Blaxtar – Ozmozes

Ik kan je vertellen dat het wennen is als je dit album checkt. De beats klinken in het begin vreemd in de oren vanwege de newskool sound, sommige beats hebben zelfs een hardcore/tranceachtige tint (‘Niet’). Voor een gedeelte van de luisteraars zullen deze beats dus niet echt in de smaak vallen, maar bij een groot gedeelte ook wel. Blaxtar is een veelzijdige MC die er niet vies van is om diep te gaan. Dat merk je al meteen bij de eerste track ‘Ozmozes’: “B is de 2e / L nummer 12 / 2 keer 12 maakt X24 /.” Ik vraag me alleen af hoeveel peeps dit interesseert.

Blaxtar haalt verschillende onderwerpen aan op z’n album. Hij heeft het over z’n verleden en legt, zoals hij zelf zegt, z’n ziel bloot. Iedereen mag weten wat hij denkt en hoe hij zich voelt en dat is ook duidelijk te merken op dit album. Tekstueel is hij zeer begaafd met z’n vaak poëtische/cryptische stijl van schrijven.

Op ‘Niet’, tevens de dopeste track van het album, neemt hij onder andere de kerk op de hak: “Kerst is gelogen / het gaat nergens over: / A: de grazende kudde schapen in december / B: het gras is nogal schamel in de winter / C: t was tegen het gebruik van joodse herders om hun schapen te gaan weidden als het min fokkin 6 is/.” Blaxtar is dus in staat om dingen te zeggen die verder gaan dan de standaardonderwerpen bij hiphop: bragg & boast, kritiek op de scene en liefde.

Op het album staan samenwerkingen met Juiceisdenaam, Neo & Manu, z’n zus Dinopha, Rico, Stickz en z’n broertje Typhoon. Het overgrote deel van de samenwerkingen komen goed uit de verf, maar ‘Schrijf Ik’ is toch wel de dopeste. De dikke flow rolt weer eens van Rico z’n tong af, heerlijk.

Blaxtar heeft een aparte stem waar je, net als bij Typhoon, even aan moet wennen. Als zijn stijl van rappen je niet ligt, dan moet je dit album zeker niet gaan checken. Als je z’n stem en stijl echter wel kan diggen, dan moet je dit album zeker checken. Het is geen 13 in 1 dozijn album met standaard beats en standaard onderwerpen. Enig nadeel is dat sommige teksten te abstract zijn, je kunt dan het gevoel hebben dat hij maar wat lult. Verder laat Blax zien dat niet alles uit Zwolle energie is. De beats zijn vaak wel energievol, maar de onderwerpen die hij aanhaalt liegen d’r niet om. Als geheel bekeken is dit dus een prima debuutalbum met veelzijdige beats en zeer gevarieerde onderwerpen.

Tracklist:
01. Ozmoses
02. De prognose
03. Kost
04. Hopen – met Juiceisdunaam
05. Tijd – Interlude
06. Verstof Toch
07. Tot
08. Rijm – met Neo & Manu
09. Dus – met Dinopha
10. Schrijf Ik – Met Rico
11. Niet
12. Ten Einde – met Typhoon
13. De Tijd
14. Te Vermoorden – met Stickz
15. Ik Schrijf In
16. Momenten Die Niet Tot Tijd Toebehoren
+ Bonus Track

Meer info: http://www.blaxtar.com

Geplaatst door bowie op 19 mei 2006