jij ook die dag daar? Die dag dat hiphop thuiskwam. Stond jij ook versteld van die twee levende hiphophelden in lijve?”- Ally L.

“Moddefocker Faker”

Een ieder die dit manifest destijds en daarna had gelezen en de inhoud niet deelde wordt als afvallige beschouwd. “Moddefocker Faker.” Brainpower, Extince, Osdorp Posse en Kees de Koning worden officieel in staat van beschuldiging gesteld, inclusief de reden. Nu heb ik, namens HIJS, het boek in mijn handen om het te lezen, te beoordelen en jou er over te informeren. Met het risico dat ik ook in staat van beschuldiging word gesteld als ik niet naar Ally L’s tevredenheid oordeel. Daarmee zijn beeld van onderdrukkende blanke media die de zwarte man berooft van zijn cultuur, bevestigend.

Wit op zwart

Het boek is geen onderdeel van het Internationaal Standaard Boek Nummer systeem, heeft dus geen ISBN nummer. Om het boek te bestellen moet je of een mail sturen, een 06 nummer bellen of meer informatie vinden op de site: http//:www.ikbenhiphop.nl. Deze laatse was nog steeds ‘under construction’ bij het publiceren van deze tekst. Indien de boodschap heilig zou zijn en daarom noodzakelijk om te delen; waarom dan in hemelsnaam niet gewoon als pdf op het net? Zoals KRS-One zelf al zei: “The best way to keep something secret for the black man is to put it in a book.” Het boek zelf bestaat uit zwarte pagina’s met witte tekst. Wit op zwart als in tegenstelling van zwart op wit. Letterlijk zijn de pagina’s zwart gedrukt en worden de letters gevormd door uitsparingen in de inkt. De grote hoeveelheid inkt geeft een sterkere geur af dan bij andere boeken. Het blijft dus zwarte inkt op wit papier; m.a.w. zwart op wit. In het orginele 13-12-1994 document kort Ally L hiphop af als H. H., doe er letterlijk twee tekens, 2/6 van het woord, erbij en men heeft het gehele woord: hiphop. KRS-One: “The ‘P’ is still for free.”

De waarheid zoeken

Nu de vraag of jij het moet lezen? Het is altijd goed om te lezen en/of te luisteren naar de boodschap van iemand die van zich zelf vindt dat hij of zij iets belangrijks te vertellen heeft. Laat Maria en Jozef niet nog eens voor een dichte deur staan. Als je geen lezer bent, zijn er vele belangrijkere boeken om je energie in te steken dan dit boek. Als je denkt: “Nou, vertel eens?” dan is mijn antwoord vrij simpel: “Ja, lezen.” Wat ik er zelf van vindt? Ik laat even in het midden of ik de inhoud zinnig, meesterlijk, dom of te stom-voor-woorden vind. Dat is aan jou om te oordelen. Wat ik wel zeg: het boek is verrekkes slecht geschreven met een overweldigende kutopmaak; vet gedrukt en hoofdletters, alles kris kras door elkaar. Nog opmerkelijker is de grootspraak die de ‘ik’ vorm omlijst. En dat zelfs ik, kampioen sbelvuoten, me stoor aan het aantal schrijffouten zegt heel wat. Aan de andere kant, naar de waarheid moet men juist daar zoeken waar men deze het minst verwacht.

Meer info: Ik Ben HipHop
Tel: 06-17313609
E-mail: ajlandbrug@hotmail.com

Eerste druk 2007®
Rotterdam Kralingen, 168 blz.
Ally L

Geplaatst door bowie op 7 januari 2008