#BlackLivesMatter: Deze rappers goten hun protest in een track

De afgelopen week bereikte het nieuws van het overlijden van Philandro Castle en Alton Sterling de wereld. Ongewapende zwarte Amerikanen wiens dood waarschijnlijk slechts een nummertje in de statistieken van de politie was geweest, als het exorbitante geweld van deze agenten niet op camera was vastgelegd en verspreid via social media. Het zijn de zoveelste doden in een schier eindeloos drama waarin de verantwoordelijk agenten nooit ter verantwoording geroepen worden. Natuurlijk kent iedere organisatie zijn rotte appels, maar door de blue wall of silence stralen hun daden inmiddels af op het hele systeem.

De afgelopen week waren er uiteraard vele rappers die hun frustratie, pijn en ongenoegen in protestsongs verwerkten. JAY Z bracht de track Spiritual uit en ScHoolboy Q besteedde er aandacht aan in een extra verse die hij toevoegde aan de remix van THat Part, maar zij waren zeker niet de enigen die van zich lieten horen. Hierbij een aantal van deze tracks op een rij. #BlackLivesMatter

Ain’t trying to be no hashtag rapt Boogie over een melancholische pianomelodie. It’s hard for me to rap about it, klinkt het met pijn in zijn stem, without thinking I’m a hypocrite / I should be out here ending shit / not trying to make a track ‘bout it. De frustratie is voelbaar, maar ieder vecht op zijn manier en de rauwe emotie die hij in de track legt maakt zijn statement zeker de moeite waard.

Swizz Beats slaat de handen ineen met niemand minder dan Scarface, misschien wel de beste rapper voor een taak als deze. Swizzy zingt een minuut of twee over een ingetogen beat voordat de bluesy stem van Face erin komt en voor kippenvel zorgt: Me and you are not equal / It’s not about a flag, change the people.

Z-Ro, de Warren G van Houston, gaat voor een militanter geluid op de donkere toetsen en trappy drums van Mike Dean. No justice, no peace / It’s us against police zingt hij in het ijzingwekkende refrein, om in de tweede verse direct duidelijk te maken dat de maat meer dan vol is: I’m tired of holding my hands up / They want me to sit down, but fuck that I’ma stand up!

Mistah F.A.B. maakt in de ad-libs tijdens de intro al een snoeihard statement: We can never say that America has failed us, ‘cause America hasn’t been set up for us to win. Daarmee richt hij zich tot alle zwarte en Latijns-Amerikaanse Amerikanen, hen oproepend zich te verenigen tegen hun onderdrukking. Een hele rits aan recentelijk door politiegeweld overleden Amerikanen zijn in zijn verse verwerkt. Een stuitend lange lijst.

De broer en zus van Eric Garner, de ongewapende man die in New York door een vijftal agenten op straat gewurgd werd, hebben een stichting opgericht om de juridische strijd aan te blijven gaan met de staat die diezelfde agenten vrijsprak. Zij brachten de track I Can’t Breathe uit, vernoemd naar de laatste woorden van hun broer. De opbrengesten ervan gaan naar hun stichting, maar in de track merkt zijn broer al op dat No matter how much money I receive, I can hear my brother crying ‘I can’t breathe’

UPDATE: Ook Raymzter deed een duit in het zakje met commentaar van eigen bodem door alvast de track Grootste Gang van zijn aankomende album Van Gogh te delen. Hij laat weten dat de track nog niet klaar of afgemixt is, “maar soms is de boodschap belangrijker dan de vorm.” Let op: de video bevat schokkende beelden.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 11 juli 2016