Blue Scholars – Bayani

De grootste kracht van Bayani schuilt in het tekstuele aspect: naarmate het album vordert, wordt de thematiek interessanter. De meeste onderwerpen zijn nauw verweven met geslepen rijmschema’s en waarborgen op zichzelf voldoende diepgang om de belangstelling van een aandachtige luisteraar vast te houden.

Daarbij sluit het stemgeluid van Geologic vrij naadloos aan op de sfeer van de muziek en zit zijn soepele flow goed in elkaar. Maar het grote minpunt is – ook wat betreft de teksten – dat er geen enkel experiment te ontwaren valt. Gedurende de hele cd betreedt de MC een gangbaar pad en negeert hij iedere afslag die tot originaliteit kan leiden.

Voor het muzikale gedeelte van Bayani geldt hetzelfde: het verrast niet. Ruim een uur lang krijgt Sazbi het voor elkaar een geluid vast te houden dat linksaf, evenmin als rechtsaf slaat. Ofschoon de beats ontegenzeglijk van talent getuigen en aangenaam klinken, vertoont de bewandelde middenweg nergens gulden glans en is een grijs tussengebied de schamele uitkomst.

Hoewel het tweetal met nobele teksten en sfeervolle beats een pure indruk maakt, zou het te ver voeren om te zeggen dat Blue Scholars met deze release iets toevoegt. Op de keper beschouwd is Bayani een prima album om verzonken in gedachten bij achterover te leunen – niet meer en niet minder.

Tracklist:
01. Baha’i healing prayer
02. Second chapter
03. Opening salvo
04. North by northwest
05. Ordinary guys
06. Still got love
07. Bayani
08. Loyalty
09. Fire for the people
10. Xenophobia
11. The distance
12. Back home
13. 50 thousand deep
14. Morning of America
15. Joe Metro

Meer info: Blue Scholars

Geplaatst door bowie op 6 oktober 2007