Blackalicious – The Craft

De verwachtingen omtrent de nieuwe Blackalicious waren erg hooggespannen. Niet meer dan logisch als je een wereldalbum als “Blazing Arrow” op zijn minst moet evenaren. Dit vorige album van de mannen uit Californë kreeg een recordaantal “5 sterren-reviews”, in zowel de Hiphop als mainstream-pers. Vorig jaar dropte MC Gift of Gab het sterke solo-album “4th Dimensional Rocketships Going UP”, dat misschien wel vanwege de volslagen ontoegankelijke titel de weg naar de consument niet echt wist te vinden. In 2005 zijn Chief X-Cel en Gift of Gab dus terug met het album “The Craft”. Dat het een eigenzinnige plaat ging worden stond al zo goed als vast, aangezien de crew zich tot nu toe ieder album vernieuwd heeft.

De cd begint met het dope, funky en futuristische “World Of Vibrations,” waarop Gift Of Gab zijn onnavolgbaar virtuoze flow prachtig tentoonspreidt. “MC’s are puppets, me I’m Jim Henson…” laat de MC ons weten… Ook dope is het merkwaardige, funky refrein. “Supreme People” gaat over de moeilijkheden van het dag tot dag overleven voor vele zwarte Amerikanen: “Livin’ in a money matrix how cats survive/ Some will wither away, others will blast a nine…” De MC maakt duidelijk dat hoewel hij voor het positieve pad heeft gekozen, hij geen waarde-oordeel geeft over mensen die dat niet hebben gedaan. De beat is to the point en minimaal en past goed bij de lyrics. “Rhythm Sticks” is weer een heel andere track met een leuk percussief motiefje waarop Gift van het woord “Blackalicious” een acronym maakt (als in “B” staat voor…, “L” staat voor, “A” staat voor enz…). Niet echt een nieuw idee en niet zo heel boeiend eigenlijk. “Powers” is een soort jaren ‘80 new wave track waarop Gift zingt (!) Wat ik ervan moet vinden weet ik niet helemaal, maar dat hij niet zo goed zingt als hij rapt wordt wel duidelijk. “Automatique” is een mysterieuze funky track met niemand minder dan George Clinton die het refrein zingt. De rest van het album is van wisselende kwaliteit, soms behoorlijk freaky met als positieve uitschieter het sterke “Black Diamonds and Pearls” (met Lauryn Hill-sample van “If I ruled The World”).

“The Craft” bewijst eens te meer dat Blackalicious een zeer creatief gezelschap is. Platgetreden paden betreden de mannen eigenlijk nooit en vaak zijn de producties van Chief X-Cel erg dope te noemen. Soms slaat de Californische crew echter een beetje door in hun drang naar vernieuwing. Gift Of Gab is een dope MC, maar over een new wave-achtige track zingen blijkt nou niet echt zijn niche. Heel cool is het dat de lyrics zijn bijgevoegd, zeker omdat het lezen van Gift’s teksten de moeite meer dan waard is. Het niveau van het inmiddels klassieke “Blazing Arrow” wordt niet gehaald, maar “The Craft” is absoluut een sterk album.

Meer info: http://www.blackalicious.com

Tracklist:
01. World Of Vibrations
02. Supreme People
03. Rhythm Sticks
04. Powers
05. Your Move
06. Lotus Flower
07. My Pen and Pad
08. Side To Side
09. Automatique
10. The Fall And Rise Of Elliot Brown
11. Black Diamonds And Pearls
12. Give It To You
13. Egosonic Wardrums
14. The Craft

Geplaatst door bowie op 14 oktober 2005