Blockhead – Downtown Science

Producer Blockhead debuteerde zo’n anderhalf jaar geleden met ‘Music By Cavelight’, een plaat die voor mij een van de betere releases van 2004 was. Voor zijn tweede album liet Blockhead zich inspireren door zijn directe omgeving: Manhattan, New York. Het stuk land dat de Nederlanders ooit voor 24 dollar en een paar kralen kochten van de oorspronkelijke bewoners is nu de plek waar het grootste zakendistrict van de VS te vinden is en de lichten op Times Square altijd aan zijn. Aan de andere kant is Manhattan ook Little Italy, Harlem en de Lower East Side. Het contrast is groot, iets wat Blockhead gelukkig ook in zijn album heeft gestopt.

Uit de titels van de tracks is af te leiden waar Blockhead zijn inspiratie voor dat nummer vandaan heeft gehaald. ‘Quiet Storm’ geeft je als je je inleeft echt dat gevoel dat je door een net opstekende storm loopt die net voordat je thuis bent in kracht toeneemt. ‘The Art Of Walking’ neemt je echt mee op een wandeling door een gezellige, levendige wijk waar van alles gebeurd. De track is swingend te noemen, mede door de gospelkoor achtige voicesamples. Het nummer kent een lekkere opbouw waarbij er steeds meer instrumenten bijkomen. ‘Expiration Date’ gaf mij het gevoel van alleen zijn in de grote stad. Het nummer komt, mede door de voicesample en de trompet erg emotioneel over. ‘Good Block Bad Block’ laat perfect het verschil merken tussen ‘goede’ wijken van Manhattan (de rustige gedeeltes in de track) en de ‘slechte’ (de knallende, rauwe gedeeltes).

De toon van het album is vooral rustig, maar toch heel verschillend. Van funky (The Art Of Walking) tot jazzy (Dough Nation), van downtempo (Serenade) tot meer zweverig (het begin van Stop Motion Traffic). Blockhead heeft deze keer aan elke track voicesamples toegevoegd. Het grootste gedeelte klinkt alsof ze rechtstreeks uit zwart-wit films komen. De samples zijn goed gekozen, ze geven duidelijk net dat extra stukje meer aan de tracks.

Net als bij ‘Music By Cavelight’ kon ik ook met dit album weer mijn ogen dichtdoen en bij elke track gewoon een stukje film in mijn hoofd laten draaien. Hierdoor wordt de beleving een stuk intenser. Het is mogelijk om de plaat gewoon op de achtergrond aan te zetten maar dan doe je het absoluut tekort. Mijn eerste kennismakingen met de plaat waren ook als achtergrondmuziek, maar toen ik er echt naar ging luisteren opende zich een extra dimensie. Tijdens op en top herfst- of winterachtige dagen komt deze plaat volledig tot zijn recht. Of het nu binnen met een warme kop chocolademelk of buiten terwijl de sneeuw of regen zachtjes (en soms ook hard) naar beneden valt, deze plaat vraagt om de meer donkere dagen van het jaar.

Voor de mensen die geen vinylfetisj hebben heeft platenmaatschappij nog een meer dan de moeite waard zijnde bonus. Bij de CD versie van ‘Downtown Science’ zit namelijk een meer dan drie uur durende DVD met daarop beelden bij de muziek van Blockhead’s debuut ‘Music By Cavelight’. Deze video’s komen uit een wedstrijd op de site van Ninjatune. De DVD maakt de aankoop van de CD al bijna een verplichting, eigenlijk krijg je twee albums voor de prijs van een. De DVD bevat drie volledige video series voor het hele album, plus nog enkele losse video’s. Erg leuk om te zien wat andere mensen voor zich zien bij het luisteren naar Blockhead. Vinylfans krijgen overigens ten opzichte van de CD drie extra tracks.

Meer info: http://www.ninjatune.net/blockhead/

Tracklist:
01 Expiration Date
02 Roll Out The Red Carpet
03 Serenade
04 Cherry Picker
05 Crashing Down
06 Stop Motion Traffic
07 The Art Of Walking
08 Good Block Bad Block
09 Dough Nation
10 Quiet Storm
11 The First Snowfall
12 Long Walk Home

Geplaatst door bowie op 18 november 2005