Blockhead – Music By Cavelight

Blockhead’s “Music By Cavelight” verschijnt net als innovatieve acts zoals The Herbaliser, Coldcut, Wagon Christ, Amon Tobin en Jagga Jazzist op het alom geprezen Ninja Tune-label waar nog steeds erg dope ish op uitkomt. Blockhead deed eerder productiewerk voor Aesop Rock en Slug (Atmosphere), maar ook voor Def Jux-acts zoals Murs, S.A. Smash en het bizarre Party Fun Action Committee.

Was Blockhead’s soloalbum “Broke Beats” meer een instrumentale DJ-tool van tien tracks waarmee zowel DJ’s aan de haal konden gaan als MC’s over konden spitten, “Music By Cavelight” is het echte debuutalbum van Blockhead. De bonus-cd (Limited Edition versie) telt ook nog eens zes instrumentals die Blockhead voor Aesop Rock produceerde waaronder “Daylight”, “Forest Crunk” en “Night Light”.

“Music By Cavelight” staat vol instrumentale hiphop met smoothly, downtempo vibes. Opener “Insomniac Olympics” bevat fraaie pianotunes, horns en samples, subtiele baslijnen en een straight forward beat. “Carnivores Unite” spacet met een uptempo funky beat, strings, horn, klarinet, gitaar, rollende bas en bezwerende ondertonen door je kamer. Op het einde horen we nog een sample van Kool Keith die lauw bezig is.

“Sunday Seance” is mooi met upgepitchte prachtsamples, een dope breakbeat en organ chords die een warme vibe creëren. “Road Rage Breakdown” flirt met dynamiek en jazzy grooves, en mondt halverwege uit in een korte windhoos waarna het nummer vrolijk verder snuffelt als een jong hert in een sprookjesachtige omgeving.

Plagend zijn de vreemde geluidseffecten die je vervolgens op ontdekkingsreis meenemen in “Triptych Part 1” en perfect bij de kalme beat en piano passen. De versnelde en vertraagde samples vallen mooi in elkaar samen, en ook de tracks “Triptych Part 2” en “Triptych Part 3” (check die heerlijke bas!) klinken erg natuurlijk, en doen verlangen naar zwoele lente- en zomeravonden.

Crispy is de beat in “Jet Son” dat iets hypnotiserends heeft. Waar “Breathe And Start” snoept uit de jazz, heeft de titeltrack “Music By Cavelight” met percussie en sitar vooral een oosterse sfeer.

Alles op dit schijfje is zo subtiel in elkaar gezet dat je je bijna niet kunt voorstellen dat het hier voornamelijk om gesamplede muziek gaat. Ook productioneel zit “Music By Cavelight” erg goed in elkaar. Tel daarbij op dat het organische, frisse en elegante geheel ook nog eens zeer rijk is aan kleur, melodie, atmosfeer en gevoel en je hebt een wonderbaarlijk product in handen.

Blockhead’s instrumentale hiphop valt soms in dezelfde categorie als die van DJ Shadow of RJD2, maar klinkt veel meer trippy, mellow, vriendelijk en down-to-earth. Het is go-with-the-flow-muziek die een en al kinderlijke onschuld uitstraalt, maar tegelijkertijd een volwassen sound en karakter met zich meedraagt. Wat mij betreft nu al een van de albums van 2004.

Tracklist:
01. Insomniac Olympics
02. Carnivores Unite
03. You’ve Got Maelstrom
04. Sunday Seance
05. A Better Place
06. Road Rage Breakdown
07. Triptych Part 1
08. Triptych Part 2
09. Triptych Part 3
10. Jet Son
11. Breathe And Start
12. Music By Cavelight

Meer info: http://www.ninjatune.net/home

Geplaatst door bowie op 23 maart 2004