Black Thought laat mensen gek worden met wat “de beste freestyle ooit” genoemd wordt

Toen ik vanochtend inlogde op Twitter en zag dat “Black Thought”, de artiestennaam van Tariq Trotter, beter bekend als de lead rapper van The Roots, trending was, schrok ik even. Het is namelijk een artiest die al jaren genoemd wordt als één van de meest ondergewaardeerde rappers in het genre; een zogenoemde rapper’s rapper. Aangezien er geen nieuw werk of iets dergelijks van de beste man aangekondigd was, vrees je dan al snel voor het ergste als zo’n relatief onbekend bekend persoon ineens massaal omarmd wordt door miljoenen mensen tegelijk.

Gelukkig was het tegendeel eerder waar. Black Thought leeft meer dan ooit, want hij was in de studios van Hot97 om bij Funkmaster Flex een freestyle te leveren. En dat doet hij gedurende tien minuten over de beat van Mobb Deep’s Burn in een monument van rap die door Diddy al direct “de beste freestyle in de complete hiphop historie” genoemd werd.

Dat klinkt misschien als een overenthousiast superlatief, maar klik op play en vind uit dat dit, om kapitein Ortega te quoten, “best eens waar zou kunnen zijn.” Quotes uit deze verse zelf ga ik niet eens proberen uit te lichten, dan wordt dit artikel zes keer zo lang. Beter luister je snel zelf, en check de beelden ook even. In de eerste minuut zit Funk Flex nog ontspannen selfies te schieten terwijl Thought aan het rappen is, maar het duurt niet lang voor hij zijn hoofd in de gekste bekken wringt vol ongeloof over waar hij bij mag zitten.

Dit is er eentje voor de boeken.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 15 december 2017