Blue Scholars – Cinémetropolis

De naam Blue Scholars is losjes gebaseerd op de term blue collar: hard werken voor minimum loon. De groep bestaat uit producer/DJ Sabzi en MC Geologic. Sabzi werkte op de eerder verschenen albums volgens een traditionele hiphopformule. Samples en beats aangevuld met scratches en her en der een refrein. MC Geologic en de onderwerpen in zijn lyrics zijn in een woord samen te vatten als maatschappijkritisch; onderwerpen als de worstelingen tussen economische klassen, het beleid van gemeente en overheid als het gaat om immigratie en andere uit het leven gegrepen zaken komen volop aan bod in de tracks van Blue Scholars. Een goed voorbeeld hiervan is Joe Metro van het album Bayani. Ook een track als Back Home van hetzelfde album kwam in Amerika op het juiste moment vanwege het gevoelige en veelbesproken onderwerp.

Na een tijdlang ‘hard werken voor minimumloon’ en twee albums, is het nu tijd voor een opvolger. Het duo gaat echter niet meer als strictly hiphop groep door het leven. “Cinema art rap”, zo omschrijven ze hun sound en we maken kennis met dit fenomeen op Cinémetropolis. Officieel zou het album 16 juni uitgebracht worden. De heren hebben er echter voor gekozen om twee weken voor deze releasedatum het album in eigen beheer uit te brengen.

De benodigde centen om de plaat te releasen verzamelden ze via Kickstarter: een website waarop creatieve projecten om financiële hulp kunnen vragen aan de bezoekers. De fans hebben er dus voor gezorgd dat het album uitgebracht kon worden. In totaal hadden de Scholars 25.000 dollar nodig, maar ze haalden ruim 62.000 dollar op via de Kickstartersite.

Het album is tot stand gekomen dankzij de werken van de Russische regisseur Sergei Eisenstein. Eisenstein maakte verschillende silent movies van 1920 tot 1940, waarbij hij metaforische beelden gebruikte om onbewust reacties bij het publiek op te roepen. De Scholars zijn van mening dat ook in de hedendaagse maatschappij vaak beelden en merknamen worden gebruikt om zo een realiteit te scheppen waar de mens eigenlijk weinig invloed op heeft. Verder is bijna iedere track op het album vernoemd naar een invloedrijk persoon uit de geschiedenis. Denk hierbij aan acteurs, activisten en uitvinders. Al met al een bijzonder concept dat uitgewerkt is tot een album.

En hoewel het concept voor het album goed klinkt, klinkt de uitwerking van het album dit absoluut niet. Waar de Scholars eerder garant stonden voor kwaliteit, is dit album een zware tegenvaller. Sabzi krijgt een enorme hoofdrol en de beats staan volop centraal op de tracks. En daar gaat het fout. De beats bestaan uit overbodige synthesizers in combinatie met 8bit geluiden en andere computerbliepjes waardoor alles extreem goedkoop klinkt. Slick Watts is het extreemste voorbeeld hiervan en klinkt nergens naar, maar ook Oskar Barnack ∞ Oscar Grant is een goed voorbeeld van hoe het niet moet.

Geologic doet zijn best om van de tracks nog iets te maken. Hij komt zoals gewoonlijk met teksten die vol staan met de actualiteit en hij is het rappen duidelijk niet verleerd. Anders dan in eerdere werken van Blue Scholars komt Geologic niet alleen observerend over en horen we hem zelfs een aantal malen “Shoot the cops” roepen.

Helaas pakt het nieuwe werk van Blue Scholars totaal anders uit als verwacht. Geologic komt tekstueel gezien prima op de plaat, maar de beats waar hij het mee moet doen, verpesten het hele album. Wanneer je als liefhebber op zoek bent naar een relaxte plaat, kun je beter de oudere werken van deze heren uit Seattle oppikken: Blue Scholars of Bayani.

Tracklist

01. Cinémetropolis
02. Hussein
03. Fou Lee (supermarkt in Seattle)
04. Lalo Schifrin (Muzikant)
05. Seijun Suzuki (Filmregisseur)
06. Anna Karina (Actrice)
07. Marion Sunshine (Actrice)
08. Slick Watts (Basketballer)
09. George Jackson (Politiek activist)
10. Oskar Barnack ∞ Oscar Grant (Uitvinder, freedom fighter)
11. Yuri Kochiyama (Mensenrechtenactivist)
12. Rani Mukerji (Actrice)
13. Tommy Chong (Komiek)
14. Chief Sealth (Publiek figuur)
15. Fin

Beluister Cinémetropolis hieronder: