Blitz the Ambassador in het klaslokaal en live in Bird

Afkomstig uit Ghana, wonend in New York, en op woensdag 23 oktober lesgevend voor een aantal gretige hiphopliefhebbers tijdens de Roots & Routes Autumnschool: Blitz the Ambassador is een heuse wereldburger en dat is zowel in zijn verhaal tijdens de masterclass als in de muziek terug te horen. “Mijn muziek kun je zien als de hal tussen de wereldmuziek van Fela Kuti en de hiphop van acts zoals bijvoorbeeld EPMD en Public Enemy. Bij mijn ouders thuis hoorde je in mijn kamer hiphopmuziek, liep je over de hal dan hoorde je wereldmuziek en hiphop samenkomen, kwam je de huiskamer binnen dan hoorde je wereldmuziek.”

 

 

Een uitgebreid sprekende Blitz the Ambassador vertelt met een glimlach zijn hiphopverhaal en luistert vol interesse naar de beats, freestyles en raps van enkele masterclassdeelnemers. Een belangrijk element in zijn verhaal is dat hiphop valt en staat bij het gedrum; zonder dope drums is de muziek wat hem betreft geen hiphop. En muziek met dikke drums is automatisch hiphop, grapt hij daarbij. Ook is het van belang om je eigen invloeden en verhalen mee te nemen naar je muziek én ervaring op te doen buiten je eigen omgeving. Juist als je het gevoel hebt dat de tracks die je maakt niet de juiste respons krijgen in je buurt, moet je doorgaan op andere locaties. En of je nu werkt met een voltallige liveband, zoals Blitz zelf doet, of je werkt met moderne computerprogramma’s (Fruity Loops), dat maakt weinig uit: het gaat voornamelijk om het gevoel – de bezieling – van de muziek.

 

 

Een paar uur later staat Blitz the Ambassador een aantal kilometer verderop voor een liveshow in Bird. Dat er maar weinig publiek op de show van de rapper en zijn liveband is afgekomen, is direct een van de weinige minpunten: de show van de rapper die dik 70 minuten duurt, is meer dan de moeite waard. Zijn band, bestaande uit drie koperblazers, twee (bas)gitaristen en een drummer, vullen de hangar van Bird met een dikke laag jazz- en wereldmuziek. De muzikanten zorgen voor een grote instrumentale gelaagdheid en de energie en kracht waarmee ze spelen, komt indrukwekkend over.
Ondertussen zingt, rapt en bebopt Blitz the Ambassador met hetzelfde gemak over deze prachtige muziek. Hij combineert nieuwe tracks zoals African in New York met ouder werk Akwaaba, covert wat hiphopklassiekers en varieert door zowel in zijn moederstaal als in het Engels te rappen. Met een uiterst verstaanbare show en een overtuigingskracht waarmee hij meer indruk maakt dan op plaat, weet de artiest moeiteloos de gehele avond te boeien en komen de 70 minuten zelfs wat kort over.

 

 

Blitz the Ambassador is een aanrader voor de liefhebber van liveshows, zelfs als je budget wat beperkt is (voor nog geen 15 euro had je een leuke avond). Een kritische kanttekening: de show zelf komt ook wat goedkoop over. De beperkte visuals op een achtergrondscherm voegen heel weinig toe aan de show en de liveband op het te kleine podium staat ook wat onhandig. Maar dat doet allemaal erg weinig afbreuk aan dit hoogst vermakelijke wereldhiphopoptreden.

Geplaatst door bowie op 29 oktober 2013